Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Juli blev et lyspunkt på aktiemarkederne

Efter flere tunge måneder blev juli et lyspunkt, og samtlige af SKAGENs fonde præsterede positivt på den absolutte bane. Tre af vores aktiefonde overpræsterede også relativt.

Juli blev varm på mere end én måde: Lavere råvarepriser førte til et håb om, at inflationen nu endelig – ved hjælp af en række tiltag og stramninger fra centralbanker verden over – har toppet. Læg hertil, at de massivt negative forventninger til andet kvartal blev gjort til skamme, idet en række af SKAGENs porteføljeselskaber i deres kvartalsregnskaber kunne melde om bedre indtjening end frygtet. Skønt vækstmarkederne led under nedlukningerne i Kina, betød stigende risikovillighed i markeder, der er mere cyklusfølsomme, som Brasilien og Sydkorea, at vores vækstmarkedsfond stadig klarede skærene.

Iklæder man sig den makroøkonomiske brille, er udsigterne dog stadigt kølige. Ruslands krig mod Ukraine ryster fortsat de europæiske energimarkeder, hvor forbrugerne forbereder sig på en kold vinter, og i det hele taget tegner de fleste makrodatapunkter et dystert billede. Her er det dog værd at varme sig ved aktiemarkedernes altid fremadsynede natur.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global slog sit indeks, MSCI World AC, i juli. Fonden sluttede på 13,67 pct., mens indekset kun nåede 9,82 pct. Anskuet over en tiårig periode halter fonden dog en smule bagefter. Her har SKAGEN Global leveret 10,1 pct., mens referenceindekset har leveret 11,4 pct.

Månedens toppræstation kom fra den danske fragtkoncern DSV, der kom pænt igen efter en periode med oversalg. Den værste præstation så man i den amerikanske koncern Abbott Laboratories, der producerer medicinaludstyr. Her betyder underbemanding på hospitalerne som følge af COVID-19, at aktiviteten i sektoren er mindsket. Fonden betragter dog denne tilbagegang som en midlertidig situation i en periode med store omvæltninger.

Fonden meddeler først vedrørende eventuelle ændringer i porteføljen i forbindelse med kvartalsrapporteringen.

Læs SKAGEN Globals månedsrapport for juli 2022 her.

SKAGEN Kon-Tiki

Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki slog sit indeks, MSCI Emerging Markets, i juli. Indekset præsterede 2,4 pct., mens SKAGEN Kon-Tiki leverede 3,8 pct. i afkast. Målt over ti år halter fonden imidlertid efter. Her har indekset nået 4,8 pct. afkast, mens fonden har præsteret 2,7 pct.

Blandt de positioner, der trak op i perioden, finder vi indiske UPL, der leverer plantebeskyttelse til landbruget, og som med afsæt i et stærkt resultat og øgede forventninger kom flot tilbage. Også elektronikkoncernerne Samsung Electronics og LG Electronics steg i takt med markedet og levede op til forventningerne. I modsat ende blev det fondens større kinesiske positioner, der trak fra. Forsikringsselskaberne Ping An og China Life trak ned, og det samme gjorde webhandelsplatformen Alibaba. Alle positioner lider under de fortsat strenge COVID-restriktioner i Kina, men fonden mener, at alle tre selskaber er godt positioneret til at komme flot igen ved en genåbning af landet.

Det blev til en enkelt ny position i fonden, nemlig den koreanske finanskoncern DGB, der drives konservativt, og som ligger lunt i svinget til at nyde godt af et højere renteklima.

Læs SKAGEN Kon-Tikis månedsrapport for juli 2022 her.

SKAGEN m2

Vores alternative ejendomsfond SKAGEN m2 leverede positivt, både absolut og relativt. I juli nåede fonden et pænt afkast på 9,5 pct. sammenlignet med 9,3 pct. i referenceindekset MSCI All Country World Index Real Estate IMI. Over en femårig periode (fonden har endnu ikke ti års historik) ligger SKAGEN m2 også foran indeks med 6,7 pct. i afkast mod 4,1 pct. i indekset.

Toppræstationen i juli kom fra den svenske logistikvirksomhed Catena, som foruden et solidt resultat for andet kvartal også melder om positive udsigter for den fremtidige vækst. Den amerikanske typehusproducent UMH bidrog også pænt, hvorimod spanske Arima, der udlejer kontorejendomme, og det store Hongkong-baserede ejendomsinvesteringsselskab ESR ydede periodens største negative bidrag. I Kina trak det i juli overskrifter, da nye husejere protesterede over deres ufærdige boliger ved at boykotte afdragsbetalingen på deres lån, hvorfor landet stod for det dårligst performende ejendomsmarked i juli.

Læs SKAGEN m2's månedsrapport for juli 2022 her.

SKAGEN Focus

Selv om vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus med et afkast på 7 pct. genererede positivt på den absolutte bane, forlod fonden alligevel juli et stykke efter referenceindekset MSCI World AC, der sluttede måneden med 9,8 pct. i afkast. Ej heller på en femårig horisont (SKAGEN Focus har endnu ikke ti års historik) kan fonden lige nu ikke hamle op med indekset. Her har SKAGEN Focus leveret 7,3 pct. i afkast mod 11 pct. i indekset.

Et af fondens bedste bidrag i perioden kom fra den tyske producent Vitesco, der producerer drivlinjekomponenter til elmotorer. Vitesco udspringer af Continental og er relativt ukendt blandt investorerne men oplever et stærkt momentum lige nu. Priserne på industrielle råvarer tog et gevaldigt dyk, efterhånden som frygten for recession tog til, hvorfor månedens svageste positioner blev mineselskaberne Nickel Asia Corp, der udvinder nikkelmalm, og Atalya Mines, der udvinder kobber.

Frygten for lavkonjunktur blandt forbrugerne har givet mulighed for at købe sig ind i stærke mærkevarer til en god pris. SKAGEN Focus har derfor benyttet chancen for at købe aktier i de amerikanske modebrand Levi's. Omvendt reducerede fonden sin position I den japanske elevatorproducent Fujitec, idet aktivist-aktivitet i aktien resulterede i stigninger, så aktien ramte SKAGEN Focus' kursmål.

Læs SKAGEN Focus' månedsrapport for juli 2022 her.

SKAGEN Vekst

Trods et pænt absolut afkast nåede vores nordisk-/globalt fokuserede aktiefond SKAGEN Vekst ikke sit indeks, MSCI Nordic kombineret med MSCI AC ex. Nordic den forgangne måned. SKAGEN Vekst præsterede 7 pct. i afkast mod 11 pct. i indekset. Ej heller på en tiårig horisont er fonden på niveau med indekset. Her har fonden givet 8 pct. i afkast mod 10,4 pct. i indekset.

Det norske holdingselskab Bonheur ydede et af månedens bedste bidrag. Bonheur er blandt andet investeret i vindenergi, hvorfor de stigende energipriser smittede positivt af på forventningerne her. Ser vi på de negative bidrag, blev den kinesiske forsikringsselskab Ping An månedens bundskraber. Selskabets salg lider under de fortsatte nedlukninger i Kina. Efter en lang periode med stærk performance i den danske farma-koncern Novo Nordisk har fonden nu reduceret sin position her. I stedet benyttede forvalterne afmatningen i finansaktier til at øge eksponeringen mod den uberettiget billige koreanske bank Bank KB Financial Group. Fonden prioriterer fortsat attraktivt prissatte selskaber inden for finans og energi, der også er sektorer, hvor den forventede indtjening ikke vil lide under et klima med større inflation.

Læs SKAGEN Veksts månedsrapport for juli 2022 her.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up