Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Januar: De globale markeder fortsatte opturen

Teknologi- og sundhedssektorerne har været de største vindere hidtil i 2024, mens sektorerne inden for råvare og ejendom har vist svagere resultater. På vækstmarkederne har bekymringerne om opbremsning i den kinesiske økonomi og specielt ejendomsmarkedet fortsat påvirket stemningen blandt investorer. Indikationer på politisk indgriben kan dog tyde på, at vækstmarkederne nærmer sig et vendepunkt.

SKAGEN Global

Fonden slog sit referenceindeks med et afkast på 4,12 pct. mod referenceindeksets 2,28 pct. målt i danske kroner. Ved udgangen af måneden havde fonden et bedre afkast end sit referenceindeks, målt over de seneste 3 år, de seneste 5 år og siden fondens start.

Markederne begynder så småt at anerkende værdien af de undervurderede aktier i SKAGEN Globals portefølje, hvilket reflekteres i positive reaktioner på aktiekursen efter nyligt offentliggjorte kvartalsrapporter.

Fondens mest positive bidragsyder i absolutte termer var hollandske ASML, der producerer litografimaskiner til brug ved produktion af avancerede microchips. Selskabet rapporterede om en betydeligt højere ordreindgang end det, markedet havde forventet.

Den svageste udvikling i absolutte termer kom fra Estee Lauder, der er kendt for at producere skønhedsprodukter. Selskabet har endnu ikke offentliggjort kvartalsresultatet, men markedsstemningen er fortsat negativ. Vi mener, at et nyt ledelsesteam ville kunne give selskabet den friske start, det har brug for. Derfor håber vi, at Lauder-familien, der har majoriteten af stemmerne, også ønsker at se en bedring i aktiekursen efter en udfordrende periode.

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkedsfonden faldt med -2,55 pct. i januar, mens referenceindekset faldt med -3,04 pct. målt i danske kroner.

Optimismen for Sydkorea har forbedret sig i indeværende år, hvilket er drevet af øgede forventninger til introduktion af regeringens ”Corporate Value-Up Program” samt højere udbytte. Det er et miljø, der er gunstigt for SKAGEN Kon-Tiki, der har investeret halvdelen af fonden i Sydkorea og Kina.

Fondens bedste bidragsydere i januar var CNOOC, Gree Electric og Taiwan Semiconductor (TSMC), der alle leverede gode resultater, og har positive forventninger til fremtiden. CNOOC imponerede med operationelle resultater og udbytte, mens Gree Electric, iflg. selskabets CEO, i 2023 havde deres bedste resultat nogensinde, hvilket sendte aktien op i ellers svagt kinesisk aktiemarked.  TSMC forventer en omsætningsvækst på mere end 20 pct. i 2024, drevet af AI-investeringer.

Ikke alle investeringer i fonden havde samme succes. LG Electronics og Simpar oplevede nedgang, sidstnævnte på grund af bekymringer for datterselskabet Movida, der fokuserer på biludlejning og leasing. Alibaba blev også påvirket af det generelle kinesiske marked, til trods for positiv respons på aktiekøb fra bl.a. Jack Ma.

Fonden foretog også en investering i det chilenske holdingselskab Vapores, der handles til en betydelig rabat i forhold til sin ejerandel i Hapag-Lloyd. Porteføljen består nu af 45 positioner, der samlet set handles til en betydeligt lavere pris end referenceindekset, MSCI Emerging Markets. Det er til trods for et tilsvarende egenkapitalafkast, der indikerer et attraktivt risiko-/afkastforhold.

SKAGEN m2

Ejendomsfonden havde en positiv start på året relativt set og slog sit referenceindeks. Fonden faldt med -2,42 pct., mens referenceindekset faldt med -2,94 pct. målt i danske kroner.

Efter en stærk afslutning på sidste år for den globale ejendomssektor, oplevede man en tilbagegang i januar. Det skyldtes hovedsageligt centralbankernes nølen med rentenedsættelser, og det står klart, at makroøkonomiske nyheder fortsat spiller en stor rolle for sektoren.

Fondens bedste bidragsydere i januar var den amerikanske platform for digitale infrastruktur investeringer, Digital Bridge, det globale amerikanske datacenterselskab Equinix og det japanske ejendomsselskab Tokyo Fudosan. Digital Bridge meddelte, at de havde fuldført den sidste fase af en omstruktureringsproces og afhændet det sidste datacenter, de havde på balancen. Det var et væsentligt element i vores investeringsstrategi.

