Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Kyle Bass taler på SKAGEN Fondenes Nytårskonference i København den 8. januar

Sund fornuft siger, at det er mere eller mindre umuligt at forudsige fremtiden. Engang imellem går forudsigelserne dog i opfyldelse. Der findes bl.a. mange Hollywood-film, som bekræfter dette. Fx i 1968-filmen 2001: A Space Odyssey, hvor ligheden mellem filmens Newspad og iPad’en er indisputabel. 

Alle kan gætte og få ret, men det betyder ikke, at hele filmen er særlig præcis. Det er ligesom det gamle ordsprog om et ødelagt ur viser den korrekte tid to gange om dagen. Så den der forudser, at markedet vil falde, vil sandsynligvis få ret før eller senere.

Ifølge forfatteren Michael Lewis var kun omkring femten investorer, der ikke kun forudså, men rent faktisk der indgik væddemål som gik imod markedsforudsigelserne på subprime-krisen. En af dem var Kyle Bass, som grundlagde hedgefonden Hayman Capital 2006 i Dallas og tidligere obligationsmægler hos Bear Stearns.

Da Michael Lewis mødte Kyle Bass i slutningen af 2008 var subprime-markedet netop kollapset. Bass var dengang interesseret i at undersøge, hvordan regeringer klarede sig i turbulensen. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, havde lige opsagt for næsten to billioner USD i tvivlsomme værdipapirer. Den globale gæld var eksploderet fra 84 til 195 billioner USD i årene siden fra dot.com-boblen og frem til Lehman Brothers krak. Bankerne opførte sig som lokale regeringers forlængede arm i visheden om statsstøtte, og Bass forsøgte at finde ud af, hvor store disse banksystemer var - især i forhold til de offentlige indtægter. Irland, for eksempel, havde en samlet gæld på mere end femogtyve gange deres årlige skatteindtægter. Kyle Bass viste tallene til den førende ekspert i offentlige finansielle sammenbrud, Harvard professoren Kenneth Rogoff. Rogoff reagerede med overraskelse, hvilket fik Kyle Bass spekulerer på, at hvis Rogoff ikke kendte til situationen – hvem gjorde så? Hvem var opmærksom på situationen?

Kyle Bass mødte Michael Lewis første gang i 2008. Lewis var dengang i gang med at analysere, hvad der netop var sket i USA. Bass koncentrerede sig derimod om, hvad der ville ske efterfølgende. Hans teorier om den offentlige gæld og potentielle globale turbulens gjorde dog Lewis noget skeptisk, og Bass er knapt nævnt i slutningen Lewis’ bog The Big Short om subprime-krisen i USA. Lewis troede, at Bass, som havde været meget præcis i hans forudsigelse af subprime-kollapset, måske forestillede sig, at han havde en særlig evne til at forudsige fremtiden.

Det gik yderligere to og et halvt år, før Lewis vendte tilbage til Dallas for at interviewe Kyle Bass igen. Denne gang til sin bog Boomerang om den globale finanskrise. Det havde vist sig, at Kyle Bass faktisk rent faktisk havde evnen til at forudsige fremtiden.

SKAGEN Fondene er derfor glade for at byde Kyle Bass velkommen som en af vores hovedtaler ved Nytårskonferencen i 2015. Hans præsentation er titlen: Japan vs Argentina: Polar Opposites.

Se også CNBC's interview med Kyle Bass, og BBC's Hardtalk (fra 2011): del 1 og del 2.

* Credit default swaps, derivater, der fastsætter prisen og sikre investorerne mod kreditrisici.

Mød Kyle Bass på SKAGEN Fondenes Nytårskonference

Kyle Bass taler på Nytårskonferencen, som bliver afholdt torsdag den 8. januar 2015 på Tivoli Hotel & Congress Center i København. Det koster 3.500 kr. at deltage i konferencen.

Læs mere og tilmeld dig her


Følg SKAGEN på de sociale medier

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up