Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
4 min læsetid

SKAGEN Focus fisker, hvor fiskene findes

"De kystnære havstrækninger udgør kun 10 pct. af havene, men utroligt nok finder man mere end 90 pct. af alt havets liv her." – David Attenborough

Ved 2018-årsmødet for Daily Journal fortalte Charlie Munger, næstformand for Berkshire Hathaway og mangeårig partner med Warren Buffett, investorerne: "Den første regel for fiskeri er "fisk, hvor fiskene er," og den anden regel for fiskeri er "glem aldrig regel nummer et." Det samme gælder for investering. Nogle steder er der mange fisk, og du behøver ikke være en særlig god fisker for at klare dig godt. Andre steder fiskes så meget, at uanset hvor god en fisker du er, vil du ikke klare dig særlig godt."

Hvis du er fisker, giver det mening at fiske i de lavvandede kystfarvande, hvor langt størstedelen af fiskene befinder sig. Hvis du derimod er investor, hvor skal du så gå hen for at finde undervurderede aktier? Jo, selvom de kan findes mange steder, mener vi i SKAGEN Focus, at små og mellemstore selskaber tilbyder en særlig høj koncentration af undervurderede aktier.

Vi definerer små selskaber som selskaber med en værdi mellem 300 millioner EUR og 2 milliarder EUR, mellemstore selskaber mellem 2 milliarder EUR og 10 milliarder EUR, mens alt over 10 milliarder EUR er store selskaber. 

Ud fra denne definition, er der omkring 1.700 store aktieselskaber globalt. Derimod er der tæt på 17.000 small/mid-cap selskaber. Dermed er muligheden ti gange større ved at fiske i small-/mid-cap-farvande end, hvis du begrænser dig til de største fisk.

yomex-owo-5BE_aWJUCNI-unsplash.jpg

Foto: Yomex Owo, Unsplash.com

Forkert prissatte muligheder

Small-/mid-cap-farvandet er heller ikke helt så overfisket. Investorer i spidsen for fonde med flere milliarder dollars under forvaltning, vil have svært ved at navigere i de lavvandede small-/mid-cap-farvande. De fleste store fonde og dem med en høj omsætningsstrategi har nemlig brug for høj handelslikviditet i en aktie for at kunne investere. Derfor er der ofte en likviditetspræmie at hente, hvis du er villig til og i stand til at holde aktier med lidt lavere likviditet.

Desuden er small-/mid-cap-aktier langt mindre analyseret på salgssiden end de store selskaber, hvilket øger sandsynligheden for forkert prisfastsættelse. Blandt de store selskaber har næsten 90 pct. flere end 10 analytikeranbefalinger, mens kun 4 pct. er dækket af fem eller færre analytikere. I modsætning hertil har kun 16 pct. af small-/mid-cap-aktierne flere end 10 analytikere, og omkring to tredjedele havde fem eller derunder[1].

Selvfølgelig betyder det ikke, at der ikke kan forekomme forkerte prissætninger i de store selskaber. Vi mener dog, at disse har en tendens til at være mere korrekt prissatte, og anomalierne er færre. Som ubegrænsede kontrære value-investorer investerer vi rutinemæssigt på tværs af alle virksomhedsstørrelser, sektorer og geografiske områder. Dette er en stor fordel, da vi altid i vores stræben efter at levere det bedst mulige risikojusterede afkast til vores andelsejere kan kaste vores line der, hvor der er rigeligt med fisk.

Øget eksponering mod små og mellemstore aktieselskaber

Vi har gradvist øget vores eksponering mod mindre virksomheder, og i dag er ca. 85 pct. af vores aktiver investeret i små og mellemstore selskaber. Vi forventer, at denne eksponering forbliver høj i fremtiden, skønt vi undertiden støder på meget attraktive investeringsmuligheder i store selskaber, som vi ikke vil give afkald på.

Det er vigtigt at bemærke, at med omkring 150 mio. EUR i aktiver kan fonden fordobles i størrelse to eller tre gange og forblive smidig nok til at drage fordel af de attraktive muligheder, vi i øjeblikket ser i small-/mid-cap-universet.

I løbet af de seneste 12 måneder har SKAGEN Focus leveret meget stærke resultater, både i absolutte tal og i forhold til vores referenceindeks. Dette er resultatet af, at vi har holdt fast i vores overbevisning og er forblevet tro mod vores kontrære og prisdrevne investeringsfilosofi, samt et resultat af, at vi er forblevet disciplinerede i vores investeringsproces. Vi har også fået hjælp af eksterne faktorer som rotationen mod value og af de adskillige positioner i vores portefølje, som har draget fordel af medvinden inden for råvarerproduktion.

Uanset hvad fremtiden bringer for det globale aktiemarked, vil vi fortsætte med at udnytte vores ubegrænsede mandat, forblive tro mod vores proces og arbejde flittigt med at finde undervurderede aktier, alt imens vi husker den første og anden regel for succesfuldt fiskeri.

Henvisninger:

[1] Kilde: Bloomberg

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up