Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Investor Jim Rogers grundlagde hedgefonden Quantum Fund sammen med finansmanden George Soros i 70'erne. Han ses her på SKAGENs Nytårskonference i 2014.

Da du i 2007 første gang talte på SKAGEN Fondenes Nytårskonference, sagde du, at Kina ville overtage den rolle som Storbritannien og USA har haft de seneste to århundreder. Mener du stadig det?

- Absolut! Se bare hvad der er sket med landet i løbet af de seneste otte år.

Det seneste fald i Kina har ikke fået dig til at ændre mening?

- Jeg er noget overrasket over spørgsmålet. Økonomiske reguleringer er lige så almindelige som recessioner. USA var det mest succesfulde land i 1900-tallet, men havde 15 depressioner undervejs. Derudover havde amerikanerne en forfærdelig borgerkrig, massakrer, mangel på menneskerettigheder, en svag retsstat og meget mere. Kina vil opleve mange problemer, ligesom England og USA. Det der er usædvanligt i Kinas tilfælde er, at der har været så få problemer, når landet er vokset så kraftigt.

På samme konference fortalte du, at du skulle flytte fra New York til Asien. Du solgte din lejlighed til rekord pris og flyttede til Singapore. Så kom finanskrisen. I de senere år er boligpriserne igen steget flere steder i USA. Aktiemarkedet har nået ny all-time high i kølvandet på rekordlave renter og en fornyet tro på USA. Er der tegn på en ejendomsboble i USA?

- Det er rigtigt, at jeg flyttede til Singapore. Det er en af de bedste beslutninger, jeg har truffet. Når det gælder ejendomspriserne, er der stadig langt til topniveauerne mange steder i USA - på trods af de absurd lave renter. Vent indtil renten når mere normale niveauer. Der kan være nogle områder, hvor der er en boligboble, men det er ikke ligesom tidligere. Når det kommer til aktiemarkedet er enkelte sektorer overophedet, men der er ikke en generel boble på aktiemarkedet. Det er blot nogle sektorer, der viser bobletendenser.

På Nytårskonference i 2014 var du bekymret for, at den finansielle sektor var blevet for stor og landbruget for lille. Du fortsatte med at sige, at "om to årtier vil børsmæglere køre traktorer og landmænd Lamborghinis." Mener du stadig det?

- Absolut. Har du ikke hørt om alle de afskedigelser, der har været i den finansielle sektor i USA, Storbritannien og andre steder, og hvor svært det lige nu er at få job i denne branche? Der vil være flere fyringer, når vi går ind i en recession. Det amerikanske aktiemarked er faldet noget i 2015, og vi ser allerede problemer. Bare vent.

- Flere landmænd har det godt nu. Det skyldes dels lavere omkostninger samtidig med, at priserne på mange landbrugsejendomme er steget. Jeg anbefaler stadig landbrugssektoren fremfor finanssektoren i de fleste dele af verden. Men jeg er stadig "bullish" på den finansielle sektor i Kina, men det er mere af historiske og politiske grunde, mens jeg er "bearish" på finans i store dele af verden.

Hvordan vil du forklare nedgangen i råvarepriser de seneste par år?

- Godt spørgsmål. Oliepriserne er faldet af politiske grunde med den aftale som Saudi-Arabien og USA har mod Iran og Rusland, og Saudi-Arabiens ønske om at dæmme op for, at skiferolien spredes. Dette har taget overhånd - som det ofte gør, når især kunstige priser begynder at falde. Verden over er kendte oliereserver i tilbagegang med undtagelse af olieskifer produktionsmetoden (fracking), som nu er under pres. Skiferolieaktørerne kommer ikke til at bounce let tilbage, når olieprisen stiger næste gang, fordi långivere, investorer og andre forstår, at det ikke er så let. Saudi-Arabien er dermed således lykkedes med sit budskab.

Fra en investors perspektiv, hvor ser du mest og mindst værdi i 2016?

- Du vil kunne tjene penge på korte junk bonds (obligationer med lav rating og høj risiko). På konferencen i 2014 talte jeg også om Rusland. To af mine top tre positioner har nået nye all-time højder siden da: Phosagro (landbrug) og Moskva Stock Exchange(finans) og Aeroflot (fly).

- Jeg tror fortsat, at Rusland er attraktivt, mens udviklingen i Iran, Nigeria og/eller Kasakhstan kan forbedres i løbet af to til tre år.

- Og SAS? Den beslutning overlader jeg til SKAGEN, selvom jeg er glad for at have tjent gode penge at investere i SAS-aktier på et tidspunkt, hvor det gik dårligt for mange aktier. [Red: På konferencen i 2014 anbefalede Rogers SAS, mens SKAGEN ejede Norwegian i sine porteføljer].

Læs mere om Nytårskonferencen 2016.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up