Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Hvilke muligheder ser du i 2015?

Som valueinvestorer leder vi først og fremmest efter de undervurderede selskaber, der kan tilbyde investeringsmuligheder, snarere end at forsøge ramme den rigtige region eller branche på det rigtige tidspunkt. Det betyder, at vi ofte går imod konsensus, forklarer Hilde Jenssen.

Et eksempel på, hvordan SKAGEN går imod strømmen kom til udtryk i slutningen af 2013. De fleste eksperter forudsagde, at 2014 ville blive et svagt år for "De skrøbelige fem": Brasilien, Indien, Tyrkiet, Indonesien og Sydafrika. Den troede forvalterne i Kon-Tiki ikke på. Og forudsigelsen gik da heller ikke i opfyldelse, med Brasiliens negative vækst som undtagelsen. De øvrige fire markeder steg med henholdsvis 44, 30, 29 og 9 procent målt i euro.

Hilde Jensen forudser et 2015, hvor de lave oliepriser fortsat vil være en fordel for olieimporterende lande. Særligt i Asien, hvor mange virksomheder har styrket deres balancer i lavrenteklimaet. USA vil ifølge Hilde, fortsat holde tempoet, selvom det bliver stadig vanskeligere at finde attraktivt prisfastsatte selskaber. Især når de øgede lønomkostninger begynder at presse indtjeningen.

- Europa kan på den anden side vise sig at være et interessant område. Ikke mindst blandt de selskaber, der formår at drage fordel af forbedringerne på de nye markeder, spår hun.

Nirvana for risikofyldte aktiver

Hilde Jenssen og hendes kolleger i SKAGEN Kon-Tiki leder målrettet efter at finde mulighederne, hvor den fremherskende konsensus er forkert. De arbejder med scenarier for at se investeringsmuligheder. Som et eksempel nævner Hilde, hvordan de fleste analytikere forventede højere renter på de amerikanske tiårige obligationer i 2014 end de 2,8 procent i december 2013. I stedet faldt renten på det amerikanske obligationsmarked i oktober til det laveste niveau nogensinde på blot 1,87 procent.

- De kvantitative lempelser i USA, Asien og Europa var ligesom Nirvana for mange risikobetonede aktiver, herunder virksomheder med adgang til kreditmarkederne. Mange af disse er rustet langt bedre rent økonomisk i dag, selv om det ikke altid er afspejlet i aktiekursen, siger Hilde Jensen.

Den bedste risikobeskyttelse

Når det kommer til balancerede elementer i fremtiden, som kan mindske risikoen i en portefølje som SKAGEN Kon-Tiki, peger Hilde på de langsigtede investeringer. Tidshorisonter på minimum to-tre år er det bedste forsvar mod dårlige aktieallokeringer. Det kommer særligt til udtryk på tre måder. For det første øger det mulighederne for at finde de undervurderede selskaber. For det andet reducerer det transaktionsomkostningerne og for det tredje kan volatiliteten på markederne blive en fordel for fonden.

- Undersøgelser viser, at analytikerne primært koncentrerer deres skøn for indeværende og kommende år. Det giver vidt spillerum for at finde de selskaber, som er undervurderet i forhold til deres langsigtede potentiale. SKAGEN Kon-Tikis portefølje har en omsætning på 20 procent om året, hvilket er lavt i vores branche. Det har således bidraget til lavere transaktionsomkostninger. Med vores langsigtede perspektiv har vi også flere muligheder for at tilpasse vores investeringer, når gode muligheder byder sig til, siger hun.

Negative optegnelser

2014 var året, hvor rekordmange aktivt forvaltede fonde blev slået af benchmark. Ifølge nogle skøn var det kun mellem 15 til 20 procent af de aktive forvaltere, som slog deres benchmarks sidste år. Og investorerne har været hurtige til at udskifte de aktive foreninger med passive forvaltere. Således strømmede der 92 mia. dollars ud af de aktivt forvaltede kapitalfonde alene i USA, ifølge Financial Times, mens passive kapitalfonde oplevede en nettotilstrømning på 156 milliarder dollars. På verdensplan bliver 17 procent af alle aktiver passivt forvaltet, sammenlignet med 10 procent for ti år siden.

At være eller ikke at være aktiv 

Så spørgsmålet er om man skal følge flokken og investere opsparingen i passivt forvaltet fonde for at kapitalisere på et generelt stærkt marked og samtidig holde omkostningerne nede. Eller skal man vælge en aktiv fond, der først og fremmest har til formål at klare sig bedre end gennemsnittet?

