Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Portræt af kvinde
På Nytårskonferencen fortæller Maria Strømme os, hvordan nanoteknologi bliver en af drivkræfterne for den næste industrielle revolution.

I Skandinavien er Maria Strømme noget så sjældent som en international berømt professor. Hendes forskning i nanoteknologi på Upsala Universitet i Sverige har potentialet til at løse mange af de problemer som verden står overfor.

- Det unikke ved nanoteknologi er, at det giver os værktøjer til omstille til en bæredygtig teknologisk udvikling inden for alle industriområder, hvor materialer udvikles. Vi behøver ikke længere opbruge alle de materialer, som planeten tilbyder os. I stedet kan vi få helt nye materialer med helt forskellige egenskaber, siger professor Maria Strømme.

Strømme mener, at punktet for, hvor meget mere computeren kan udvikles, er ved at være nået. Der er stadig vigtig udvikling inden for digitalisering, robotteknologi og automatisering, og disse er vigtige elementer mod slutningen af ​​en teknologifase. Den næste revolution er allerede i gang, drevet af nanoteknologi eller avanceret materialeteknologi, om du vil, siger Strømme.

Nanoteknologi som investeringsobjekt

Investorer, der ønsker at tage del i den hurtige udvikling, bør være særligt opmærksomme på tre områder ifølge Strømme.

For det første kan nanoteknologien være med til at sikre den langsigtede globale energiforsyning. Forskningen skal udvikle nye materialer til at opsamle, opbevare og transportere energi på en bæredygtig måde.

For det andet skal teknologien hjælpe med at håndtere den hurtige urbanisering, som vi står over for. Det er et faktum at op mod 75 procent af verdens befolkning forventes at leve i byerne i 2050. Der er derfor brug for helt nye løsninger til vedligeholdelsesfrie infrastrukturmaterialer samt energieffektive transportmuligheder.

For det tredje er der behov for at tage hånd om den demografiske udvikling på en bæredygtig måde. Vi bliver ældre og med en hastighed, som ikke er set før. Vi skal udvikle materialer og metoder, som gør en 70-80 åriges krop ung og funktionel som en 30-årig. Nanoteknologi kan hjælpe os med at helbrede aldersrelaterede sygdomme som kræft og måske endnu mere revolutionært, hjælpe kroppen til at dyrke sine egne reservedele.

Fremtiden for nye materialer

- Ser vi på de sidste 300 år, så har vi ca. hvert 100. år udviklet materialer og teknologiske opfindelser, der har ændret vores industri og generelle livsstil. Alle de problemer som vi i dag forsøger at løse med nanoteknologi er knyttet til de store udfordringer, som menneskeheden står over for de næste ti år, og som også vil påvirke vores liv i fremtiden. Vi fokuserer ofte på år 2050. Mange af problemerne vil vi have løst til dén tid, mens andre vil tage længere tid, siger Strømme.

Så hvad kan en investor bruge denne viden til?

- Investorer bør se efter nye materialeløsninger og produktionsmetoder, som kan blive gennemgribende. 3D- og 4D-print kan ændre forudsætningerne for produktionsindustrien. Nye nanoteknologiske behandlingsmetoder vil ændre sundhedssystemet. Metoder til at skabe nye løsninger til energiopbevaring og opsamling vil ændre energisektoren. Tøjindustrien og byudviklingen er andre områder, som vil ændre sig over tid, slutter Strømme.

Læs også interviewsene Nytårskonferencens øvrige foredragsholdere.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up