Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Carlsberg er bl.a. en af nye nordiske investeringer i SKAGEN Vekst. Foto: Carlsberg

Forvalterne i SKAGEN Vekst teamet svarer her på, hvilke muligheder fonden står overfor i den kommende tid.

De sidste seks kvartaler har været udfordrende. Hvad har I gjort for at vende udviklingen?
- Grundlæggende har vi ikke ændret noget drastisk på baggrund af de relativt kortsigtede udsving i porteføljen. Vores strategi med værdibaseret og aktiv aktieudvælgelse ligger helt fast. Siden sidste år har porteføljen dog været igennem en større forandring af andre årsager. Halvdelen af fondens mandat blev ved indgangen til 2014 ændret fra et norsk til et nordisk mandat. Det har givet os flere muligheder i porteføljen, hvor vi bl.a. har nedbragt en del af vores norske olierelaterede selskaber. Norge har som bekendt en stor eksponering mod olieindustrien og har i de seneste år haft det svært med de faldende oliepriser.

Hvad har det betydet for fonden, at mandatet nu er halvt globalt og halvt nordisk?
- Mandatændringen giver os bedre mulighed for at udvælge de rette kvalitetsaktier i hele Norden. Det kommer til at tage tid, da de fleste nordiske kvalitetsaktier er højt prisfastsatte og vi giver ikke efter for vores værdibaserede investeringsfilosofi. I de kommende år vil vores fokus fortsat være på gode selskaber, der kan fremvise stabile væksttal og solid ledelse med potentiale til gode afkast.      

Kommer I til at sælge helt ud af fondens norske aktier?
- Vores vigtigste opgave er at finde de selskaber, der opbygger god værdi over tid. Og der betyder nationaliteten på selskaberne i princippet ikke noget. Vi har siden starten af 2014 nedbragt den norske andel fra 50 procent til ca. 22 procent, hvor mange små og mellemstore positioner er blevet solgt. I det nordiske indeks, som vores fond også refererer til, er den norske andel nede på blot 6-7 procent. Størstedelen af vores eksisterende norske portefølje er fordelt på de to store positioner Norwegian og Norsk Hydro. To selskaber, der ifølge vores vurdering og analyse fortsat byder på et stort potentiale for merafkast.

Kan I komme med eksempler på, hvilke nordiske selskaber I har taget ind i porteføljen?
- Af vores relativt nye nordiske investeringer kan vi nævne Carlsberg, Volvo og TeliaSonera. De har alle været nogle gode bidragsydere i første kvartal. Fælles for dem er, at de på investeringstidspunktet havde en attraktiv vurdering i forhold til det afkastpotentiale vi kunne analysere os frem til. De er meget typiske for, hvilke type selskaber vi leder efter. Fx bliver Carlsberg handlet med en rabat på 30 procent i forhold til den pengestrømsvurdering, vi ser for selskabet.

I maj og april måned har SKAGEN Vekst slået sit referenceindeks med en pæn margin. Hvad har virket?
- SKAGEN Vekst har ligget lidt mere stabilt end, hvordan omverden har bevæget sig. Dyrt vurderede selskaber er faldet meget i værdi. Da vi forsøger at undgå at investerer i den slags selskaber, er vi ikke ramt af det i samme omfang som referenceindekset. Vores selskaber har en lavere værdifastsættelse end markedet, på trods af at vækst- og indtjeningsgraden er på niveau med markedet. Og der er vi overbeviste om, at vores selskaber over længere periode vil give et merafkast. 


Hold dig opdateret, når det passer dig

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up