Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
5 min læsetid

Vaccinenyheder bidrog til fin februar

8. marts 2021

De globale aktiemarkeder drejede sig i februar, hvor regnskabsnyheder og vaccineudrulning bidrog til rotationen. I USA lagde den stigende rente og frygt for inflation imidlertid en dæmper på optimismen over de gode vaccinenyheder, hvilket blandt andet førte til et fald i pengestrømmene til vækstmarkederne. Vækstmarkederne underpræsterede således for første gang i tre måneder de globale aktier.

Bekymringen fik nu ikke investorerne til at standse op – der blev fortsat investeret i stor stil verden over i februar, hvilket drev de globale indekser til nye højder. Stadigt flere taler om sandsynligheden for en rotation i retning af value-aktier med muligheden for højere obligationsrente og stigende inflation.

Fire af SKAGENs fem aktiefonde præsterede bedre end deres indeks i februar. Bedst gik det SKAGEN Focus og SKAGEN Vekst, der slog deres respektive indeks med hhv. 4,7 pct. og 3,4 pct.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede small-/mid-cap-fond SKAGEN Focus leverede i februar et stærkt afkast både absolut og relativt og havnede med 6,5 pct. i afkast et stykke foran indekset, der sluttede måneden med 1,8 pct. i afkast.

Fondens største position blev også den bedste: I kombination med stigende kobberpriser kom det canadiske mineselskab Ivanhoe Mines nemlig også selv et stykke videre med arbejdet med at gøre det store kobbermineprojekt Kamola-Kakula i Den Demokratiske Republik Congo klar til produktion.

Det undervurderede amerikanske kommunikationsselskab Avaya leverede også en flot præstation. Fremgangen skyldes blandt andet selskabets udvikling fra on-site- til cloud-baserede løsninger, der er gået hurtigere end forventet.

I perioden købte Focus-forvalterne sig ind i en enkelt ny position, nemlig den canadiske emballagevirksomhed Cascades, som teamet anser for en uopdaget perle i en fremtidig cirkulær økonomi. Teamet øjner flere katalysatorer, der kan betyde en fremtidig omvurdering.

SKAGEN Vekst

Også vores nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst havde en flot februar. Her sluttede fonden med et afkast på 5,3 pct. mod 1,9 pct. i referenceindekset.

Det var især fondens eksponering mod råvarer, der drev præstationen. Norsk Hydro, der producerer brint, og det svenske kobber- og zinkmineselskab Boliden bidrog takket være gode priser i markedet og en solid efterspørgsel på produkterne. Også finansselskaberne bidrog positivt. Her kan især amerikanske Citigroup fremhæves – de leverede et pænt resultat efter gode nyheder om genåbningen og ikke mindst den højere rente.

I modsat ende af spektret trak den danske vindmølleproducent Vestas ned blandt andet som følger af sænkede forventninger til 2021-indtjeningen. SKAGEN Vekst solgte sig ud af teknologikoncernen ABB i februar men købte sig til gengæld ind i finsk/norske TietoEvry, der tilbyder software- og IT-serviceløsninger. Her har man brugt coronanedlukningen til at udvide nordisk, og denne udvikling bør kunne fortsætte og fastholdes, også når verden så småt åbner op igen.

SKAGEN Global

Også vores globale aktiefond SKAGEN Global lagde sig foran sit indeks i februar. Her sluttede fonden med et afkast på 3,9 pct., mens indekset måtte nøjes med 1,8 pct. i afkast.

Regnskabssæsonen var venligst stemt over for fondsporteføljen, og man kunne over en bred kam fremvise lovende resultater. Fondens toppræstation kom fra det familieejede skønhedskonglomerat Estée Lauder, der har navigeret flot gennem pandemien og blandt andet i perioden stillet skarpt på det asiatiske marked og digitalt salg.

I den anden ende af præstationerne finder vi det amerikanske dataanalyseselskab Verisk Analytics, der ellers kunne fremvise fin fremgang i forsikringsdivisionen, men omsætningen i divisionerne energi- og finansielle services levede ikke op til markedets forventninger og trak det samlede billede nedad.

Fonden hverken købte sig ud af eller entrerede ind i nye positioner i februar.

SKAGEN Kon-Tiki

Med et afkast på 1,5 pct. slog vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki sit indeks i februar. Referenceindekset nåede nemlig kun et afkast på 0,5 pct.

Også i SKAGEN Kon-Tiki ydede Ivanhoe Mines det største positive bidrag og fik selskab af et andet mineprojekt, nemlig ligeledes canadiske Turquoise Hill. Begge steder pressede næsten euforiske forventninger til en elektrificeringsrevolution aktierne opad.

LG Electronics, der ellers i flere måneder har stået stærkt, gik en smule tilbage på grund af bekymringer forud for en plan for restrukturering af koncernen, der inkluderer den tabsgivende division for mobiltelefoner.

SKAGEN Kon-Tiki solgte sig ud af det brasilianske olieselskab Petrobas, idet usikkerheden om aktien steg som følger af præsident Bolsonaros utilfredshed med selskabets direktør. Porteføljeteamet mener, at en øget indblanding fra regeringen ikke kun er dårligt nyt for Petrobas, men for hele Brasilien.

SKAGEN m2

Som den eneste fond afsluttede vores ejendomsfond SKAGEN m2 måneden bag sit indeks. SKAGEN m2 havnede med et afkast på 0,9 pct., mens indekset præsterede 3,7 pct.

Det bedste bidrag i fonden kom fra det Hongkong-baserede konglomerat Cheung Kong Asset Holdin med baggrund i en stærk performance. Den amerikanske typehus-operatør UMH Properties ydede det næstbedste bidrag, tæt fulgt af self-storageselskabet Shurgard.

Omvendt underpræsterede japanske Keihanshin Building, der udlejer kontorbyggerier i større japanske byer, fortsat i februar efter en fejlslagen budrunde i januar. Det er dog positivt, at bestyrelsen i februar har præsenteret flere gode initiativer, blandt andet et program for aktietilbagekøb.

Hvis du har spørgsmål eller vil høre mere om dine muligheder, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 70 10 40 01 eller kundeservice@skagenfondene.dk

 

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.