Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Gode nyheder fra Samsung førte til solid kursstigning på præferenceaktierne. Foto: Bloomberg

Med tilbagekøbet af egne aktier og øget udbytte fik vi endelig gavn af vores "aktivistiske" rolle som aktionær i Samsung Electronics, hvor vi i længere tid har trykket på for, at de skal blive mere aktionærvenlige. Rabatten i forhold til de ordinære aktier i Samsung Electronics spillede også betydelig ind, hvor rabatten gik fra 21,9 til 18,6 procent. På sit højeste i 1998 udgjorde rabatten hele 82 procent (se graf). At selskabets resultat i tredje kvartals var bedre end markedets forventninger, var også med til at løfte aktien. En aktie som i mange år har været og stadig er, blandt de største positioner i vores aktiefonde.

Den tidlige julegave fra Samsung Electronics smittede også af på vores andre præferenceaktier i Sydkorea, hvor dele rabatten også blev indløst. For SKAGEN Kon-Tikis næststørste position, Hyundai Motor, blev rabatten således reduceret fra 34 til 26 procent.

Prioriteret udbytte

Siden vi købte de første aktier i Samsung Electronics under finanskrisen i Asien i slutningen af 1990erne, har vi stort set altid sværget til de rabatterede præferenceaktier. Dette er aktier, som ikke har stemmeret, men har prioritet ved udbetaling af udbytte. Børslikviditeten i aktien er imidlertid dårligere end for de ordinære aktier.

I Sydkorea er det fortsat den familiestyrede holdingstruktur (chaeboler) som gennem sit spindelvæv af ejerinteresser trækker i de centrale tråde i de større børsnoterede selskaber. Sagt på en anden måde. De sidder med begge hænder på rattet. I en sådan situation havde det heller ikke hjulpet at sidde på bagsædet som minoritetsaktionær med stemmeberettiget aktier.

Samsung Electronics styres af Lee-familien, hvor et generationsskifte længe har været undervejs. Men den øverste chef i Samsung-konglomeratet og Sydkoreas rigeste mand, Lee Kun-Hee, har i længere tid ligget i respirator på sygehuset. Hans eneste søn, Lee Jae-Jong, venter fortsat på at få overrakt nøglerne til selskabet. Forventningerne til en mere aktionærvenlig holdning før lederskiftet fandt sted har været lave. Derfor kommer denne nyhed som en positiv overraskelse.

Grelle eksempler

Generelt har de koreanske aktier været prisfastsat med en "corporate governance" rabat. Ofte med god grund. Et "godt" eksempel på dette er Hyundai Motors køb af en prestigeejendom i Seoul. Et mindre område blev købt til en skyhøj pris på næsten 10 milliarder dollar.

Et andet aktuelt tilfælde fra i sommer er den førnævnte Lee-families fremtvungne fusion mellem selskaberne Samsung C&T og Cheil Industries. Transaktionen førte til, at Lee-familien strammede ejerskabet i Samsung Electronics yderligere.

Mange mente, at Cheil-aktierne var alt for højt værdifastsat i forhold til Samsung C&T. Men selv aktivistinvestoren Elliot Associate, som havde købt sig op til at blive Samsung C&Ts tredjestørste aktionær, måtte give fortabt til Lee-familien.

Køber flest præferenceaktier

Centralt i Samsungs bebudede tilbagekøbsprogram er, at Lee-familiens ejerandel ikke udvandes. Og glædelig for os som ejere af præferenceaktier; Der bliver købt relativt flere af disse end de ordinære aktier. Som Samsung Electronics selv siger i en børsudmelding: Så længe præmien til de ordinære aktier er højere end 10 procent prioriterer vi tilbagekøb af billigere præferenceaktier.

Kombinationen af de aktuelle tilbagekøbte aktier og udbetalingen af udbytter vil i perioden 2015-17 udgøre 30-50 procent af selskabets kontantstrøm. På toppen af denne ekspansive udbetalingsplan til aktionærerne, bliver der snart sat gang i yderligt et tilbagekøbsprogram af aktier for 11,3 trillioner won, svarende til 10 milliarder dollar.

Baseret på et indikeret split mellem ordinære aktier og præferenceaktier kan det samlede tilbagekøbsprogram komme til at udgøre fem procent af de ordinære aktier og 17 procent af præferenceaktierne. Efter opkøbene bliver aktierne annulleret. Selskabets størrelse er den samme, men der er færre aktier at fordele overskuddet til.

Øger indtjeningen – reducerer risikoen

Tidspunktet for tilbagekøb af egne aktier synes nu at være betydelig mere aktionærvenlig end forrige større tilbagekøb i 2007. Den gang var aktien relativt dyrere end i dag. I og med at Samsung Electronics ved køb af egne aktier tager penge ud af en bugnende og ikke særlig rentabel pengekasse på 59 milliarder dollar (67 trillioner won), får dette en direkte positiv effekt på indtjeningen per aktie (EPS). Samtidig med, at det reducerer risikoen for, at Samsung Electronic vil foretage dyre og ikke særlig aktionærvenlige opkøb i fremtiden. Det være sig konkurrerende selskaber eller prestigeejendomme i Seoul.

Fortsat betydelig upside

Efter flere kvartaler med svækkede resultater og en faldende stjerne på mobilhimlen, var der mange som havde mistet troen på Samsung Electronics. I lavprissegmentet er selskabet blevet angrebet af kinesiske lavprisaktører, mens der i den dyre ende af smarttelefonmarkedet, har været en aktør som Apple, der har taget en stadig større bid af kagen. I takt med faldende markedsandele har lønsomheden gået den samme vej.

Glædelig er det derfor at se, at årets tredje kvartal viser, at mobilnedturen synes at have stoppet op og at marginerne, efter en lageroprydning, er på vej i en positiv retning. En ny strategi for mobildivisionen forventes at sætte fokus på lønsomhed fremfor markedsandele. Hukommelsesdivisionen fortsætter ligeæedes med at vise stærke resultater, og står nu for 50 procent af selskabets overskud.

Til trods for de sidste dages kraftige kursstigning for Samsungs Electronics er det fortsat over 30 procent op til SKAGEN Kon-Tikis kursmål på 1600 won.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up