Der er ingen rigtige eller forkerte svar. Men som vi ser det i SKAGEN, er mulighederne for den aktive valueinvestorer forbedret i takt med at mere og mere kapital flyder over i passive fonde. Forholdet mellem risiko og afkast synes nu at være særdeles gunstige for de aktive investorer. Ikke mindst fordi det giver grobund for prisineffektivitet.

Hilde Jenssen mener også, at tendensen mod passiv forvaltning medvirker til en nødvendig oprydning i branchen.

- Selv om 80-85 procent af de såkaldte aktive forvaltere ikke slog benchmark i 2014, er det vigtigt at bemærke, hvordan en stor del af disse fonde i virkeligheden kun er skabsaktive forvaltere, der opkræver højere gebyrer på trods af, at de i virkeligheden leverer indeksbaserede afkast. Få fonde kan matche SKAGENs aktive forvaltning på mindst 90 procent. Det er en naturlig udvikling, at kapitalen forsvinder fra de skabsaktive forvaltere og placeres i indeksfonde eller ETF'er*, hvor omkostningerne ofte er lavere. Dette åbner op for os virkelig aktive forvaltere, siger hun. En høj aktiv andel henviser til den del af en portefølje, der adskiller sig fra det valgte indeks - hvilket er hele idéen med aktiv forvaltning. (Hvis den aktive del er nul, er fonden identisk med benchmark, mens et forhold på 100 procent betyder, at der ikke er nogen ligheder overhovedet).

Makroscenarie i fundamental forandring

En stor del af de aktive forvalteres udfordringer i de seneste år, har uden tvivl været tæt forbundet med centralbankernes handlinger siden 2008. Lave pengepolitiske renter og kvantitative lempelser har skabt store kapitalstrømme og det har kørt aktiekurserne op. Det forventes dog, at disse makroøkonomiske forhold vil ændres radikalt i de kommende år. Den amerikanske Federal Reserve vil stoppe lempelserne, og dermed afslutte sin fem år lange nulrentepolitik. Dette vil have en stor indvirkning på den globale økonomi, hvor halvdelen af alle klodens transaktioner er i dollar.

- Kvantitative lempelser har primært givet USA og til en vis grad Kina og for nylig indiske aktier, et opsving. Resten af de nye markeder har ikke set en så mangesidet ekspansion som i USA. Så for os bliver forskellen ikke så stor. Europa er svag og Latinamerika er stadig tynget af olieproducerende lande som Brasilien og Venezuela. Alt andet lige kan de højere renter normalisere prissætningen af de amerikanske selskaber i forhold til de andre globale markeder. Lavere oliepriser vil desuden hjælpe økonomien i de lande, som importerer meget olie, såsom Japan, Kina og Indien, slutter Hilde Jenssen.

* Exchange Traded Funds - passive funder, der handles direkte på børsen.

Eksempler på SKAGEN Kon-Tikis High Conviction positioner

1 - Hyundai Motor

Lanceringen af bla. den nye i20 Coupe vil sandsynligvis hæve marginerne. Hyundai Motor har også truffet foranstaltninger til at forbedre selskabsledelsen. SKAGEN Kon-Tiki ejer præferenceaktier i selskabet, der handles med en rabat på 22 procent i forhold til de vigtigste aktier og 5,3x 2015 P / E

2 - Samsung Electronics

Den sydkoreanske elektronik gigant overraskede for nyligt ved at fortælle, at de overvejer at øge udbyttet med 30-50 procent for 2014. Det betyder, at Samsung endelig tager fat i en kapitalisering, som har været en af de vigtigste udløsende faktorer i SKAGEN Kon-Tikis investeringscase. De præferenceaktier som SKAGEN Kon-Tiki ejer er overvejende 23 procent billigere end hovedaktierne.

3 - Great Wall Motor

Med lanceringen af nye modeller og øget kapacitet er den kinesiske SUV producent på rette spor igen. Øget salgstal i top H9 segmentet beviser, at virksomheden kan være konkurrencedygtig på markedet.

4 - State Bank of India

State Bank of India har forbedret sin omkostningsstruktur og aktivernes kvalitet, som har placeret banken i toppen af de indiske selskaber, der nyder mest af premierminister Modis reformer. 


Følg SKAGEN på de sociale medier

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up