Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Porteføljeforvalter i SKAGEN Global Knut Gezelius har påbegyndt arbejdet med at koncentrere porteføljen.

SKAGEN Global har, som vi løbende har beskrevet, siden sensommeren reduceret antallet af selskaber i porteføljen. Fonden har tidligere haft over 100 forskellige beholdninger, men vi har nu nået målsætningen – nemlig et antal på 65-70 selskaber.

Også top-10 skal være mere koncentreret og udgøre mellem 35 og 45 procent af porteføljen. I 2010 var dette opfyldt, og Global-teamet er nu igen nået inden for rammen. Allerede i slutningen af november var koncentrationen over 35 procent.

Historiske erfaringer peger på, at det kan være et klogt træk at klippe halen og koncentrere porteføljen.

De 35 største investeringer i SKAGEN Global har vist sig at give det bedste bidrag til fondens afkast, både absolut og relativt i forhold til verdensindekset. De mindre poster – halen af porteføljen – har derimod bidraget negativt (se diagram). 

Begrænsede ressourcer

Hovedforvalteren i SKAGEN Global Knut Gezelius er helt på det rene med, at den enkelte porteføljeforvalters ressourcer er begrænsede, og at forvalteren derfor må fokusere på de selskaber, som er vigtigst for fondens afkast.

– Den enkelte forvalter kan maksimalt følge 15-20 selskaber. Samtidig skal forvalterne komme med nye kandidater til porteføljen og være i besiddelse af et bibliotek, som skal vedligeholdes. Halen skal klippes, men samtidig vil vi få flere poster i porteføljen med en vægtning på 3-5 procent, hvor de tidligere har udgjort 1-2 procent, påpeger Gezelius.

Øget risiko?

Hvis flere poster er vægtet 3-5 procent, bliver downside risikoen vel større, hvis disse selskaber ikke leverer, som du og dine kolleger i teamet har analyseret jer frem til?

Når vi henter et selskab ind i porteføljen, køber vi det gradvis. Sådan foregår det altid i SKAGEN-regi. Hvis analysen og vores case ser ud til at holde, øger vi selskabet successivt. Og vores analytiske landkort stemmer som regel med de selskaber, som i dag udgør 1-2 procent af porteføljen. Er risikopræmien særligt god i et selskab, vil vi naturligvis øge vægtningen betydeligt.

Mødet med den russiske valutabjørn 

SKAGEN Global sad i starten af året med omkring syv procent russiske aktier i porteføljen, og ikke meget er blevet solgt i løbet af året. Taberselskaberne har tydeligvis fået den russiske valutabjørns kløer at mærke. Har I haft for meget is i maven?

– Vi har reduceret eksponeringen mod Rusland en del, siden jeg overtog hovedansvaret for SKAGEN Global. Men vi er langsigtede investorer, og vi holder på de positioner, hvor vi mener der er højt potentiale for fremtidigt afkast i forhold til risikoen, siger den russisktalende eks-tolk Knut Gezelius.

Har den salgsproces, som er forløbet i efteråret, påvirket fondens afkast negativt?

Nej, der har været tale om en systematisk proces hen over flere måneder.

Vil value snart komme på mode igen?

Undervægtningen i amerikanske aktier har en stor del af skylden for SKAGEN Globals relativt svage afkast i år. Vil andelen af amerikanske selskaber fortsat være relativt lav?

– Det vil jo altid være et prisspørgsmål. Resultatmargenerne er rekordhøje, og indtjeningen er prisfastsat et godt stykke over det historiske gennemsnit. Det ligger derfor ikke i kortene, at vi skal øge andelen. Så skal der enten ske en betydelig korrektion i det amerikanske aktiemarked, og/eller vores amerikanske selskaber skal have en bedre kursudvikling relativt i tiden frem. Det håber vi selvfølgelig på. Citigroup er jo fondens største investering.

Selskaber med stabil indtjening og relativt høj udbyttebetaling har været vindere i sidste års lavrenteklima. De amerikanske selskaber har ligget i spidsen. Hvad skal der til, for at SKAGENs valuebaserede filosofi kommer på mode igen?

– Højere lange obligationsrenter kan blive en trigger, først og fremmest i USA. Den amerikanske centralbank kan også snart gøre alvor af den længe varslede forhøjelse af den ledende rente. Men selvom valueselskaber kommer på mode igen, og uanset hvad triggerne bliver, vil SKAGEN aldrig ændre sin investeringsfilosofi. Vi tror fortsat på, at den betaler sig i længden, slutter Gezelius. 


Følg SKAGEN på de sociale medier

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up