Gå til hovedindhold
Kinas statsminister Li Keqiang bekræfter at det er positive signaler i samtalene mellem Kina og USA. Derudover har den amerikanske scntralbank givet udtryk for at de ikke kommer til at hæve renterne i nær fremtid. Foto: Bloomberg

Flere aktiemarkeder nærmer sig topniveauerne fra efteråret 2018, og første kvartal har været godt for både de udviklede og nye markeder. Der er stadig optimisme relateret til den globale handel på trods af, at nogle indikatorer viser at væksten er faldende. Den amerikanske centralbank har meldt ud, at den ikke forventer flere renteforhøjelser i 2019. Alt dette har bidraget til årets gode start.

Stigning i de udviklede markeder

Det globale aktiemarked, MSCI AC World, kom stærkt tilbage, og første kvartal var en af ​​de bedste kvartaler i 10 år. SKAGEN Global steg betydeligt i absolutte tal, men sluttede noget bag indekset for hele kvartalet efter at have slået indekset i 2018. Fondens tre bedste bidragsydere i årets første tre måneder, målt i absolut afkast, var DSV, Accenture og Microsoft.

SKAGEN Global har i kvartalet købt sig ind i fire nye selskaber, Abbott Laboratories, Edwards Lifesciences, Nike og McDonald's. På salgssiden finder vi seks selskaber: Dollar General, Sony og Waters, som alle nåede deres kursmål, samt Chubb, 3M og CMS Energy. Forvalterteamet prioriterer at investere i undervurderede selskaber med erfarne ledelser, som tænker langsigtet.

Tabere blev til vindere

Vækstmarkedsfonden, SKAGEN Kon-Tiki, mærkede også til stigningerne på aktiemarkederne i 1. kvartal. Kina, Hong Kong og Grækenland, som var blandt de markeder der havde det sværest sidste år, har opnået det bedste afkast i år. Især de kinesiske A-aktier har haft glæde af opblødningen af ​​indenlandsk likviditet og udenlandske erhvervelser, som følge af Kinas vægt i vækstmarkedsindekset er steget.

De bedste bidragsydere i fonden var bl.a.  kinesiske Ping An og Samsung Electronics. I kvartalet fandt to virksomheder tilbage til porteføljen, afrikanske Multichoice Group og hoteloperatøren Shangri-La. Efter årets solide start blev tre kinesiske positioner, Great Wall Motor, Wuliangye og Hangzhou Robam, solgt fra efter at have nået deres kursmål.

Energi og råvarer

For den nordisk-globale aktiefond, SKAGEN Vekst blev også et godt kvartal målt i absolutte tal. De bedste bidragsydere har haft gavn af stigningen i energi og råvarer. Udelukkelsen af ​​Venezuela fra oliemarkedet førte til prisstigninger, især i Nordsøen. På listen over de bedste bidragsydere finder vi Lundin Petroleum, Anglo American og Boliden. Den bedste bidragsyder var medicinproducenten Novo Nordisk.

Derudover øgede SKAGEN Vekst sine positioner i bl.a. Borr Drilling og Northern Drilling, og solgte ud af Anglo American efter en stigning på 60 procent i løbet af de sidste 18 måneder.

Bedste kvartal siden start

For den højkoncentrerede globale aktiefond, SKAGEN Focus, var første kvartal det bedste kvartal siden fonden blev lanceret i 2015. På trods af, at det amerikanske aktiemarked stadig ser dyrere ud, finder forvalterne interessante investeringsmuligheder i glemte og oversete dele af verden. Blandt de bedste bidragsydere finder vi mineselskabet Ivanhoe Mining, der sluttede helt i top. Kyllingproducenten Pilgrim's Pride havde også et godt kvartal med udsigt til bedre priser på markedet og øget eksport af kylling til Kina. Forvalterne købte sig derudover ind i Hitachi-konglomeratet. Selskabet er ved at opløse konglomeratet og krystallisere værdier til sine aktionærer. Desuden købte fonden ind i det canadiske tømmerselskab West Fraser Timber.

All time high i SKAGEN m2

Kvartalet sluttede med en kursrekord for ejendomsaktiefonden SKAGEN m2. Fonden leverede gode absolutte afkast, men sluttede efter indeks på grund af stærke asiatiske markeder, hvor fonden er undervægtet. Derudover oplevede fonden modvind fra svagere valutaudvikling, især i Sverige.

Den bedste bidragsyder i kvartalet var den svenske udlejningsoperatør Hembla. Finske Kojamo kom tilbage i kvartalet efter at have rapporteret gode tal og gode udsigter. SKAGEN m2 købte ind i to nye japanske selskaber i kvartalet. Det første, Keihanshin Build, driver primært kommercielle bygninger som kontorer og datacentre i Osaka. Det andet selskab stikker lidt ud i porteføljen. JR Kyushu har størstedelen af ​​indtægterne fra ejendomsbranchen, men arbejder også inden for jernbanetransport.

Take off for SKAGEN Insight

I begyndelsen af ​​2019 sagde skyggeaktivisten SKAGEN Insight, at porteføljen har potentiale til at fordoble værdien i løbet af de næste 2-3 år. Første kvartal af året er et skridt på vejen. Forvalter Tomas Johansson understreger, at fonden ikke er en indeksfond, men fonden slog sit sammensatte referenceindeks solidt i kvartalet.

Fondens absolut bedste bidragsyder var Diebold Nixdorf efter at være den dårligste bidragsyder i 2018. Efter en stigning på 380 procent hidtil i år har fonden solgt de fleste aktier i selskabet. En anden vigtig bidragsyder var japanske Teikoku Sen-I. Virksomheden er under stort pres for at forbedre kapitalallokeringen.

I kvartalsrapporterne kan du læse mere om, hvordan fondene har udviklet sig i kvartalet.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.