Gå til hovedindhold

Det gjaldt til dels også i år, hvor verdensindekset faldt med 4,3 procent. Noget bedre gik det for vækstmarkederne, der kun faldt med 2,3 procent. Kursfaldene var dog ikke lige så dramatiske, som dem vi så i august. Alle SKAGENs aktiefonde faldt, men billedet var ikke entydigt. Og relativt set var billedet mere positivt, hvor størstedelen af vores aktiefonde slog deres referenceindeks. I vores statusrapporter for aktiefondene får du et hurtigt indblik i vores fonde og nyheder om selskaberne i de enkelte fonde.

Månedens store makronyhed stod USA for, da den amerikanske centralbank Federal Reserve meddelte, at renterne holdes i ro ind til videre. Det var primært usikkerheden omkring de store vækstlande, som kastede skygger. 

Opbremsningen i den økonomiske aktivitet og tilbagegangen for råvaregiganterne i Brasilien betød, at landets kreditvurdering blev nedjusteret fra "Investment Grade" til "High Yield" af ratingbureauet Standard & Poors. I statusrapporterne for vores obligationsfonde kan du læse mere om, hvordan obligationsmarkederne blev påvirket af usikkerheden og rentenyheden fra Fed.

Ingen ny Asienkrise

Som følge af den svage udvikling i de store vækstlande, hvor Indien var undtagelsen, startede diskussionen straks om risikoen for en ny krise i Asien, som den vi så i 1997. Vi tror det ikke. I modsætning til den gang, har mange af landene i de nye markeder nu overskud på betalingsbalancen og fordoblet deres valutareserver. Som valueinvestorer bemærker vi, at mange attraktive selskaber i de nye markeder nu er kommet så langt ned i pris, at det giver nye spændende muligheder. Fx har den negative stemning i Brasilien skabt nye attraktive investeringsmuligheder, som fx biludlejningsselskabet Localiza, som er en ny investering i SKAGEN Vekst i september.

Alligevel ser udsigterne for et opsving i verdensøkonomien fortsat godt ud, godt hjulpet på vej af energipriserne. Da prisen på olie faldt med 60 procent tilbage i 1986, tog det fem kvartaler, før effekten af de lave oliepriser begyndte at kunne mærkes for alvor. Hvis historien gentager sig, burde vi kunne se de positive effekter omkring december 2015.

- Fremadrettet kan jeg konstatere, at alle SKAGENs aktiefonde handles med store rabatter til deres til tider ganske højt prisfastsat benchmark. Det er noget, der med tiden bør give merafkast. Aktiemarkedet er stadig et godt sted at være, konkludere Ole Søeberg, investeringsdirektør i SKAGEN.

Bilindustrien på kollisionskurs

I Europa fortsatte det noget skrøbelige opsving, og den store nyhed på virksomhedsområdet var afsløringen af snyd hos verdens næststørste bilproducent, Volkswagen. De havde systematisk snydt med sine dieselmotorer i USA. Med skjult software formåede bilgiganten at manipulere med udledningen af udstødningsgasser i dieselbilerne. Nyheden ramte som en bombe i Tyskland og førte til, at selskabets administrerende direktør blev tvunget til at forlade sin post.

Sagen ramte ikke kun Volkswagens aktiekurs, men også mange andre selskaber knyttet til bilindustrien. SKAGENs aktiefonde har ikke nogen aktier i Volkswagen. Til gengæld skabte den generelle tilbagegang for Volkswagen investeringsmuligheder i andre selskaber. Et eksempel er den tyske teknologigruppe Infineon, som SKAGEN Focus investerede i efter at prisfaldet (læs mere om selskabet i statusrapporten).


Hold dig opdateret, når det passer dig

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.