Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

USA's centralbankchef, Janet Yellen, vil formentlig ikke gennemføre fire renteforhøjelser i år, som man kunne få indtryk af i 2015. Foto: Bloomberg

I marts måned genvandt de brede globale aktieindekser en del af det tabte fra årets første to måneder. Det samme gjaldt for kreditobligationerne, der igen leverede positive afkast. På trods af, at indeksene nærmer sig niveauet fra starten af året, er forudsætningerne for resten af året noget ændret i forhold til, hvordan tingene så ud omkring nytår.

Tre ting du skal holde øje med resten af året

1 – Lavere renter

Mod slutningen af 2015 øgede Den Amerikanske Centralbank renterne for første gang i næsten et helt årti. Samtidigt signalerede FED, at der gradvist må forventes en række rentestigninger. En udmelding som gav spekulationer om yderligere fire rentestigninger i 2016. Men da markederne faldt i begyndelsen af året, faldt renterne også. Det gav et løfte om positiv afkast for high grade obligationerne. Dermed gav disse obligationer en form for beskyttelse for investorer og balancerede porteføljer som bestod af en blanding af aktier og obligationer.

Da aktierne steg igen i midten af februar, fulgte renterne med. Dog ikke tilbage til samme niveau som ved årets start. High grade obligationer er derfor relativt knap så attraktive, men fortsat en vigtig komponent i en balanceret portefølje.

2 – Aktieudsving

Siden midten af august 2015 har vi haft en periode med store fald på aktiemarkederne. Det er faldet betydeligt til ro i den sidste måned. Men det faktum, at udsvingene nu er lavere, betyder ikke, at den generelle usikkerhed er lavere. Det vi har oplevet er, at store dele af de seneste måneders store udsving skyldes store politiske beslutninger. Hvilket ofte kan været vanskelige at forudse. Derfor bør man ikke blive overrasket, hvis udsvingene igen opstår med kort varsel. Nye politiske tiltag vil udover at have til hensigt at øge den finansielle stabilitet, også have en effekt på aktieudsvingene.

Aktieudsving er ikke nødvendigvis negativt i sig selv. Det kan faktisk være positivt, hvis man bruger dem klogt. Med en veltilrettelagt plan for løbende rebalancering, kan investorer faktisk opnå en ekstragevinst og øge det forventede afkast fra sine investeringer.

3 - Regionale forskelle

Emerging Markets har været upopulære gennem en længere periode, men det ændrede sig i første kvartal. Emerging Markets slog således de udviklede markeder med 6 procentpoint i kvartalet, hvilket er den største positive marginal siden 2009.

Noget af dette kan forklares med lavere renteniveauer og en svagere dollar. Men de ekstremt lave forventninger til Emerging Markets i starten af året er også en særdeles vigtig forklaring.

Vi forventer, at der også vil være store regionale forskelle fremover. Derfor bør man som investor sørge for at ens portefølje er godt diversificeret mellem lande, regioner og sektorer.

Du er altid velkommen til at kontakte SKAGEN Fondenes rådgivere, hvis du vil høre mere om balancerede investeringsløsninger.

Videoen er på engelsk med danske undertekster.



 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up