Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Pilen pegede atter nedad i august

Efter en sommer med lidt pænere takter, pegede pilen atter mod gulvet i august, hvor stigende renter, lavere vækst og en omsiggribende krisestemning i centralbankerne trak tænder ud. For slet ikke at tale om de europæiske energiprisers himmelflugt og geopolitiske spændinger mellem USA og Kina, der også påvirkede stemningen på markederne. Noget tyder dog på, at den forventede økonomiske opbremsning allerede er regnet ind i værdiansættelserne, i hvert fald når det gælder råvarer og industrivarer, der allerede er faldet til et niveau, der afspejler investorernes stigende frygt for, at krisen venter om næste hjørne.

Trods svækkede råvarepriser og en amerikansk dollar på himmelflugt formåede vækstmarkederne ikke desto mindre at holde kadencen og ligger nu foran de udviklede markeder år-til-dato. Således blev vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki også den eneste fond med positivt absolut afkast denne måned.

SKAGEN Kon-Tiki

Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki leverede med 0,7 pct. i afkast månedens eneste svagt positive absolutte resultat. På den absolutte bane halter fonden imidlertid efter og nåede ikke sit referenceindeks MSCI Emerging Markets Index, der nåede 1,72 pct. Heller ikke på en tiårig horisont har fonden slået sit indeks. Her har SKAGEN Kon-Tiki leveret 3,1 pct., mens indekset har nået 5,2 pct.

Månedens bedste præstationer kom fra de brasilianske fødevaredistributører GPA og Assai, der begge har holdt performance-kadencen til trods for den stigende inflation. Også det kinesiske offshore-olieselskab CNOOC præsterede på linje med forventningerne og leverede en 130 pct. stigning i ekstraordinært udbytte.

Samsung Electronics oplever fald som følger af prispres, idet kunderne slanker deres lagre, og til trods for stærk performance kunne det indonesiske mediekonglomerat MNCN fremvise en vækst i Q2, der var lavere end forventet som følger af stigende programomkostninger. Endeligt havde den landbaserede lakseopdrætter Atlantic Sapphire også et hårdt andet kvartal, men har nu sikret sig tilstrækkeligt med kapital til at fortsætte ekspansionen.

SKAGEN m2 gik ikke ind i nogle nye selskaber men solgte sig ud af fondens lille position i Chian Shineway, der producerer traditionel kinesisk medicin. Her var fremgangen ikke tilstrækkeligt tydeligt I tråd med investeringstesen.

Læs mere om SKAGEN Kon-Tiki i månedsrapporten.

SKAGEN m2

Vores alternative ejendomsfond SKAGEN m2 gjorde det minimalt bedre end sit referenceindeks MSCI All Country World Index Real Estate IMI i august men begge leverede negativt på den absolutte bane. Fonden leverede -4,1 pct., mens referenceindekset præsterede -4,3 pct. På en femårig horisont har SKAGEN m2 leveret 5,5 pct. mens indekset kun har leveret 3 pct.

Globalt set handles ejendomsaktier med enorme rabatter lige nu, men der er stadig store geografiske og segmentale forskelle, og månedens højdespringer i SKAGEN m2 blev en brasiliansk spiller, nemlig logistikoperatøren LOG, der kunne præsentere et flot kvartalsresultat. ESR Group, der opfører og administrerer erhvervsejendom som fx lagre og distributionscentre i Asien, klarede sig også pænt og viste en solid belægningsgrad og god vækst i udlejningen i de fleste markeder. Også norske Self Storage Group kunne rapportere om overraskende høj belægningsgrad og viser dermed sin modstandsdygtighed i en turbulent tid.

Fondens største negative bidrag stod amerikanske UMH, der producerer og administrerer typehuse, for. Her betød forsinkede leverandører nemlig at omsætningen fra nye boliger faldt.

Læs mere om SKAGEN m2 i månedsrapporten.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede small-/midcap-fond SKAGEN Focus forlod august bagefter sit referenceindeks MSCI All Country World, og begge leverede negative afkast på den absolutte bane. SKAGEN Focus præsterede -3,2 pct. i afkast, mens indekset ramte -2,4 pct. På en femårig horisont ligger fonden også efter sit indeks. Her har SKAGEN Focus præsteret 7,1 pct., mens indekset har leveret 10,6 pct.

Fondens stærkeste bidrag i august ydede den franske computerspilsproducent Ubisoft, der bl.a. står bag den populære Assassin's Creed-serie og som har annonceret en række nye lovende spiludgivelser. China Communications Constructions Group, der beskæftiger sig med konstruktion og drift af infrastruktur, trak også i rigtig retning.

I modsat ende blev månedens dårligste bidrag ydet af sølvmineselskabet Fortuna Silver, der lider under de faldende guld- og sølvpriser, og den koreanske kæde af discountsupermarkeder E-Mart. Sidstnævnte kæmper med større investeringsomkostninger, hvilket skygger for selskabets grundlæggende rentabilitet.

SKAGEN Focus købte sig i perioden ind i det amerikanske cybersikkerhedsselskab NortonLifeLock, som handles med fin rabat. Omvendt frasolgte fonden sig helt ud af dels grafitelektrode-producenten GrafTech som følger af en uventet forværring af balancen, og dels forsikringsselskabet Lincoln National, fordi potentialet i aktien ikke har udviklet sig som forventet.

Læs mere om SKAGEN Focus i månedsrapporten.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global lå et stykke efter sit referenceindeks MSCI All Country World, og begge leverede negativt absolut afkast. Her præsterede fonden -4,65 pct., mens indeks også gav negativt afkast med kun -2,44 pct. På en tiårig horisont halter SKAGEN Global også efter – her har man nået 9,47 pct. mod 11,1 pct. i referenceindekset.

Den flotteste præstation i SKAGEN Global i august stod den amerikanske affaldshåndteringsselskab Waste Management, som viser defensive takter og har fremlagt en optimistisk kvartalsrapport der hinter om mulige prisstigninger.

Det værste absolutte bidrag stod det DSV for. Det danske logistikselskab faldt i takt med markedet uden at faldet kunne kædes sammen med nogle specifikke virksomhedshændelser.

SKAGEN Global oplyser om nye positioner ved kvartalsafslutningen.

Læs mere om SKAGEN Global i månedsrapporten.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-globale aktiefond SKAGEN vekst præsterede et negativt absolut resultat på -3,45 pct. men slog dog sit indeks, der er en kombination af MSCI Nordic og MSCI AC ex. Nordic, der ramte -4,5 pct. i negativt afkast. På en tiårig horisont slår SKAGEN Vekst dog ikke sit indeks. Her har fonden nået 7,5 pct. i afkast, mens indekset rammer 9,6 pct.

Den finske skovbrugskoncern UPM var blandt fondens bedste bidrag i august, en fremgang der i høj grad skyldes, at markedet nu endelig anerkender selskabets attraktive position – med produktion af både brint- og syntetisk brændstof – i det aktuelle krævende energimiljø.

Omvendt ydede danske Novo Nordisk en af periodens dårligste bidrag, da aktien led under, at relanceringen af Wegovy, et præparat der bruges i behandlingen af fedme, igen blev udsat.

Efter ellers at have frasolgt en række tech-relaterede selskaber, gik SKAGEN Vekst in i Alphabet, selskabet bag søgegiganten Google, i den forgangne måned. Forvalterne vurderer at prisansættelsen nu er fornuftig, særligt med den fortsatte vækst i netop Googles søgeaktiviteter samt en mere aggressiv tilgang til tilbagekøb in mente.

Læs mere om SKAGEN Vekst i månedsrapporten.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up