Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
3 min læsetid

Stabil udvikling i fondene på trods af Trump

8. december 2016

2016 har været et hårdt år for analytikere i forhold til at forudse årets store geopolitiske begivenheder. Igen i november ramte de fleste forbi skiven ved at være enige om, at Trump ikke havde en chance mod Clinton. Mindst ligeså mange var enige om, at en sejr til Trump var den sikre vej mod en ny aktienedtur. Ingen af de to forudsigelser kom til at holde stik. Trump vandt og de globale aktiemarkeder forholdt sig i ro. November måned blev således en fortsættelse af et uforudsigeligt år.

Stærk måned for amerikanske og europæiske aktier

På trods af markedsuroen omkring det amerikanske valg var november en god måned for aktiefonden SKAGEN Global, både relativt og absolut. Donald Trump formåede at berolige markederne i sin valgtale ved at fremstå som en mere afdæmpet og konstruktiv udgave af sig selv. Efter et kort fald på verdens børser dagen efter valget, kom de store amerikanske indeks hurtigt tilbage. Det samme gjaldt de store europæiske børser. SKAGEN Global steg således med 4.8 procentpoint i november måned, hvilket var 0,6 procent bedre end indeks. År til dato arbejder porteføljeteamet dog stadig hårdt på at lukke hullet op til benchmark. I artiklen Seeking Value in Modern Global Markets [på engelsk] kan du læse en analyse af porteføljeforvalter Knut Gezelius, der går tæt på value-investering og perspektiverne for SKAGEN Global i de kommende år.

Opbremsning for de nye markeder

Valget af Trump viste sig til gengæld ikke at gavne aktieudviklingen på de nye markeder på samme måde som de udviklede markeder. MSCI Emerging Markets, der er indekset for de nye markeder, faldt således med 1,4 procentpoint i november, hvilket var marginalt bedre end udviklingen i SKAGEN Kon-Tiki. År til dato har de nye markeder dog stadig et solidt forspring på lidt over fem procentpoint i forhold til MSCI All Country World, der er det globale aktieindeks.

I SKAGEN Kon-Tiki bød måneden på et gensyn med Aberdeen Asset Management, der efter tre år nu er tilbage i porteføljen. 

Stabilitet i SKAGENs obligationsfonde

Alle obligationsfondene i SKAGEN havde generelt en stabil måned på trods af uroen ovenpå Trumps sejr. Bedst gik det for den globale obligationsfond SKAGEN Tellus, der fortsatte efterårets positive udvikling. Valgsejren førte til markante stigninger i de lange renter i både USA og globalt. Det ser ud til at markedet tror på, at Trumps økonomiske politik vil føre til øget vækst og inflation. Den stærke performance i SKAGEN Tellus i november var bl.a. drevet af investeringerne i Grækenland, USA og Storbritannien. Desuden har fonden ingen eksponering mod Japan, hvor indekset er eksponeret med omkring 20 procent. Det var alt sammen faktorer, der førte til, at fonden indhentede sit indeks i november måned. Dermed er alle SKAGENs obligationsfonde foran indeks år til dato.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.