Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Februar: Markedet overraskede på ny

SKAGENs aktiefonde blev på mange måder påvirket af en begivenhedsrig februar måned på aktiemarkederne, hvor.

Både europæiske og amerikanske børser nåede nye højder, hvilket primært skyldes imponerende selskabsresultater. Sideløbende holdt markedet stand mod overraskende høje inflationstal, hvilket fik flere centralbanker til at signalere mulige udsættelser af rentesænkelser. Styrken i de udviklede markeder havde en positiv afsmittende effekt på vækstmarkederne, hvor vi blandt andet så omfattende reformer inden for selskabsledelse, specielt i Sydkorea.

SKAGEN Focus

Efter en stærk afslutning på 2023, havde fonden, der fokuserer på small- og midcap selskaber, udfordringer i starten af det nye år. Fonden faldt marginalt med -0,01 pct. i februar, mens referenceindekset steg med 4,69 pct. i danske kroner.

Forskellen i afkastet skyldes hovedsageligt kursrekorder i amerikanske og indekstunge teknologigiganter, hvilket også resulterede i fortsat store rabatter på små- og mellemstore selskaber set i forhold til de større megacap-selskaber.

Forvalterne valgte at sælge positionen i Kyocera, da aktien nåede sit kursmål. De øgede investeringen i det sydkoreanske entreprenørselskab DL E&C, som de anser for at være exceptionelt lavt prissat. Blandt månedens positive bidragsydere finder vi Hyundai Mobis, den italienske lastbilproducent Iveco og amerikanske Phinia, der alle leverede resultater, der overgik forventningerne. I den anden ende af skalaen finder vi Cascades, der ikke formåede at øge priserne tilstrækkeligt over for sine kunder sideløbende med, at selskabet blev ramt af højere indkøbspriser på genbrugt råvaremateriale. Forvalterne anser imidlertid dette tilbageslag for midlertidigt og ser en potentiel upside i aktien på omkring 70 pct.

Læs månedsrapporten fra SKAGEN Focus.

SKAGEN m2

Vores globale ejendomsfond, SKAGEN m2, faldt med 1,41 pct. i februar, mens referenceindekset steg med 0,94 pct. i danske kroner.

Ejendomssektoren har haft en svær start på året, selvom den afsluttede februar positivt. Den svage udvikling kan tilskrives tilbageholdenhed fra centralbankerne, når det kommer til rentesænkelser. Samtidig er det usikkert, hvornår den første rentesænkelse rent faktisk vil finde sted. I stedet for at deltage i spekulationer om fremtidige rentesænkninger, foretrækker forvalterne at fastholde deres langsigtede fokus på undervurderede selskaber af høj kvalitet.

Blandt de positive præstationer i SKAGEN m2s portefølje finder vi den globale datacenteroperatør Equinix, der er noteret i USA. Selskabet, der leverede en stærk månedsrapport, har blandt andet nydt godt af trenden inden for kunstig intelligens. Det belgiske selskab Aedifica, der udbyder ejendomme til brug i sundhedssektoren, er at finde blandt de negative bidragsydere. Det er til trods for et resultat , der levede op til markedets forventninger, men havde begrænsede kortsigtede vækstudsigter, hvilket resulterede i en svag kursudvikling.

Forvalterne fortsætter med at koncentrere sig om robuste og fejlvurderede selskaber inden for trenddrevne segmenter med stærke balancer, der er godt positioneret til at modstå vedvarende inflation.

Læs månedsrapporten fra SKAGEN m2.

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki har været positioneret godt i 2024, hvor man har høstet resultaterne af forbedret sydkoreansk selskabsledelse samt politiske stabiliseringstiltag i Kina. Fonden steg med 5,0 pct. i februar, mens referenceindekset i samme periode steg med 5,16 pct. i danske kroner. Månedens ti største bidragsydere kom fra enten Sydkorea eller Kina.

Selskabet med det største positive bidrag var den sydkoreanske bilproducent Hyundai Motor, der til trods for flere positive selskabsnyheder det sidste års tid fortsat handles til en betydelig rabat. Samtidig byder aktien også på en betydelig potentiel upside grundet regeringens selskabsledelsesinitiativ ”Value Up”, der blev modtaget positivt blandt investorer. I Kina fik teknologiselskabet Foxconn bølgen af kunstig intelligens at mærke, da markedet revurderede selskabet og dets stærke position i forsyningskæden til kunstig intelligens.

