Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Coronavirus slog bunden ud af markederne i februar

Når historien om børsåret 2020 skal skrives, vil februar fremstå som kontrasternes måned. I begyndelsen af året rådede optimismen, handelskrigen var aftaget, og det virkede som om, året ville blive ligeså godt som 2019. De udsigter fik coronavirus, der begyndte at sprede sig uden for Kina og nåede flere nærliggende områder, sat en stopper for. I løbet af nogle hektiske dage i februar faldt aktiemarkedet lige så brat som under finanskrisen. Dette afspejles også i resultaterne i SKAGENs fonde i februar. Dog er det værd at huske, at markedskorrektioner som denne også byder på muligheder for en aktiv forvalter som SKAGEN. Flere af vores porteføljemanagere har benyttet volatiliteten til at opkøbe flere aktier eller gå ind i andre kvalitetsselskaber til en rimelig pris.

SKAGEN Global: Tech og børsselskaber

Aktiefonden SKAGEN Global oplevede det hurtigste børsfald i USA siden finanskrisen på mere end én måde. Usikkerheden om den amerikanske politiske fremtid kan også have bidraget til faldet.

En af fondens bedste bidragsydere var tech- og softwarevirksomheden Adobe. Selskabets modstandsdygtighed kan blandt andet tilskrives cashflow'et og en stærk vækst. På den negative side finder vi bl.a. børsoperatøren Intercontinental Exchange (ICE). Aktien faldt i februar efter rygter i medierne om, at ICE overvejer at købe e-handelsgiganten eBay. Efterfølgende har ledelsen i ICE dog meldt ud, at de ikke længere undersøger mulighederne for et samarbejde med eBay.

Forvalterne har i perioden ikke solgt noget fra, men begyndte i stedet at købe op i et nyt selskab, hvis navn offentliggøres på et senere tidspunkt. SKAGEN Global faldt omkring -10 pct. i februar – en smule mere end sit referenceindeks, der faldt med -9,7 pct., men er i skrivende stund nu næsten 3 procentpoint foran sit referenceindeks.

SKAGEN Kon-Tiki: Energi og batterier

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki blev i særligt høj grad påvirket af nedgangen i energiaktier. Shell rapporterede et nedslående årsresultat for 2019 og kommer sandsynligvis til at tilbagekøbe færre aktier end forventet. Fiskeopdrætteren Atlantic Sapphire oplevede på deres danske anlæg, at kvælstofniveauerne blev for høje. Det påvirkerede investorernes positive interesse i selskabet, men som langsigtet investeringscase er udsigterne for selskabet uændrede.

På den positive side havde batteriproducenten Samsung SDI og LG Chem vind i sejlene med stor tillid til både indtægter og lønsomhed på den mellemlange bane. Golar LNG går muligvis også lysere tider i møde, når søfartsdivisionen bliver en mindre del af selskabet end hidtil, og den brasilianske kraftdivison får øgede vækstmuligheder.

SKAGEN Kon-Tiki faldt med -7,7 pct. i februar, mens indekset kun faldt med lige knap fem procent.

SKAGEN m2: Kontor og logistik

Også for den globale ejendomsfond SKAGEN m2 var februar en krævende måned. Fonden faldt med -8,6 pct., hvilket er -0,95 pct. mere end sit referenceindeks.

Den spanske kontoroperatør Arima leverede et solidt regnskab og var dermed fondens bedste bidragsyder i februar. Det svenske logistikselskab Catena var en af de bedste positioner i 2019 men var blandt de værste i februar. Udsigterne for ejendomssektoren er stadigvæk positive, korrektionen til trods. Dette gælder især for de dele af sektoren, som ikke er lige så påvirket af markedsuroen, fx datacentre. Hoteller og indkøbscentre kan på den anden side få hårde kår fremover.

SKAGEN Vekst: Øget position i energi og telecom

Den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst benyttede det urolige marked til at købe sig ind i selskaber, som de tror, kan give solidt direkte afkast, og som samtidig har en stærk værdiforankring, herunder Equinor, SK Telecom og Millicom. Forvalterne solgte sig ud af Lundin Petroleum, efter at selskabet har givet et solidt afkast. Desuden solgte de Maersk og FLSmidth.

SKAGEN Vekst faldt med -9,4 pct. i sammenligning med et fald på -8,6 pct i referenceindekset.

SKAGEN Focus: Mad og finans

Den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus undgik heller ikke markedsuroen. I virusplagede Sydkorea valgte forvalterne at øge positionen i finansselskabet KB Financial til en god pris. Månedens bedste bidragyder blev den amerikanske dagligvarekæde Kroger, efter at investor Warren Buffets investeringsselskab, Berkshire Hathaway, købte sig ind i selskabet. SKAGEN Focus havde allerede købt op i Kroger, før Warren Buffet fulgte trop.

SKAGEN Focus faldt med -11,3 pct. i februar, mens referenceindekset faldt med -9,7.

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up