Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

7 min læsetid

Positive fremtidsudsigter bidrog til fremgang i SKAGENs aktiefonde i Q4

Der var i 2020 ikke megen sammenhæng mellem på den ene side den fundamentale opfattelse af økonomien og på den anden aktiemarkedets heftige fremtur. Årets sidste kvartal fik rygvind af vaccinegodkendelser og fortsat pengepolitisk støtte, og aktiemarkedet sluttede året på et højere niveau end i de foregående tre måneder. Nedlukningen året igennem førte til, at tech-aktierne steg massivt som følger af digital omlægning, men i anden halvdel af året gjorde value et flot comeback, og efterhånden som 2020 nærmede sig sin afslutning, var der tale om et veritabelt rally for value-aktier.

I fjerde kvartal slog fire af SKAGENs fem aktiefonde ikke bare deres indeks men præsterede også utroligt flotte merafkast. Helt i top finder vi vores fokuseret small-/mid-cap-fond SKAGEN Focus, der slog sit referenceindeks med imponerende 11 pct., men også SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Vekst præsterede særdeles flotte merafkast.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede small-/mid-cap-fond leverede et solidt afkast i fjerde kvartal. Således sluttede fonden perioden med et afkast på 20,57 pct. mod 9,54 pct. i referenceindekset.

Fondens stærkeste bidrag kom også i fjerde kvartal fra den canadiske kobberproducent Ivanhoe Mines, og gennem året steg aktien faktisk mere end 70 pct., endda oven på et også stærkt 2019. Nu nærmer minens første produktionsdag sig, og forvalterteamet ser stadig en betydelig upside på den kortere bane.

Blandt de svagere led finder vi bl.a. den japanske byggeudstyrsproducent Hitachi Construction Machinery, der var under pres pga. ubekræftede ryger om at moderselskabet Hitachi skulle barsle med et delvist salg af aktierne.

I tredje kvartal solgte fonden sig ud af sin position I OZ Minerals, da aktien nåede sit kursmål på blot to år. Også Eagle Materials blev solgt fra, da kursmålet blev nået.

Omvendt købte SKAGEN Focus sig i perioden ind i to finansselskaber. Dels dens japanske retailkundebank Resona Holdings, der kunne få gevinst af en række konsolideringer af bankforretningerne i Japan. Og dels den østrigske Raiffeisen Bank, der både fungerer som privatkunde-, selskabs- og investeringsbank. Banken er til stede i 13 markeder og handles til ca. 50 pct. af dens bogførte værdi.

SKAGEN Kon-Tiki

Med 21,55 pct. stod vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki for kvartalet højeste afkast og et nyt all time high. Fonden gav da også sit referenceindeks baghjul – her endte kvartalet nemlig med 14, 48 pct.

Investeringsfilosofien gav pote i fondens sydkoreanske selskaber i fjerde kvartal. Blandt topbidragene finder vi bl.a. LG Electronics, der var oppe med 50 pct. i årets sidste handelsdage, efter den overraskende nyhed om, at selskabet vil transitionere sine autoforretninger til elektriske køretøjer.

Også Samsung og Micron, to af verdens førende producenter af hukommelseskort, har nydt godt af de forbedredede økonomiske udsigter for netop denne sektor, efter 5G-udrulningen og den generelle hjemmearbejdstendens verden over.

I SKAGEN Kon-Tiki holder man fast i, at kobber bliver en vigtig ressource i en grønnere fremtids generatorer og informationsopbevaring. Fondens investeringer i Ivanhoe Mining, Turquoise Hill og Lundin Mining fik da også medvind af en generel "grøn diskurs" – men også af at råvarer generelt kom mere in vogue midt i krisen.

Indiske UPL, der producerer kemikalier til landbruget, forsikringsselskabet China Life Insurance og den russiske supermarkedskæde X5 trak alle ned. Førstnævnte fordi en gammel whistleblower-rapport atter dukkede op til overfladen. Fondens forvaltere er i tæt kontakt med ledelsen i UPL for at kunne foreslå forbedringer, der kan få rabatten i værdiansættelsen til at mindskes.

SKAGEN Kon-Tiki gik ind i otte nye selskaber i fjerde kvartal. To af dem brasilianske Petrobras og russiske Lukoil er begge energiselskaber og tilbyder en mulighed for at eksponere fonden mod potentiel inflation i energipriserne. Det indonesiske medieselskab Nusantara handles til en favorabel pris trods imponerende potentiale inden for både reklame og indholdsproduktion. Endvidere købte fonden sig ind i kinesiske Justbon, koreanske Zinus, kinesiske WH Group, Hon Ha og Foxconn Industrial Internet.

Man solgte sig i perioden ud af Multichoice og Samsung SDI, da begge selskaber såvel nåede som oversteg forvalternes kursmål.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-fokuserede aktiefond SKAGEN Vekst præsterede flotte 17,55 pct. i afkast i tredje kvartal mod 9,97 pct. i indekset.

