Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
4 min læsetid

Optimismen på børsen fortsatte i maj

I maj var aktiemarkederne stadig optimistiske og troede på, at konsekvenserne af COVID-19 på den globale økonomi ikke vil være langvarige.

I takt med at flere lande begyndte at åbne op og massive hjælpepakker blev indført, returnerede investorerne til børsen. Prisen olieprisen steg med over 80 pct. - og maj var således den bedste måned siden man begyndte at føre statistik med den amerikanske råolie, selv om stigningen var fra ekstremt lave niveauer.  
 
SKAGEN Global  
 
SKAGEN Global slog sit referenceindeks i løbet af måneden. Det amerikanske familieejede transport- og logistikfirma Old Dominion Freight Line præsterede bedst. Specialforsikringsselskabet Beazly, der var påvirket af frygt for tab i kølvandet på lukningerne under pandemien, bidrog derimod negativt. Det er dog begyndt at lysne for forsikringsbanchen efter flere år med tab.  
 
Der kom to nye selskaber ind i porteføljen, og Medtronic, Schindler og Hiscox blev således taget ud af porteføljen for at finansiere andre og mere lovende langsigtede prospekter. Forvalterne solgte endda ud af Equinor, efter at aktien steg fra det lave niveau, hvor den oprindeligt blev købt.    
 
SKAGEN Kon-Tiki 
 
Den globale vækstfond SKAGEN Kon-Tiki slog sit referenceindeks i løbet af måneden med gode bidrag fra cykliske positioner. Indiske Mahindra & Mahindra, der fremstiller køretøjer og landbrugsudstyr, steg kraftigt, da produktionen i landet blev genoptaget. Det mongolske kobbermineselskab Turquoise Hill nød godt af styrkede råvarepriser. Den sydkoreanske batteriproducent Samsung SDI oplevede fremgang efter en stor efterspørgsel på elbiler og nye støttepakker fra EU.   
 
På minussiden fandt vi de mere defensive selskaber Ping An Group, Samsung Electronics og Naspers. Deres langsigtede bidrag til fonden er dog fortsat stærk.  
 
Fonden solgte sin position i State Bank of India til fordel for aktier med mere attraktivt afkastningspotentiale.   
 
SKAGEN Focus  
 
Den stærkt koncentrerede globale fond SKAGEN Focus genererede et solidt afkast i maj, da flere af fondens positioner rapporterede gode resultater. Herunder drikkevarefabrikanten Stock Spirits, hvis øgede salg i butikker kompenserede for den reducerede omsætning hos restauranter og barer.

Telekommunikationsselskabet Avaya klarede det også godt, da flere har arbejdet hjemme eller fra alternative lokationer. Bedst gik det for det canadiske mineselskab Fortuna Silver. Stigende sølvpriser og fortsat fremskridt i Fortunas guldprojekt i det nordlige Argentina fik aktiekursen til at stige.  
 
Porteføljen investerede også i et nyt selskab, den amerikanske cement- og byggematerialevirksomhed Eagle Materials. Selskabet har en fordelagtig placering i det centrale USA og er beskyttet mod pres fra import. Eagle drager også fordel af USA's øgede infrastrukturbudget. Med de nuværende attraktive værdier kunne fondsforvalterne øge positionen i Citizens Financial og South Koran KB Financial. Positionerne i Telecom Italia og China Unicom blev reduceret.  
 
SKAGEN m2 
 
For den prisvindende ejendomsfond SKAGEN m2 finder man de bedste positioner i maj i de sektorer, som blev påvirket mindst af pandemien – i tråd med fondens defensive vækststrategi. Herunder positioner i den svenske logistikspecialist Catena samt boligselskaberne Kojamo og LEG Immobilen.   
 
De mindre gode bidrag til fonden i maj kom fra to selskaber i Hongkong: Far East Consortium og Cheung Kong Asset Holding. Begge selskaber blev påvirket negativt af uroen omkring den nye sikkerhedsslov, som de kinesiske myndigheder ønsker at indføre. Ved udgangen af maj indhentede Hongkongs ejendomssmarked noget af det tabte men fortsatte med at blive handlet til rabat.   
 
Efter korrektionen er udsigterne for fast ejendom fortsat gode på langt sigt. Det er vigtigt, at man aktivt styrer og foretager gode aktievalg, da polariseringen mellem forskellige segmenter fortsat er stor. Desuagtet den kortsigtede udvikling i økonomien og ejensomsmarkedet vil aktivklassen for global ejendom på langt sigt drage fordel af stærke globale kræfter som urbanisering og demografiske ændringer.  
 
SKAGEN Vekst

Vedvarende energi leverede i maj gode bidrag til den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst gennem virksomheder som Bonheur og Vestas Wind Systems. Hongkong-noterede CK Hutchinson og China Mobile bidrog mindre positivt i maj.   
 
Markedet er kommet sig, siden det ramte bunden i midten af marts, men SKAGEN Veksts forvaltere ser yderligere potentiale i mange cykliske virksomheder. Det gælder især for virksomheder inden for finans og råvarer. Derfor øgede fondens sin eksponering mod eksisterende beholdninger i disse sektorer og indkluderede to nye virksomheder i porteføljen: Det kinesiske forsikringsselskab Ping An og mineselskabet Ivanhoe Mines.  
 
Læs mere om fondenes udvikling i vores statusrapporter.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.