Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

- Jeg bruger meget tid på at sætte mig ind i risikoen. Det har jeg med mig fra at have arbejdet med en særdeles koncentreret portefølje under finanskrisen.

Mange 60-årige ville være stolte over at have opnået det, som Tomas Johansson har opnået indtil videre. Han er 31 år og er netop startet i et job på allerhøjeste niveau som porteføljemanager i den globale aktiefond SKAGEN Global, som har omkring 27 milliarder danske kroner under forvaltning. 

Tidligere har Tomas arbejdet som vicepræsident i Cevian Capital, der er et af Europas største aktive fondsselskaber med over ti milliarder euro under forvaltning. Før det arbejdede Tomas med programmering og udvikling af computerspil i København. Desuden har han tre mastergrader - ”Industriel økonomi” fra Kungliga Tekniska Högskolan, ”Økonomi” fra Handelshögskolan i Stockholm og ”Retsvidenskab” fra Stockholms Universitet. 

Multitaskeren

Set i bakspejlet, startede vejen mod SKAGEN for ti år siden, da Tomas Johansson flyttede til Stockholm for at studere industriel økonomi. Via hans nye venner, som studerede økonomi på handelshøjskolen, fik han øjnene op for finansbranchen og arbejdsmulighederne der. Det fik ham dog ikke til at opgive sin første uddannelse, som han tog sideløbende med nye studier på handelshøjskolen. Et år senere søgte han ind på retsvidenskab, imens han om aftenen læste han kinesisk.

Tomas Johansson siger selv, at han ikke følte noget pres udefra om at skulle præstere på studierne. Ingen i hans familie har en universitetsuddannelse. Men da han klarede sig godt i skolen, faldt det bare naturligt at fortsætte. 

Udløste skjulte værdier

Under studietiden begyndte Tomas Johansson at søge job i finansbranchen. Han blev dog ofte mødt med kommentaren om, at han havde for langt igen på studierne til, at de ville ansætte ham. Efter planen skulle han være færdig med sine studier i 2010. I 2007 kunne han dog ikke vente med at komme ud på arbejdsmarkedet. ”Så jeg bestemte mig for at blive færdig to år før, i 2008. Jeg ville jo ud og arbejde.” fortæller Tomas Johansson.

Efter at have afsluttet studierne før tid, begyndte han i Cevian Capital. Blot nogle få uger før Lehman Brother kollapset. Der blev han en del af en gruppe, som forvaltede en koncentreret aktieportefølje. I Cevian arbejder de som aktive investorer, som med en aktiv indflydelse har til formål at frigøre skjulte værdier i selskaberne. Arbejdet gav erfaring, fra investeringsprocessen i sin helhed - lige fra at finde ideer til nye investeringer, til at analysere og have direkte kontakt med selskaberne. 

Ligheder mellem Cevian og SKAGEN

Det findes flere elementer i Cevians investeringsfilosofi, der passer til SKAGENs måde at tænke på. Kernen er at finde undervurderede selskaber, som kan værdifastsættes højere. Forskellen er, at Cevian har større investeringer i færre selskaber og samarbejder aktivt med ledelserne i selskaberne, mens SKAGEN foretager mindre investeringer i flere selskaber. Et par af de selskaber, som Cevian er investeret i findes også i SKAGENs porteføljer – bl.a. ABB, Volvo og Danske Bank. En vigtig del af arbejdet i Cevian er den faktabaserede analyse, integritet og at kunne stå for egne meninger – noget som har været en god skoling for en ung person.

Pipeline med nye ideer

Efter grundige interviews og samtaler med Knut Gezelius og de andre forvalterne i SKAGEN Global, var der hurtigt en følelse af, at han ville passe godt ind i porteføljeteamet. Tomas Johansson startede derfor i SKAGEN i andet halvår 2015.

- I min første tid har jeg arbejdet meget på de nye investeringsideer i teamet. Vi har en stærk portefølje og en god pipeline med nye investeringscases. Mine bidrag har blandt andet været sikkerhedsselskabet G4S og den britiske bank Barcleys. Min styrke er analyse. Min drivkraft er, at jeg vil forstå, hvordan andre mennesker og dermed investorer tænker, og se tingene fra forskellige perspektiver, siger han.

Hvad er vigtigst for en investor?

- At bedømme det potentielle afkast i investeringerne er forholdsvis enkelt, men det er vigtig at veje fordelene op mod, hvad som kan gå galt. Jeg bruger meget tid på at sætte mig ind i risikoen. Det har jeg med mig fra at have arbejdet med en særdeles koncentreret portefølje under finanskrisen.

Fakta:

-Teamet i SKAGEN Global består af hovedforvalter Knut Gezelius samt Søren Milo Christensen, Chris-Tommy Simonsen og Tomas Johansson. Fonden blev etableret i 1997 og havde ved udgangen af august en forvaltningskapital på knap 27 milliarder danske kroner.


Hold dig opdateret, når det passer dig

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up