Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Markedsopdatering: En sjældent god start på året

2023 er stukket i en helt anden retning, end afslutningen af 2022 ellers skulle have tilsagt. De globale aktiemarkeder fik en flyvende start på året og steg kraftigt i januar. Markedet synes at ane, at de hyppige rentestigninger nærmer sig toppen, og det skaber optimisme for fremtiden. Vækstmarkederne klarede sig endnu bedre. Genåbningen i Kina kombineret med en svagere dollar bidrog til, at vækstmarkederne slog de udviklede markeder i januar.

Den øgede optimisme i markedet betød til gengæld, at renten faldt markant for de fleste løbetider. Dermed kom de sektorer, der havde haft et svært 2022 såsom teknologi og ejendom, stærkt tilbage.

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki fortsatte den stærke udvikling fra forrige år og endte i januar med et afkast på hele 7,96 pct. Fondens indeks, MSCI Emerging Markets, opnåede 6,07 pct.

Det var særligt genåbningen af Kina og en svagere dollar, der bidrog til det gode afkast i vækstmarkederne. Forvalterne oplevede, at markedet var mere gunstigt i forhold til aktiv aktieudplukning. Samtidig forventes der vækst i den kinesiske økonomi, og der er tegn på, at myndighedernes hårdhændede regulering af forskellige sektorer har nået toppen. Det har været godt for især fondens internet- og teknologirelaterede selskaber. Blandt de bedste bidragsydere i januar finder vi Alibaba, som blandt andet fik godkendt omstrukturering af Ant Consumer Finance. Prosus og Naspers fortsatte deres omfattende tilbagekøb af aktier, samtidig med at det gradvise frasalg i Tencent fortsatte. Opfattelsen af, at forholdene i Kina grundlæggende er blevet bedre, har allerede påvirket værdiansættelserne i Kina positivt, og forvalterne retter derfor porteføljen gradvist mod de næste undervurderede selskaber.

For nyligt besøgte vi vores brasilianske selskaber, inklusiv Raizen. Bioselskabet var en negativ bidragsyder i januar, hvilket skyldes usikkerheden over præsident Lulas politiske agenda.

Læs den seneste statusrapport fra SKAGEN Kon-Tiki.

SKAGEN Global

I absolutte termer havde SKAGEN Global en god måned, med endte alligevel bag indekset med et afkast på 4,90 pct. sammenlignet med indeksets afkast på 5,35 pct. Fondens referenceindeks er MSCI World AC.

Fondens bedste bidragsyder var det franske luksuskonglomerat LVMH, der kontrolleres af den kendte Arnault-famillie. LVMH har været i porteføljen i flere år, og har kunnet offentliggøre en imponerende stigning i indtjening. Derudover har de været gode til at positionere deres forskellige brands. Den dårligste bidragsyder var Intuitive Surgical, den globale leder inden for robotassisteret kirurgi. Mange sygehuse lider under manglende personale efter pandemien, men vi tror, at disse flaskehalse vil forbedres gradvist i løbet af de kommende kvartaler.

Læs den seneste statusrapport fra SKAGEN Global.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus havde også en særdeles stærk start på året, der primært var drevet af god aktieudplukning. Fonden oplevede en ny kursrekord, da man gav et afkast på 9,21 pct. mod indeksets 5,35 pct. Fondens referenceindeks er MSCI World AC.

Fondens bedste bidragsyder var metanolproducenten Methanex. Metanolpriserne har været høje, og selskabet er i færd med at opbygge en større produktionskapacitet. En anden god bidragsyder var halvlederproducenten STM, som leverede en solid indtjeningsrapport sammen med solide udsigter, til trods for bekymringer og mørkere udsigter for branchen. Forvalterne solgte sig ud af Ubisoft, som var en af de svageste bidragsydere i januar. Investeringscasen er svækket yderligere på grund af udfordringer med selskabsledelsen.

Læs den seneste statusrapport fra SKAGEN Focus.

SKAGEN m2

Ejendomsfonden SKAGEN m2 fik også en rekord start på året. Markedet begyndte nemlig at indprise, at investorerne forventede mindre aggressive rentestigninger, og det skaber positive udsigter. Fonden opnåede et afkast på 6,04 pct. i januar, mens indekset steg med 6,90 pct. Fondens referenceindeks er MSCI All Country World Index Real Estate IMI.

I oktober skrev vi, at investorerne bør overveje en forsigtig reinvestering i børsnoteret ejendom, inden den økonomiske cyklus vender. Det er forsat vigtigt at være selektiv i forhold til hvilke selskaber, man investerer i, men værdiansættelsen i markedet er stigende.

Månedens bedste bidragsydere var logistikoperatørerne CTP og Catena. Begge drog nytte af bedre fundamentale forhold i segmentet, og også den stærke indhentning af det tabte på det europæiske arbejdsmarked. Den dårligste bidragsyder var Self-Storage Group, uden at vi kan se nogen åbenlys forklaring på dette.

Læs den seneste statusrapport fra SKAGEN m2.

SKAGEN Vekst

SKAGENs ældste fond, den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst, satte kursrekord i januar. Med et afkast på 4,78 pct. var den næsten et procentpoint foran indekset, MSCI Nordic/MSCI AC, der endte på 3,92 pct. for måneden.

Udover de generelt gode markedsforhold, var det særligt vækstmarkedsselskaberne, der bidrog til afkastet. Det kinesiske finanskonglomerat Ping An var fondens bedste bidragsyder. Virksomheden har fået vind i sejlene efter, at Kina har lettet på COVID-restriktionerne mod slutningen af foråret. Blandt de negative bidragsydere finder vi norske Bonheur, der havde en vanskelig måned til trods for, at der ikke var nogen selskabsspecifikke nyheder. Forvalterne solgte ud af shippingselskabet Golden Ocean, da aktien havde nået kursmålet. Pengene blev brugt til at investere i ISS. Forvalterne fortsætter med at fokusere på selskaber inden for finans, industri og energi med attraktive prisfastsættelser.

Læs den seneste statusrapport fra SKAGEN Vekst her.

Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Maj: Optur på de globale aktiemarkeder

Kunstig intelligens trak de globale markeder yderligere op og var et vigtigt tema på vækstmarkederne ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

SKAGEN Global: Tålmodig og langsigtet

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ...

Alexandra Morris: Fokus på værdi

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Tålmodigheden blev sat på prøve

Aktiemarkederne satte sig i april efter et stærkt første kvartal. De globale markeder faldt i takt ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up