Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

SKAGEN Global: Stærk i et svagt marked

De globale aktier er faldet med næsten 14 pct. over de seneste 9 måneder. Dermed er de på vej mod deres værste kalenderår siden finanskrisen. Over hele linjen har året i den grad været smertefuldt for aktieinvestorerne(1). Man har kun kunnet gemme sig få steder: Med undtagelse af en række vækstmarkeder, er alle markederne nede år-til-dato, og alle sektorer, bortset fra energi, er i rødt (2).

Men når krisen kradser på døren, glemmer man hurtigt, at aktiemarkederne historisk set har vekslet mellem at være kolde og varme. Selv de koldeste perioder bliver nemlig hurtigt varme igen (se grafen). "Når markederne oplever store nedture, er det vigtigt, at investorerne holder hovedet koldt", forklarer Knut Gezelius, porteføljeforvalter i SKAGEN Global. "Det er umuligt at forudse, hvornår markedet rammer bunden. Overprisningen på markedet er forsvundet, og som med IT-boblen og finanskrisen i 2008, er der stor chance for, at markederne finder vej opad igen, når energikrisen og inflationen er løst."

Se det seneste webinar med Knut Gezelius

image7z21d.png

Attraktivt vækstpotentiale

Paniktilstande har præget aktiemarkederne i størstedelen af 2022, og de faldende aktiepriser betyder, at price/earnings er under det 30-årige gennemsnit i alle regioner inklusiv USA. Indekset S&P 500, der består af 500 store amerikanske virksomheder, handles i øjeblikket til 15,3 gange deres fremtidige indtjening. Niveauer som disse har, historisk set, været efterfulgt af positive afkast i de følgende 12 måneder, og et gennemsnitligt årligt afkast på over 7 pct. de efterfølgende 10 år(3).

SKAGEN Global slog sit referenceindeks i tredje kvartal, men er i øjeblikket nede med 20,99 pct. år-til-dato(4). Selvom nedgangen kan føles smertefuld, så bør den ikke være årsag til bekymring, specielt når man tager forrige års stærke afkast på hele 41 pct. med i ligningen. Selskaberne i porteføljen er ganske vist blevet billigere, men de har stadig formået at præsentere solide indtjening i løbet af året – også i tredje kvartal – hvilket blot styrker den langsigtede investeringscase. Porteføljens price/earnings er på 17x, hvilket er et fald, da den lå på 22x i januar. Samtidig er fondens vækstpotentiale steget fra 38 pct. til 94 pct. set med en investeringshorisont på 2-3 år.

En stormsikret portefølje

I det nuværende usikre aktiemiljø betyder risikoen for tab mere for investorerne end aktiens vækstpotentiale. Her står SKAGEN Global også stærkt, forklarer Gezelius: "Når tiderne er gode, vælger markedet typisk at se bort fra fejl i forretningsmodellerne og finansielle svagheder, hvilket oftest bliver straffet hårdt i dårlige tider. Derfor foretrækker vi at investere i selskaber, som har modstandsdygtige pengestrømme og solide regnskaber – det nytter jo ikke noget først at bygge diger, når stormfloden har ramt."

Omkring 40 pct. af porteføljeselskabernes værdier er netto likvide, og 80 pct. af selskaberne kan gøre sig gældfrie på tre år eller mindre. Derfor står vi med en portefølje, der er bedre positioneret til at kunne håndtere gæld end gennemsnittet på det brede indeks, forklarer Gezelius: "Vi udvælger selskaber, der er velkapitaliseret og har lav gæld. Vi mener, at selskaberne i porteføljen er godt positioneret i forhold til at kunne overkomme en dårlig periode, for derefter at stå stærkt, når aktiviteten og væksten stiger igen."

imageyunc7.png

Det sværeste er dog at regne ud, hvornår markederne igen stiger. Økonomierne sænker tempoet, mens centralbankerne bekæmper inflationen med stigende renter. Det skaber udfordringer for de fleste virksomheder på den korte bane. Mens dette har påvirket aktiepriserne, specielt i vækstende virksomheder, mener Gezelius, at fremtiden hurtigt kan blive lys igen: "Tidligere cyklusser har vist os, at så snart inflationen topper, så går aktiemarkederne kraftigt opad igen, før centralbankerne ændrer kurs. Det, der fører til denne stigning, er oftere en udglatning af markedsforventningerne end renterne i sig selv."

1: MSCI All Country World-indekset til og med d. 30/09/2022 i euro (-20.1%).

2: Kilde: MSCI, til og med d. 30/09/2022.

3: Kilde: J.P. Morgan, til og med d. 30/09/2022 i amerikanske dollars.

4: Til og med d. 30/09/2022 i DKK.

Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

SKAGEN Kon-Tiki: Kinesisk drama giver gode muligheder

Mange investorer har allerede pakket kufferten og fundet andre steder at investere, for i medierne ...

Opdatering fra investeringsdirektøren: Kravler aktierne endnu højere op?

Årstiderne skifter, sommer bliver til efterår, men tiden er stadig til value-aktier. SKAGENs ...

CIO Update: Usikkert fodfæste oppe i højden

Markedets stærke præstation i det første halve år medfører højere risiko, specielt på grund af dets ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up