Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

August bød på kinesiske stramninger og beroligende ord fra the Fed

Globale aktier klatrede fortsat langsomt opad i august og trodsede således de faretruende regulatoriske stramninger i Kina, der blev en noget negativ overraskelse på vækstmarkederne. Over en bred kam bakkede selskabernes rapporterede indtjeninger op om tilliden til, at verdensøkonomien er på bedringskurs. Selv om fremgangen skete i særdeles vekslende tempi fra region til region. Store dele af markedet befandt sig i august stadig i en stille periode oven på sommeren, og måneden blev sluttet af med positive takter, idet formanden for den amerikanske centralbank the Fed forsikrede om, at centralbankerne fortsat vil støtte markedet gennem den usikkerhed, som den globale pandemi har medført. Historisk har markedet ofte budt på tumult om efteråret. Og selv om store dele af markedet handles til priser tæt på rekordhøjt, er der stadig både sektorer og geografiske markeder, der tilbyder interessante afkastmuligheder de kommende måneder.

To af SKAGENs fonde slog deres indeks i august, mens to andre lå nogenlunde pænt på niveau med deres indeks. Kun SKAGEN Kon-Tiki decideret underpræsterede i måneden.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede small/mid cap-aktiefond SKAGEN Focus slog sit indeks og afsluttede august med et afkast på 3,4 pct. mod 2,9 pct. i indekset. På den længere bane har SKAGEN Focus imidlertid stadig lidt at indhente. Her har fonden præsteret 9,4 pct. i afkast over en femårig periode mod 13 pct. i indekset.

Måneden bød på hele to overtagelsestilbud og følgende kursstigninger. Den britisk-noterede spiritusproducent Stock Spirits modtog nemlig et kontant opkøbstilbud fra private equity-selskabet CVC Capital, mens den brasilianske kødproducent JBS var parat til at købe SKAGEN Focus' andel af den amerikanske fjerkræproducent Pilgrim's Pride. Interessen for de to porteføljeselskaber fik værdien til at stige, hvorfor selskaberne da også havnede blandt fondens bedste bidragydere. Helt i top lå en anden amerikaner, nemlig supermarkedskæden Albertsons, der fortsat viser flot indtjening.

Som følger af buddet solgte fonden sin andel af Stock Spirits og frasolgte desuden også det finske kranselskab Konecranes og byggematerialekoncernen Parex, da begge selskaber nærmer sig kursmålet.

SKAGEN Focus købte sig yderligere ind i et par eksisterende positioner, hvor fonden stadig ser et stort potentiale, nemlig i videospilsproducenten Ubisoft, biludlejningsfirmaet Sixt og endeligt China Communication Services. Fonden købte sig endvidere ind i et enkelt nyt selskab, nemlig det sydkoreanske forsikringsselskab DB Insurance, der stadig blev handlet med en massiv rabat trods udsigter til stigende præmier og pæne nøgletal på den mellemlange bane.

Læs SKAGEN Focus' månedsrapport for august 2021 her.

SKAGEN m2

Vores ejendomsfond SKAGEN m2 slog sit indeks i august og havnede med et afkast på 2,9 pct. mod 2,4 pct. i fonden. På en femårig horisont ser det endnu bedre ud: Her ligger fonden betydeligt foran sit indeks med et afkast på 8,6 pct. mod 3,7 pct. i indekset.

Fondens toppræstation i august stod den amerikanske datacenteroperatør Switch for. Efter at selskabet annoncerede, at de overvejer at omlægge til REIT, blev det nemlig også kendt, at private equity-selskabet Elliott er en aktiv aktionær. Den norske self-storage-lageroperatør SSG leverede også et pænt afkast efter et solidt regnskab og udsigt til fortsat vækst. Fondens dårligste performance stod den panasiatiske logistikkoncern ESR for, efter at selskabet annoncerede opkøbet af konkurrenten ARA, hvilket førte til usikkerhed om selskabets fremtidige strategi.

