Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
En strand med palmetræer på Hawaii
Hawaiian Holdings, som bl.a. ejer Hawaii Airlines, er et nyt spændende selskab i porteføljen. Hawaiian Airlines er USAs 10. største indenrigsflyselskab, men har også specialiseret sig i ruter til Asien.

Der var tydeligvis stor efterspørgsel efter denne fondstype. Kun et par måneder efter lanceringen den 26. maj 2015 ramte den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus en milliard norske kroner i forvaltningskapital. Tre år senere er tallet næsten tredoblet. 

Fonden fik en svær start. De første måneder var præget af kraftige fald i olieprisen og råvarer samt med en frygt for en svagere kinesisk økonomi. Derudover flygtede mange investorer til ”tryggere” vækstaktier, primært i store virksomheder.

Undervurderede råvarer

SKAGEN Focus valgte at holde sig væk fra disse, efter porteføljeforvalternes mening, overvurderede aktier. I stedet fandt de flere undervurderede og yderst upopulære råvareselskaber med sunde forretningsmodeller og gode udsigter til at levere, når råvarepriserne igen blev normaliseret. Blandt de første råvareselskaber var den canadiske kobberproducent Pan America Sølv og South32, som er udsprunget fra den australske minedriftsgigant BHP Billiton, samt den canadiske kobberproducent First Quantum. First Quantums aktiekurs blev fordoblet på kort tid, hvilket gav fonden en solid gevinst.

- Vores kernefilosofi er at finde undervurderede aktier, som vi mener har gode udsigter til at øge i værdi i løbet af to til tre år. 2015 var et turbulent år, og vi benyttede muligheden for at opbygge en diversificeret aktieportefølje, som blev handlet på langt lavere berettiget prisniveau i forhold til risiko, siger Filip Weintraub, porteføljeforvalter i SKAGEN Focus.

Uroligt, men med lyspunkter

Den USA-baserede proteinproducent Omega Protein var blandt lyspunkterne i opstartsåret. Aktiekursen steg mere end 70 procent målt i dollar i løbet af året. Fondens største beholdning, den amerikanske forsikringsgigant AIG, gav også et godt afkast efter et pres fra aktionærerne, der mente, at selskabet skulle deles i tre. Flash memory-producenten SanDisk bidrog også til fondens afkast.

I forbindelse med dieselskandalen i Volkswagen trak markedet, uden undtagelse, alle aktier eksponeret mod biler ned. I den forbindelse investerede SKAGEN Focus i den tyske halvlederproducent Infineon. Aktiekursen faldt umotiveret til trods for, at selskabet rent faktisk fik gavn af skiftet væk fra dieselmotorer.

- Infineon er et glimrende eksempel på, hvordan vi som en mindre fond kan udnytte ineffektiviteten på aktiemarkedet. Virksomheden var en af de bedste bidragydere i 2016-2017. Aktiekursen mere end fordoblede fra 9 til 19 euro, siger forvalter David Harris.

Trump, tyske banker og Brexit

Nyhedsbilledet i 2016 var præget af Donald Trump, mærkelige centralbanksbeslutninger, vaklende tyske banker, atomprøvesprængninger i Nordkorea, et oliepris-rally initieret af OPEC for ikke at nævne Brexit. Trods dette blev de globale aktiemarkeder genoprettet i slutningen af året. Udvikling i de nye markeder var endnu stærkere og SKAGEN Focus øgede sin eksponering mod vækstmarkederne i første halvdel af 2016.

En ny position i 2016 var Philips Lighting, som porteføljeforvalterne mente blev børsnoteret på et meget lavt prisniveau.

- Interessen for børsnotering af Philips Lighting var meget begrænset. Det skyldtes et overfokus på det strukturelle fald i traditionel belysning. Prisfastsættelsen var meget attraktiv. Markedet undervurderede de øvrige dele af virksomheden, der voksede og dermed mere end kompenserede for den faldende del, fortæller forvalter Jonas Edholm.

Lønsomme mineselskaber

I SKAGEN Focus’ investeringsproces er det afgørende at forblive disciplineret i fastsættelsen af kursmål og agere derefter. Derfor blev flere af vinderpositionerne i 2016, som Pan American Silver, AirAsia og Haitai, solgt. De første to havde haft en svær start, men alle tre selskaber steg mere end 100 procent i løbet af året.

Eksponeringen mod Pan American Silver blev skiftet ud med det australske mineselskab South32. Det viste sig at være en rentabel beslutning. Da SKAGEN Focus investerede i aktien, var virksomheden ikke på mange investorers radar. South32s oprindelige omkostningsstruktur var ikke optimal, men virksomheden formåede at sænke omkostningerne og begyndte at udbetale udbytte.

Dynamiske cementvirksomheder

2016 var også året, hvor SKAGEN Focus begyndte at interessere sig for cement. Japanske Taiheiyo Cement havde længe været under pres grundet lav efterspørgsel, men SKAGEN Focus-teamet så muligheder. Blandt andet på grund af en normalisering i efterspørgslen af byggematerialer, som blev understøttet af virksomhedens voksende tilstedeværelse i USA og det kommende 2020-OL i Tokyo. 

Da positionen blev solgt i november 2017 var aktiekursen steget fra 2.800 til 4.700 yen. Samtidig dukkede en lignende interessant mulighed op i Sydkorea. SKAGEN Focus investerede i den dynamiske duo Hanil Cement og Asia Cement. Efter topmødet mellem Syd- og Nordkoreas ledere i april 2018 blæste der varme vinde i byggesektoren i Sydkorea. Forvalterne solgte størstedelen af beholdningerne i de to virksomheder efter en meget stærk udvikling. 

Big in Japan 

Fondens aktive rejse fortsatte i 2017, hvor 14 nye selskaber kom ind i porteføljen. Lige så mange blev solgt. 

Mere end 20 procent af fondens kapital blev placeret i det japanske aktiemarked, fordelt på områder som cement, indenlandske banker, katastrofeudstyr og telekommunikation. Det japanske finanskonglomerat SBI Holdings, verdens største investor i blockchain-teknologi, var blandt fondens bedste bidragyder i absolutte tal. 

I 2017 nåede Samsung SDI-aktien det kursmål, som forvalterne havde sat, og fonden solgte ud sig derfor ud af aktien. Den polske drikkevareproducent, Stock Spirits, viste overraskende gode resultater og en stabil markedsandel, og det havde en positiv effekt på aktiekursen. 

Den globale medicinalvirksomhed Teva bidrog negativt, til trods for et imponerende comeback i slutningen af året. I 2018 har Teva rapporteret bedre resultater, og der er tegn på fortsat forbedring. 

God start på 2018

Fonden er kommet godt fra start i 2018 og udviklingen i SKAGEN Fokus været meget god og har givet et afkast på næste 4 procent år til dato. Sportsmærket Fila Korea var en af fondens bedste bidragydere sammen med SBI Holdings. 

Et nyt spændende navn i porteføljen er Hawaiian Holdings, som ejer Hawaiian Airlines. Selskabet rapporterede stabil indtjening for første kvartal, og handles med en stor rabat i forhold til de globale konkurrenter og underliggende værdi. Selskabet modtog for nylig prisen for USA's bedste indenrigsflyvninger.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.