Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Jonas Edholm er forvalter i SKAGEN Focus

– SKAGEN Focus er mildt sagt en spændende fond. Mandatet er globalt og åbent, og porteføljen koncentreret, så det nærmer sig den mest rendyrkede måde at drive en fond. Vi har valgt maleriet med jagthunden som signatur for fonden. Billedet sammenfatter en stor del af, hvad det handler om, nemlig jagtinstinkt, aktiv forvaltning og energi, siger Jonas.

Hvordan får du investeringsideer?
– Det gælder om hele tiden at lære nyt og være nysgerrig. Ligesom alle andre registrerer jeg, hvad jeg læser i aviser, hører ’ude i byen’, gennem mit netværk, på konferencer og ved de mange møder, vi holder med selskaber hvert år. Men som oftest er det de såkaldte økosystemer, som sætter noget i gang: Jeg undersøger et selskab og opdager så andre relaterede selskaber eller konkurrenter. 

Privat har Jonas lidt af et samlergen – for eksempel ejer han en stor samling 1960’er-objekter. Men med aktier har han det lige modsat. Han råder til aldrig nogensinde at gifte sig med sine aktier. Men man skal heller ikke sælge for tidligt, før det pågældende selskab har nået at udvikle sine skjulte værdier. Det vigtigste råd er at undgå risici, som man ikke får betaling for – det vender Jonas tilbage til. Efterhånden lærer man at genkende selskaber, hvor små forandringer kan føre til store problemer.

Lovende i tennis

Finanskarrieren har ikke altid været et selvfølgeligt valg. I teenageårene spillede han tennis fem-seks gange om ugen og var med i en programmørgruppe. 

Faderens arbejde i Handelsbanken med mange udlandsrejser og udstationering i bankens Hongkongfilial vækkede imidlertid Jonas’ interesse for finansbranchen og for at arbejde i udlandet. Under økonomistudierne i Uppsala læste han nogle semestre ved universitetet i Glasgow i Skotland og Toulouse i Sydfrankrig. Senere skrev han kandidatafhandling om fondsselskabet Wasas udbud af fonde og fik arbejde der efter eksamen. Han startede som risikoanalytiker, hvor han konstruerede modeller til håndtering af store datamængder.

Tre krak senere

Han arbejdede derefter nogle år hos Länsförsäkringar. Så opstod den mulighed, han havde ventet på. Da it-boblen toppede, var han med til at etablere Länsförsäkringars kapitalforvaltningsenhed LF Capital i New York. Den efterfølgende it-nedsmeltning gav vigtige erfaringer:

– Den ekstreme fremgang og det ekstreme fald derefter fascinerede mig og gjorde mig endnu mere bevidst om, hvor vigtigt det er at forstå risiko og risikotagning. De tre børskrak indtil nu i mit arbejdsliv har vist mig, at man aldrig er fuldt udlært i denne branche. Det gælder om at have en ydmyg indstilling til, hvad markedet tilbyder. Succesfulde investeringer er komplekse sager – lyt ikke til dem, der siger noget andet. Netop kompleksiteten stimulerer og udfordrer, siger Jonas.

LF Capital blev i 2002 solgt til ABN Amro, og samtlige ansatte opsagt. Jonas vendte sammen med nogle kolleger hjem til Stockholm og startede Sveriges første såkaldte markedsneutrale fond. Ideen var at købe selskaber parvis for at opveje risikoerne. Jonas Edholm peger på, at hedgefonde ofte forbindes med høj risiko. Men grundbetydningen af at hedge er jo netop at beskytte sig mod risiko.

Hvor andre ikke leder

Jonas beskriver sig selv som kontrær investor ind til benet. Når markedet flokkes om bestemte selskaber, vender han stenene andre steder. Det hele handler egentlig om at købe noget, som er uudforsket, som markedet ignorerer, og som man tror kan stige i værdi, for en billig penge. Denne value-baserede investeringsfilosofi deler han med SKAGEN Focus-kollegaen Filip Weintraub. De to mødtes i 2001 i New York, da Weintraub blev rekrutteret til LF Capital.

Det blev begyndelsen til et professionelt samarbejde, som har varet lige siden. Jonas og Filip grundlagde sammen Labrusca Family Office i 2010. Selskabet forvaltede globale aktier indtil 2014.

– Filip og jeg passer godt sammen arbejdsmæssigt og supplerer hinanden godt. Vi har de samme grundlæggende ideer om, hvilken slags selskaber som er interessante. Og vi har begge en forkærlighed for komplekse situationer, som mange andre investorer viger tilbage for – ofte selskaber med stort potentiale for ny værdifastsættelse.

– Vi er et sammentømret team, parat til en lynstart, siger Jonas.

Om Jonas Edholm

Født og opvokset i Järfälla i det nordlige Stockholm

Tennispassion: ”Vores hus ligger nær ved en tennishal – hvilket var afgørende for, at vi valgte det.”

Familie: Gift med Katarina, regnskabsspecialist, og tre børn på 12, 10 og 7 år.

Om mødet med SKAGEN: ”SKAGEN har et unikt arbejdsklima. Atmosfæren er stimulerende og kreativ, og folk bliver opmuntret til at tage initiativ og ansvar”.

Læs mere om SKAGEN Focus


Hold dig opdateret, når det passer dig

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up