Læs SKAGEN m2's månedsrapport for august 2021 her.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global afsluttede måneden en smule under niveau sammenlignet med referenceindekset. I fonden præsterede man et afkast på 2,3 pct. i august, hvor indekset sluttede på 2,9 pct. På en femårig horisont ser det dog stadig pænt ud – her har fonden præsteret 13,7 pct. mod 13 pct. i indekset.

Den bedste præstation i SKAGEN Global stod den amerikanske tech-gigant Alphabet (Google) for. Her steg aktien i takt med, at investorerne fik tygget sig igennem den imponerende årsrapport og dermed fik fordøjet fremskridtene inden for især cloud-baserede løsninger.

Fondens værste præstation kom fra Mastercard, hvor forventningerne fortsat peger med pil nedad, idet Delta-varianten af coronavirus har sagtnet farten under globale rejseaktiviteter, der ellers kunne sætte skub i selskabets lukrative grænseoverskridende forretninger.

Læs SKAGEN Globals månedsrapport for august 2021 her.

SKAGEN Kon-Tiki

Efter nogle pæne måneder endte vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki august et stykke bag referenceindekset. I fonden sluttede måneden med et negativt afkast på -0,8 pct., mens indekset præsterede positive 3,1 pct. På en femårig horisont ligger fonden også efter med et afkast på 6,5 pct. mod 9,1 pct. i indekset.

August blev en hård måned for fonden. LG Electronics lavede en u-vending efter rygter om risiko for selvantændende batterier, og også det sydafrikanske mediekonglomerat Naspers blev et volatilt bekendtskab, blandt andet fordi koncernens position i det kinesiske internetselskab Tencent trak ned som følger af de nylige stramninger af bl.a. tech- og mediesektoren her. Men også under nordlige himmelstrøg vendte i hvert fald et selskab mundvigene nedad: Den landbaserede lakseopdrætter Atlantic Sapphire skuffede på grund af både højere omkostninger og et fortsat forsinket løft i produktionskapaciteten.

Omvendt så det endelig bedre ud for den brasilianske papirpulpproducent Suzano, idet priserne på pulp endelig ser ud til at have vendt fra bunden. Det indiske IT-selskab Tech Mahindra trak også opad med baggrund i lysere udsigter, mens en anden it-koncern, kinesiske Hollysys, også stod styrket oven på nyheden om et overtagelsestilbud.

SKAGEN Kon-Tiki solgte sig ud af East African Brewery, men brygger på at købe sig ind i nye selskaber i september.

Læs SKAGEN Kon-Tikis månedsrapport for august 2021 her.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk/globale aktiefond SKAGEN Vekst nåede ikke sit indeks i august. Fonden præsterede 1,8 pct., hvorimod indekset leverede 2,2 pct. Over fem år har fonden også underpræsteret med et afkast på 10,1 pct. mod 13,2 pct. i indekset.

Nogle af de største positioner i SKAGEN Vekst præsterede ellers pænt i august. Novo Nordisk drog fordel af en exceptionelt varm velkomst til selskabets nye fedmepræparat, og også resten af Novo-koncernens forretninger oversteg forventningerne og særligt forsknings- og udviklingstiltagene tegner godt.

Det norske holdingselskab Bonheur havde også en stærk måned efter en opløftende kvartalspræsentation. Der er gode forventninger til potentialet for alternativ finansiering (fx en børsnotering) af deres vindkraftforretninger. I modsat ende af præstationsskalaen finder vi ikke så overraskende fondens kinesiske positioner. Her trak de nylige regulative stramninger nemlig ned, hvilket smittede af på bl.a. webhandelsgiganten Alibaba og forsikringsselskabet Ping An. Fonden har dog stadig kig på flere kvalitetsselskaber i Norden, som bør kunne håndtere et volatilt efterår.

Læs SKAGEN Veksts månedsrapport for august 2021 her.

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up