Blandt de negative bidragsydere finder vi blandt andet det brasilianske energiselskab Raizen, der udviklede sig svagt til trods for et regnskab, der var i tråd med forventningerne. Det indiske landbrugsselskab UPL mødte også modvind i sine distributionskanaler, der har gjort det vanskeligere at øge både salg og marginer.

Forvalterne foretog ingen store ændringer i porteføljen i perioden, der består af 45 spændende investeringer. Til trods for at rabatten i porteføljen er reduceret noget de seneste måneder, så er den fortsat på 40 pct. i forhold til referenceindekset MSCI Emerging Markets.

Læs månedsrapporten for SKAGEN Kon-Tiki.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst afrapporterede et solidt absolut afkast på 2,59 pct., hvilket var lavere end referenceindekset, der endte på 3,78 pct. i danske kroner.

Det amerikanske IT-selskab Broadcom var igen blandt fondens største bidragsydere i februar, drevet af AI-bølgen og et stærkt resultat fra NVIDIA. I Sydkorea præsterede selskaber som KB Financials, Hyundai Motor, SK Square og Korean Reinsurance godt. Her ser forvalterne et upsidepotentiale på 50-100 pct. på mellemlangt sigte.

Den kinesiske regerings tiltag, der stimulerede økonomien såvel som aktiemarkedet, bidrog også til kursudviklingen blandt fondens investeringer i olieselskabet CNOOC og forsikringsselskabet Ping An. UPM var fondens svageste bidragsyder i løbet af måneden til trods for en rapport fra fjerde kvartal, der var i tråd med forventningerne, men som skuffede med sin markedsprognose for 2024. Den norske gødningsgigant, Yara, præsterede også dårligt, da man oplevede tilbagegang efter en stærk start på måneden.

I perioden investerede forvalterne i selskabet Lerøy Seafood, der er et af verdens største lakseopdrætsselskaber. Selskabet ejer også Norges største flåde af fiskefartøjer. Med en kurs på omkring 40 norske kroner pr aktie, anser forvalterne markedet for at være pessimistisk, specielt hvis selskabet lykkes med at vende tilbage til sine historiske marginniveauer.

Grundet den stærke kursudvikling i selskaber med eksponering mod kunstig intelligens, reducerede forvalterne positionerne i hardware-selskaberne Applied Materials og Broadcom. Forvalterne benyttede sig også af den exceptionelt stærke udvikling i Novo Nordisk til at reducere positionen.

Læs månedsrapporten for SKAGEN Vekst.

SKAGEN Global

Fonden oplevede en fremgang på hele 4,51 pct. i februar, men endte alligevel en smule efter referenceindekset, der lå på 4,69 pct. i danske kroner.

Månedens største bidragsyder var den amerikanske affaldshåndteringsgigant Waste Management, der leverede en solid kvartalsrapport. Selskabet indførte prisstigninger for at kompensere for en højere inflation og forbedre marginerne. Selskabet, der driver 254 affaldsdeponier, har ofte en overset konkurrencefordel, der gør det godt rustet til fremtiden.

Det danske fragtselskab DSV var fondens svageste bidragsyder efter en kursnedgang de seneste 18 måneder. En nedgang, der blev udløst af et CEO-skifte og efterfølgende forstærket af faldende fragtrater efter pandemiens supercyklus. Til trods for det, har forvalterne fortsat en stor tro på selskabet.

Forvalternes generelle kommentar til markedet er, at vi har været vidner til en usædvanlig stærk start på året. Det vil ikke overraske dem, hvis der kommer en korrektion i markedet fremover. Deres fokus bliver på den fundamentale analyse af de grundlæggende egenskaber blandt hvert enkelt selskab, de analyserer, og at værdiansættelserne også fremover reflekterer en attraktiv risiko/afkastprofil for den langsigtede investor.

Læs månedsrapporten for SKAGEN Global.

Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Første kvartal: Opturen fortsatte

Stemningen blandt investorerne på de udviklede markeder var høj, da centralbankerne signalerede ...

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Januar: De globale markeder fortsatte opturen

Optimismen på aktiemarkederne er fortsat høj, og det drev de globale aktier yderligere op i januar. ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up