Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
4 min læsetid

Hvordan kan du også få drømmeafkastet?

Ud fra avisoverskrifterne at dømme, så er der snart ikke en blikkenslager eller en influencer, som ikke har gjort det fortrinligt med enkelte aktier under pandemien i 2020-2021. De modige unge mennesker har lært om aktier på Tik Tok, og kaster sig over NordNet eller kryptovaluta, som om, at de aldrig har gjort andet.

Pludselig er de solide afkast i aktiefondene det seneste år ikke længere så flotte. Efter overskrifterne at dømme, så hiver de andre meget mere i land en dig med deres smarte placeringer.

"Vi mennesker hader at tabe, og vores hjerne straffer os hårdt, hvis de positive forventningerne, vi har, ikke bliver indfriet" forklarer Jon Sigurd Wegener. Han er hjerneforsker og ekspert i neuroøkonomi ved Copenhagen Business School. I januar 2020 var han en af talerne ved SKAGENs Nytårskonference.

Følelsen af at tabe kan få os til at tage uovervejede beslutninger.

Du kan se Jon Sigurd Wegeners oplæg fra Nytårskonferencen her.

Held og tårnhøj risiko

Medierne giver sjældent meget opmærksomhed til dem, der ikke har haft succes med enkelte aktier. Bag hver succeshistorie ligger der som regel et ganske stort antal investorer, som ikke havde lige så meget held. Oftest har man løbet en tårnhøj risiko, hvis man har haft meget held. Det sker bare sjældent mere end en gang. Der er mange historier i omløb, der fortæller om folk, som har satset trofast på Tesla eller andre selskaber i en årrække og solgt aktierne på det akkurat helt rigtige tidspunkt. Vi hører til gengæld aldrig om dem, der solgte på et dårligt tidspunkt.

Efter en periode hvor aktiefondene har leveret bemærkelsesværdige gode resultater, virker det til, at nogen bliver en smule utålmodige efter, at noget skal ske. Måske har de ikke ændret noget i deres portefølje i en periode, eller måske har de læst alle artiklerne om drømmegevinster. Uanset hvad er der nok nogen, som har behov for at tage sagen i egen hånd. Det kan dog blive dyrt, siger Stein Skovly, som har ansvaret for rådgiverne ved SKAGENs kontor i Oslo. Han anbefaler alle, der begynder at føle sig en smule rastløse, at tage kontakt til deres rådgiver. Rådgiverne kan nemlig hjælpe dig med at justere på din portefølje. Desuden koster det ingenting, da rådgivning i SKAGEN er gratis, tilføjer Skovly.

Fem tips til et godt afkast – på sigt

Stein Skovlys tips til investorer, som bliver utålmodige:

  1. Får du lyst til at "gøre noget" med dine investeringer? Træk vejret og tænk rationelt
  2. Er du fortsat overbevist om, at der skal gøres noget, så snak med din rådgiver. Den bedste måde at forstå hvilke beslutninger, der er de rigtige, er ved at snakke med en ekspert på området. Mange formuer er gået tabt, fordi mange tror, at de er verdensmestre og træffer ukloge beslutninger
  3. Hvad var din plan, da du begyndte at investere? Hvis der ikke har været væsentlige ændringer i forudsætningerne, så er det en god grund til at holde dig til den oprindelige plan
  4. Det kan være spændende at afprøve nye muligheder, men begræns risikoen ved at investere en mindre del i flere spekulative fonde
  5. Det måske mest kedelige og vanskelig råd er, at du skal være tålmodig. Prøv ikke at ramme svingninger i markedet, når dit mål ligger mange år ude i fremtiden. Og husk, at det måske er i markedets svageste periode, at grundlaget for de ekstra gode afkast ligger. Det kan udnyttes, men ikke forudses

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up