På den anden side leverede American Tower, den svenske logistikoperatør Catena, og den brasilianske logistikoperatør LOG de svageste præstationer i januar. Både American Tower og Catena, som var blandt de stærkeste bidragsydere i forrige kvartal, oplevede en nedgang i januar.

SKAGEN Focus

I januar gav fonden et afkast på -0,22 pct. og endte dermed bag sit referenceindeks, der steg med 2,28 pct. målt i danske kroner.

Forskellen på værdien mellem små- og mellemstore selskaber og de største selskaber har aldrig været større end nu. Det har fået os til at tænke, at investorer, som er ude efter at finde de virkelig gode investeringer, bør rette blikket mod denne betydelige forskel ”Magnificient Gap”, snarere end mod de såkaldte ”Magnificent Seven”

Fondens største positive bidragsyder var den italienske lastbilproducent Iveco. Markedet er endelig begyndt at anerkende selskabets exceptionelt lave værdiansættelse, der sammen med flere andre kommende faktorer, kan føre til en revaluering. Vi så også betydelige bidrag fra den canadiske producent af cirkulær emballage, Cascades, samt Japan Post Holdings, der begge har haft succes med at øge værdien for aktionærerne gennem interne forbedringer. Ny regulering i Sydkorea målrettet selskaber med en lav pris i forhold til den bogførte værdi bidrog til en opgang i vores bankinvesteringer i Korean KB Financial og DGB Financial mod slutningen af måneden.

På den negative side havde vi Fortuna Silver Mines, der producerer guld og sølv, der ikke leverede som forventet fra en af sine mindre miner.

Vi øgede vores investeringer i den koreanske producent af anlægsudstyr, Doosan Bobcat, samt i sidste års svage led, den koreanske discountbutik E-mart, begge til attraktive risiko-/afkastforhold. Samtidig reducerede vi vores investering i det japanske konglomerat Kyocera efter en stærk kursfremgang mod vores prismål.

SKAGEN Vekst

Fonden leverede et godt afkast i januar, hvilket var lavere end referenceindekset – hovedsageligt på grund af lavere eksponering i store amerikanske IT-aktier end referenceindekset. Fonden opnåede et afkast på 0,89 pct. i januar, mens referenceindekset steg med 1,68 pct. målt i danske kroner.

En vigtig udvikling for fonden var signalerne fra Sydkorea om mulige initiativer til at håndtere den såkaldte ”Korea-rabat”, hvilket SKAGEN Vekst er godt positioneret til at drage nytte af.

Novo Nordisk var den klart største bidragsyder til afkastet for fonden i januar, drevet af stærk vækst i diabetes- og fedmebehandlingen, til trods for kapacitetsbegrænsninger. Selvom aktien handles til høje multipler, ser vi stadig, at markedet underestimerer selskabets vækstpotentiale inden for fedmebehandling. IT-selskabet Broadcom i USA udmærkede sig også, specielt i forhold til markedets fokus på selskaber med eksponering til AI. Det kinesiske olie- og gasselskab CNOOC imponerede med gode resultater og en effektiv kapitalhåndtering.

Bonheur og Boliden oplevede tilbagegang i januar, mens Samsung Electronics mødte udfordringer inden for hukommelseschips og smartphones. Alligevel ser vi langsigtede muligheder i disse selskaber. Vi øgede vores position i KB Financials og reducerede i Novo Nordisk efter en stærk kursudvikling.

Vi foretrækker selskaber med en attraktiv pris i sektorerne finans, industri og energi, som står stærkt selv i et marked, hvor inflationen ikke når tilbage til de meget lave niveauer. Vi forventer, at fonden vil give et godt afkast i 2024, selvom inflationen ikke falder så hurtigt som forventet, og den tilbyder dermed en god beskyttelse med nedgang.

Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Første kvartal: Opturen fortsatte

Stemningen blandt investorerne på de udviklede markeder var høj, da centralbankerne signalerede ...

Februar: Markedet overraskede på ny

De globale aktiemarkeder fortsatte fremgangen, drevet af robuste regnskaber og vedvarende optimisme ...

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up