Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Postkort fra Brasilien, Del 2: Suzano – Materialegiganten

Det er enormt vigtigt for os i SKAGEN at engagere os og bruge tid med de virksomheder, vi investerer i. Det skaber succes på den lange bane. Og dette er kun ekstra sandt, når det kommer til vækstmarkederne, hvor man kan finde virksomheder med imponerende præstationer, hvis man evner at kigge under overfladen. Et godt eksempel på en sådan kunne være Suzano, som SKAGEN Kon-Tiki er investeret i, og som er en af Sydamerikas største producenter af træpulp og papirprodukter udvundet af eukalyptus-planten. Deres imponerende portefølje af bæredygtige produkter består af – blot for at nævne nogen stykker – forskellige typer af papir, lommetørklæder, pap og træmasse. Endnu mere imponerende er virksomhedens best practice inden for bæredygtigt skovbrug. Konkret betyder dette, at man arbejder med en høj ressourceeffektivitet samtidig med, at man er opmærksom på at give tilbage til naturen.

Tilbage til Moder Natur

Parque das Neblinas er et imponerende og stort naturområde på syvtusinde hektar, der ejes af Suzano og ledes af NGO'en Institute Ecofutoro. I 1940'erne blev skoven "Atlantic Forest" ryddet, så man kunne udvinde trækul til lokale stålmøller, og da skoven forsvandt beplantede man området med eukalyptus i stedet.

Da Suzano købte området i 1960'erne, var det svært at bruge til produktion, så man lod området regenerere i stedet. Man plantede frø, og så klarede naturen ellers resten bortset fra løbende tilsyn. Det, der i dag er en park, er en god demonstration af, hvordan man kan give dyrket land tilbage til naturen.

"Der findes ikke dårlige arter, kun dårlig forvaltning"

Men parken tjener et vigtigt socialt formål for Suzano. Parken skal nemlig uddanne og ændre folks forhold til naturen, og så er virksomheden også på en større mission i Brasilien: De vil nemlig sikre vedvarende biodiversitet i landet.

Suzano opfører også korridorer i de økosystemer, de opererer i: Atlantic Forest, den brasilianske savanne og Amazonas. I kraft af at korridorerne forbinder forskellige stykker af natur, så stiger biodiversiteten, da de forskellige habitater nu ikke længere er afskåret hinanden.

På samme tid konkretiserer Suzano med parken det, de opfatter som et forretningskritisk rationale for deres langsigtede kommercielle succes: Virksomhedens eukalyptusplanter vokser nemlig ofte sammen med den oprindelige skov, så skovens trivsel faktisk bliver afgørende for virksomhedens økonomiske sundhed: Ingen skov, ingen eukalyptusplanter. Samtidig tjener skoven også en vigtig rolle i at håndtere de mange fysiske klimarisici.

Den imponerende Limiera-mølle

To timers kørsel fra Parque das Neblinas ligger Suzanos Limeira-mølle. Den nærliggende by tæller 300.000 indbyggere og er et vigtigt industricentrum i staten São Paulo. Størstedelen af møllens produktion er papir, hvilket indebærer, at 140 lastbiler dagligt læsser sammenlagt 7.300 kubikmeter træ af ved møllen. Træet stammer fra Suzanos egne eukalyptus-farme, der alle befinder sig i en radius af 200 kilometer fra møllen. Det er godt eksempel på, hvordan omkostningseffektivitet er integreret i investeringscasen.

Hvert år producerer Limeira-møllen næsten 400.000 tons træpulp, 400.000 tons papir og 290.000 tons træpulpprodukter. Størrelsen på Suzanos operationer bliver blot endnu mere imponerende, når man tænker over, at Lumeria-møllen faktisk er en af Suzanos mindste.

Kontrasterne ved Brasilien blev endnu en gang tydelige, da vi fik en rundvisning. Møllens ydre er på ingen måde repræsentativt for det, der mødte os indenfor. For møllen har en imponerende energieffektivitet, og luftfugtigheden og den varme, der bruges til at tørre papiret er mildest talt også imponerende. Møllen drives af omkring 1200 medarbejdere, som arbejder på skiftehold i en højautomatiseret produktionsproces. Vi overværede papirproduktionen og oplevede blandt andet hvordan tørringsprocessen kan klares på blot 4 ½ minut.

Alligevel er Suzanos forsknings- og udviklingsafdeling måske endnu mere imponerende end størrelsen på virksomhedens produktion i Limeira-møllen. Afdelingen består af 40 højt specialiserede forskningsteknikere, hvis fokus og formål er klart: At finde den næste potentielle aftager-case for Suzanos produkter – inde for alt fra mode og tekstil til make-up og kosmetik eller noget helt femte.

Efter at have brugt to dage med Suzano synes den bæredygtige investeringscase blot endnu mere tydelig og lovende. Og endnu en gang bliver vi mindet om, hvorfor det er vigtigt, at vi engagerer os i vores langsigtede investeringer, ikke mindst i et af verdens mest spændende markeder - Brasilien.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Vækstmarkeder

Pres på selskaberne giver bedre afkast

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

SKAGEN Kon-Tiki: Kinesisk drama giver gode muligheder

Mange investorer har allerede pakket kufferten og fundet andre steder at investere, for i medierne ...

Vækstmarkederne byder på værdiskabelse i højt tempo

De nye markeder er spændende territorium for investorer med is i maven og mod på et dramatisk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up