Også her var det især Samsung Electronics, der trak op. Men den danske vindmølleproducent Vestas viste også en flot præstation. Vestas formår fortsat at få store ordrer ind, og markedet tog også godt imod nyheden om at selskabet endvidere ville købe deres joint venture-partner ud af offshore-delen, der forventes at være den største vækstdriver fremover. Også den amerikanske bank Citigroup bidrog posititivt. Her så man en stærk operationel performance og flotte gevinster på bankens børsforretninger.

I modsat ringhjørne trak især mere defensive selskaber som fx farmaselskabet Novo Nordisk og China Mobile ned. China Mobiles Q3-resultat var ellers flot, men udviklingen i marginerne, som følger af udrulningen af 5G, smittede negativt af.

I SKAGEN Vekst er man i gang med en større konsolideringsproces, så porteføljen centreres om de allerbedste ideer. Derfor solgte fonden sig ud af en række selskaber i tredje kvartal, herunder Beazley, China Life, Molson Coors, Danske Bank og Telia

Til gengæld købte fonden sig ind i tre nye – alle svenske - selskaber. Dels hygiejneproduktproducenten Essity, hvis aktie har haft et hårdt år på grund af faldende efterspørgsel fra hotel- og restaurationsbranchen. Men aktien har en attraktiv upside, i og med at disse brancher vil bedres i løbet af de kommende år.

Dels det svenske stålværk SSAB. Siden talen faldt på et potentielt opkøb af Tata Steel Europes hollandske stålværk IJmuiden Works har aktien underpræsteret. Men hvad enten denne overtagelse gennemføres eller ej, mener forvalterteamet, at markedet her har overset en mulighed for en aktie med potentiale, når økonomien kommer på fode igen.

Og endelig var SKAGEN Vekst med ved børsnoteringen af Scandinavian Biogas, der vokser støt og kunne købes til en attraktiv pris på noteringsdagen.

SKAGEN m2

Også vores ejendomsaktiefond SKAGEN m2 slog sit indeks i fjerde kvartal. SKAGEN m2 præsterede et afkast på 7,43 pct. mod 5,70 pct. i indekset.

Periodens bedste bidrag kommer fra den tyske kontor- og hoteloperatør Aroundtown, som lavede lidt af et U-turn efter nyhederne om vaccinen. Selskabet kæmpede hårdt under nedlukningen men blev støttet af et enormt aktietilbagekøbsprogram. Også den norske kontoroperatør Entra ydede et stærkt bidrag, efter at flere svenske bejlere sendte købstilbud af sted.

Blandt de største negative bidragydere finder man især selskaber inden for pandemi-modstandygtige undersegmenter, fx datacenteroperatøren Equinix og self-storage-selskabet Shurgard. Der er ikke umiddelbart nogle selskabsspecifikke årsager til faldene her – aktierne blev måske blot ofre for, at en række investorer hellere ville sætte pengene i kontorer, storcentre, hoteller og andre sektorer, der har lidt under pandemien.

I perioden købte SKAGEN m2 sig ind i Americold, der driver fryselagre. Americold er en central spiller i fremtidens fødevareinfrastruktur med tempererede lagre over hele verden. Fonden købte også en lille portion af kinesiske 21 Vianet Group, en af verdens førende internetdatacentre, der ikke kun arbejder med et enkelt teleselskab men er en neutral leverandør. Det blev også til et gensyn med den amerikanske kontoroperatør Columbia Property Trust, som fonden ellers havde solgt fra i første kvartal.

SKAGEN m2 solgte sig i perioden ud af ovennævnte Entra, netop fordi det var muligt at sælge sig ud til en god pris som følger af de interesserede svenske købere.

SKAGEN Global

Med 4,86 pct. afkast i tredje kvartal mod 9,54 pct. i indekset, sluttede 2020 med underperformance i vores globale aktiefond SKAGEN Global.

Flere af fondens positioner leverede ellers stærke præstationer i perioden: Luksuskoncernen LVMH blev drevet frem af forbrugernes udsigter til med en vaccina snart igen at kunne rejse og shoppe, mens halvlederfabrikanten ASML og Samsung Electronics nød godt af markedets optimisme over for global økonomisk genkomst.

Især Home Depot, Adobe (der ellers set over hele året er en af de største positive bidragydere) og Baxter International trak ned i tredje kvartal. De to førstnævnte delvist fordi aktionærerne tog deres gevinster hjem, mens markedet blot forblev negativt stemt over for Baxter.

Fonden gik ind i hele seks nye positioner i perioden, heriblandt jernbaneselskabet Canadian Pacific, der har flere gode muligheder for vækst og begrænset med konkurrence.

På modsat side solgte SKAGEN Global sig ud af syv selskaber i kvartalet, blandt andet ovennævnte Baxter, der efter en længere periode med meget ujævne præstationer stadig ikke viser tegn på bedring.

Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Første kvartal: Opturen fortsatte

Stemningen blandt investorerne på de udviklede markeder var høj, da centralbankerne signalerede ...

Februar: Markedet overraskede på ny

De globale aktiemarkeder fortsatte fremgangen, drevet af robuste regnskaber og vedvarende optimisme ...

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up