Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Topmødet mellem nordkoreanske leder, Kim Jong-Un og den sydkoreanske præsident Moon Jae-in påvirkede aktiemarkederne positivt, hvilket især gavnede SKAGENs investeringer på Koreahalvøen. Foto: Bloomberg

De globale aktiemarkeder indhentede en del af det tabte i april måned. Det skyldtes bl.a., at handelskrigen mellem USA og Kina endnu ikke har materialiseret sig. Desuden blev frygten for atomkrig på den koreanske halvø dæmpet efter topmødet mellem den nordkoreanske leder, Kim Jong-Un og den sydkoreanske præsident Moon Jae-in.

Teknologi trak SKAGEN Global op

For den globale aktiefond SKAGEN Global var det særligt de tre elektronikgiganter Microsoft, Capgemini og Samsung Electronics, der satte fart på comebacket i april måned. Microsoft fortsætter med at vokse i segmentet for cloudbaserede løsninger, Capgemini drog fordel af en øget efterspørgsel drevet af den stadig stigende digitalisering og Samsung Electronics leverede generelt gode resultater i første kvartal, hvilket blev belønnet af investorerne. Det danske bryggeri Carlsberg trak til gengæld ned i april og stod for månedens svageste bidrag. Bryggerikæmpen, der har 20 procent af sin omsætning på det russiske marked, blev ramt af sanktionerne mod Rusland.

Betalingsudbyderen Mastercard blev tilføjet porteføljen i april måned. Forvalterne forventer, at selskabet vil drage fordel af den globale udvikling, hvor verdens befolkning i stigende grad går fra kontanter til elektronisk betaling.

SKAGEN Kon-Tiki nød godt af opgangen i bilsektoren

For SKAGEN Kon-Tiki, var det især koreanske Hyundai Motor og indiske Mahindra, der bidrog til merafkastet i april måned. I Hyundai Motor er investorerne optimistiske efter, at aktivistinvestoren Elliott Management Corporation har købt sig ind i selskabet. Den amerikanske investor stiller bl.a. krav til bedre kapitalallokering og stærkere selskabsledelse.

På den negative side blev de russiske selskaber i porteføljen, som X5 Retail Group og Aeroflot, ramt negativt af sanktionerne mod Rusland og faldet i valutakursen.

Cement gav medvind til SKAGEN Focus

Den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus fik god gavn af mødet mellem lederne af Nord- og Sydkorea. Det medvirkede bl.a. til, at de to cementproducenter Hanil Cement og Asia Cement var blandt de bedste bidragsydere i måneden på grund af fornyet optimisme efter topmødet. Forsoningen giver håb om større infrastrukturprojekter mellem de to lande og dermed nye forretningsmuligheder. De øgede oliepriser bidrog også til det solide absolutte og relative afkast i fonden.

God udvikling i aktiefondene

For den nordisk/globale fond SKAGEN Vekst, bidrog Samsung Electronics mest til det absolutte afkast i april. Overordnet var det særligt energisektoren og stabile forbrugsgoder, som oplevede mest medvind.

For vores nye skyggeaktivistfond SKAGEN Insight var april også en god måned, både i absolutte og relative termer. Svenske Ericsson var månedens bedste bidragyder, hvor stemningen omkring selskabet er ved at vende. De seneste kvartalsregnskaber, bliver tolket som lidt af en milepæl for virksomheden. I april steg kursen med 27 procent, hvilket SKAGEN Insight allerede har udnyttet, ved at tage en del af gevinsten hjem.

Der var også godt humør på de globale ejendomsaktiemarkeder, hvor investorerne tilsyneladende var mere fokuseret på den positive fundamentale økonomiske udvikling end på frygten for højere rentesatser. For ejendomsaktiefonden SKAGEN m2 bidrog de svenske ejendomsselskaber mest i april. Den stærke udvikling i den svenske økonomi og en fortsat stærk udvikling i e-handel var gunstig for Catena og D. Carnegie.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.