Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
5 min læsetid

Aktiefondene i april: Positive markeder og gode selskabsvalg

De første måneder af året var præget af stigende renter og forventninger om prisstigninger, men i april bremsede dette op. For første gang i år gjorde vækstselskaber det bedre end value-selskaber. Det lagde dog ingen stor dæmper på afkastene i flere af fondene, takket være god selskabsudvælgelse blandt andet inden for råvarer.

SKAGEN Global

Forvalterteamet i SKAGEN Global fokuserer på langsigtede investeringer frem for på den aktuelle debat om, hvem der kommer til at tjene flest penge, når verden åbner oven på pandemien. Mange af fondens selskaber har klaret sig godt gennem det seneste år og har endda taget markedsandele fra konkurrenterne. SKAGEN Global slog sit indeks i april med et afkast på 4,8 pct. mod 1,5 pct. i indekset. Fonden ligger også foran på en treårig horisont men halter efter på en femårs periode med 14 pct. afkast mod 14,6 pct. i indekset. 

Månedens bedste bidrag kom fra Intutitive Surgical, som er førende i verden inden for robotassisteret kirurgi. Månedens dårligste bidrag kom fra jernbaneselskapet Canadian Pacific, som tabte budrunden om at købe amerikanske Kansas City Southern. Planen var ellers at lave en sammenhængende togrute, der knyttede Mexico, USA og Canada sammen.

Læs månedsrapporten for fondet

SKAGEN Focus

I SKAGEN Focus var det især to råvareselskaber, der prægede udviklingen i april: Ivanhoe Mines og Roxgold. Stigende kobberpriser og det faktum, at Ivanhoes største mine snart er klar til drift, gjorde Ivanhoe Mines til månedens bedste bidragyder. Det mindre guldmineselskab Roxgold var også i vælten og fik bl.a. et tilbud om omkøb fra Fortuna Silver Mines. Budet lå 40 pct. ovr kursen, og Focus-forvalterne tager det som udtryk for, at deres analyser af Roxgold er korrekte. Det er ikke udelukket, at der kommer andre bud i fremtiden. SKAGEN Focus sluttede april af pænt foran referenceindekset med 4,4 pct. i afkast mod 1,5 pct. i indekset. På en femårs horisont ligger fonden bag med et afkast på 13,1 pct. mod 14,6 pct. i indekset.

I løbet af april købte forvalterne sig ind i et par selskaber, blandt andet GrafTech, som producerer elektroder til brug i opvarmingsprocessen af stål, og biludlejningsfirmaet Sixt.

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkederne var præget af tumult og tovtrækkeri med bl.a. amerikanske stimulipakker, aktive centralbanker og stigende råvarepriser på den ene side og en yderst alvorlig smittesituation i Brasilien og Indien på den anden. Dette medførte, at vækstmarkederne generelt ikke bevægede sig det store i april. For SKAGEN Kon-Tiki endte måneden med et afkast på 0,3 pct. mod -0,3 pct. i indekset. På en femårig horisont er afkastet 10.8 pct. i fonden mod 13,2 pct. for indekset.

I porteføljen skiller kobberproducenten Ivanhoe Mines sig positivt ud. Selskabet er tæt på at kunne starte produktion i Kamoa-Kakula-minen, hvilket førte aktiekursen til nye højder. Sydkoreanske LG Corp fortsatte restruktureringen af selskabet og rapporterede et stærkt resultat i april, hvorfor de endte som en af de bedste bidragydere.

På den negative side finder vi den landbaserede lakseopdrætter Atlantic Sapphire, som kom ud for produktionsudfordringer i april. Indiske UPL, der producerer kemikalier til landbruget, faldt noget tilbage efter at have haft stærk fremgang. Det kinesiske forsikringsselskab Ping An står over for regulatoriske udfordringer trods gode resultater.

Læs månedsrapporten fra SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Vekst

Vores nordisk/globale fond SKAGEN Vekst kunne mærke den fortsat gode stemning på aktiemarkederne. Fonden ligger stadig foran sit indeks i år, selv om fonden ikke slog indekset i april alene. SKAGEN Vekst nåede et afkast på 1,8 pct. mod 2,3 pct. i indekset. På en femårs horisont har SKAGEN Vekst leveret 11,4 pct. mod 14,1 pct. i indekset.

Der er et par sektorer der skiller sig positivt ud i april: Shippingselskaberne i porteføljen nød godt af de store marginer på råvaretransport, råvare- og sundhedsselskaberne præsterede også godt. På den negative var det selskaberne inden for IT og finans, der var hårdest ramt. Forvalterne reducerede posterne i det amerikanske finansselskab Citigroup og i kinesiske Ping An. Positionen i svenske Kinnevik blev også reduceret en del som følger af de høje kurser.

Forvalterne købte sig ind i to selskabre i april, det ene er det nystartede flyselskab Norse Atlantic Airways. Fonden var desuden en del af børsnoteringen af det russiske tømmerselskab Segezha Group, hvis ambition er at blive verdens førende selskab inden for emballage og træprodukter.

Læs månedsrapporten for SKAGEN Vekst

SKAGEN m2

I ejendomsfonden SKAGEN m2 mærker man tydeligt forskellen på genåbningen i henholdsvis USA og Europa. Stærke stimulipakker, prisvækst og stigende renter er normalt gode signaler for børsnoterede ejendomsselskaber. Det amerikanske ejendomsmarked har da også oplevet fin fremgang på det seneste, mens det europæiske ditto hænger lidt i bagefter. Forvalter Michael Gobitschek forventer, at også det europæiske ejendomsmarked vil bedre sig, når vaccinering og genåbning tager til. SKAGEN m2 havner bag sit indeks i april med 2,5 pct. i afkast mod 2,9 pct. i indekset. På en femårs horisont ligger fonden stadig solidt foran med et afkast på 9,7 pct. mod 5,5 pct. i indekset. 

I april var det det amerikanske datacenterselskab Switch, som gav det bedste bidrag til afkastet. Den svenske logistikoperatør Catena bidrog også pænt. På den negative side finder vi Hongkong-baserede Far East Consortium, der trak ned, uden at det imidlertid er koblet til nogle konkrete nyheder fra selskabet.

Læs månedsrapporten fra SKAGEN m2

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up