Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
4 min læsetid

Uroen steg i januar

Årets første måned efter pandemiåret 2020 begyndte godt, men i slutningen af januar fik markedet nye coronabekymringer at tænke på. Der opstod mutationer af virussen flere steder i verden, og vaccineproducenterne havde problemer. Den stærke afslutninger på 2020 blev dermed afløst af større markedssvingninger og øget usikkerhed.

SKAGENs aktiefonde fik også den stigende usikkerhed at føle, men med gode regnskaber fra porteføljeselskaberne i vente er der grund til fornyet optimisme.

SKAGEN Global

Januar blev en urolig måned for SKAGEN Global. Betydelige dele af de globale markeder viste på skift både deres styrker og svagheder gennem måneden, og fonden afsluttede januar et skridt bag sit referenceindeks. Den bedste bidragyder i fonden blev medicinalvirksomheden Abbot Laboratories, hvis kvartalsrapport imponerede. Et andet af periodens stærke bidrag finder man i Microsoft. 

Betalingstjenesten VISA trak til gengæld i modsat retning. Selskabet oplever stærk modvind lige nu på grund af nedsat rejseaktivitet verden over som følger af pandemien. Forvalterteamet mener dog stadig, at rejseriet så småt kommer i gang igen og mener derfor, at der er god mulighed for at købe op i aktien lige nu. 

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkederne syntes at få en god start på året, men uroen i de mere udviklede markeder smittede af. De større selskaber i SKAGEN Kon-Tiki leverede fortsat fine resultater, og fonden afsluttede måneden på niveau med sit indeks. LG Electronics var også denne måned en af de klareste stjerne i porteføljen, takket være beskeden om nye planer i mobilvirksomheden. Også Naspers og Tencent bidrog positivt.

I modsat ende trak råvareindustrien, tynget af markedsuroen, nedad. Gennem perioden investerede forvalterteamet i bl.a. China Mobile og den brasilianske papirpulpproducent Suzano, mens en række selskaber blev solgt ud af porteføljen - herunder Lundin Mining og Micron. 

SKAGEN Focus

Også vinderfonden i 2020, SKAGEN Focus, fik markedsnervøsiteten at føle og lå bag sit indeks i januar. Uroen til trods ser forvalterne dog stadig et omfattende rotationspotentiale fra vækst- til value-aktier forude. Gennem januar reducerede teamet eksponeringen mod de selskaber, der nærmer sig deres kursmål. Et selskab, der helt forlod porteføljen, var den amerikanske regionalebank Citizens Financial, hvor aktiekursen er fordoblet i forhold til forrige år. Fondens topbidrag i januar kom fra det amerikanske kommunikationsselskab Avaya, skarpt forfulgt af canadiske Parex Resources.

Råvareselskaberne Roxgold og Ivanhoe Mines trak kraftigst ned. Begge har præsenteret yderst stærke 2020-resultater. En ny position i SKAGEN Focus blev den japanske cementproducent Sumitomo Osaka Cement.

SKAGEN m2

Også ejendomsfonden SKAGEN m2 svingede mellem håb og fortvivlelse i januar, og fonde sluttede efter sit indeks. 2020 var et hårdt år for ejendomssektoren, og udfordringeren er ikke overstået endnu. SKAGEN m2 fokuserer fortsat på selskaber, som på længere sigt kan drage nytte af globale megatrends. Månedens bedste bidrag kom fra den østrigske kontoroperatør CA Immobilien efter et bud fra majoritetsejeren. Ligeledes positiv indvirkning på porteføljen havde også en anden kontoradministrator - nemlig spanske Arima - såvel som den amerikanske datacentergigant Switch.

I den negative ende af spektret trak japanske Keihanshin Building ned, efter at et bud på selskabet ikke gik igennem.

SKAGEN Vekst

Også i den nordisk/globale aktiefond SKAGEN Vekst blev januar en blandet måned. Svingningerne i markedet prægede en række af porteføljeselskaberne - men ikke alle. Gødningsproducenten Yara var månedens bedste bidragyder og drog nytte af højere priser. Koreanske Hyundai Motor ydede også et stærkt bidrag. Bonheur startede året svagt på grund af en betydelig nedgang i cruiseskibs-trafikken, som nok endnu lader vente på sig. Fonden købte sig i januar ind i IT- og softwareselskabet TietoEvry. Forvalterne mener, at selskabet kan udnytte synergierne fra den nylige fusion og forbedre indtjeningen fremover. I SKAGEN Vekst ser man også gode muligheder i de cykliske brancher, herunder finans og råvarer. 

Læs januar 2021-statusrapporter for alle fondene her.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.