Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
5 min læsetid

Oktober: Høje energipriser og øget inflation

11. november 2021

Virksomhedernes solide indtjening gjorde – i det mindste for en stund – investorernes bekymring for inflation og problemer med forsyningskæderne til skamme. Det gjaldt dog ikke for vækstmarkederne, hvor de stigende energipriser betyder færre likvider i mange vækstøkonomier. Samtidig påvirker de regulatoriske stramninger i Kina stadig.

Inflationen påvirker ejendomsmarkedet positivt og påvirker også de øvrige fonde, der fokuserer på sektorer, som bliver påvirket positivt af prisstigninger og pressede forsyningskæder.

Kun en enkelt af vores fonde, SKAGEN Global, formåede at slå sit referenceindeks den forgangne måned. Vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki havnede dog på præcist niveau med sit indeks, mens vores andre fonde alle underpræsterede sammenlignet med deres indekser. Samtlige fonde leverede imidlertid positive resultater på den absolutte bane i oktober.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global præsterede flot i oktober, såvel relativt som absolut. Fonden havnede med et afkast på 8,7 pct. og lagde sig således pænt foran sit indeks, der sluttede måneden med 5,3 pct. i afkast. Også målt over fem år klarer fonden sig flot med 15,2 pct. i afkast mod 13,4 pct. i indekset. I oktober måned betød det, at SKAGEN Global lå nummer et foran 2125 lignende fonde fra hele verden.

Toppræstationen tilhører teknologikæmpen Microsoft, som leveret en spektakulær omsætningsvækst i det seneste kvartal og understregede, at forretningsmodellens fokus på skalering og innovation er helt rigtigt. Det modsatte er tilfældet hos fondens dårligste præstation. Visa er udfordret af lav rejseaktivitet, som betyder, at de internationale betalinger først når niveauet før pandemien i år 2023.

Læs månedsrapporten. 

Morningstar Direct har kåret SKAGEN Global som den bedste fond i verden år-til-dato i kategorien Global Large-Cap Blend Equity.

morningstar_global.PNG

SKAGEN Kon-Tiki

Oktober blev en jævn måned i vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki. Fonden leverede 1,2 pct. – præcist på niveau med referenceindekset. På en femårig horisont halter fonden med et afkast på 5,6 pct. bagefter sit indeks, der har leveret 8,2 pct. Fonden har ikke hverken solgt fra eller købt nyt i den forgangne måned.

Kinesiske internetselskaber er kommet godt igen, hvilket hjalp både nyligt tilkomne Alibaba og velkendte Prosus i top. Blandt fondens toppræstationer findes også kobberproducenten Ivanhoe Mines. Det skyldes blandt andet, at Kamoa-Kakula-minens udvidelse i DRC er foran tidsplanen. I den modsatte ende af spektret er selskaber, vi ellers er vandt til at se præstere godt. LG Electronics oplever toplinjevækst, men markedet er – modsat SKAGEN Kon-Tiki – bekymret for øgede råvarepriser.

Læs månedsrapporten. 

SKAGEN Focus

Med et afkast på 3,1 pct. nåede vores fokuserede small-/mid-cap-aktiefond SKAGEN Focus ikke sit indeks i oktober. Her præsterede referenceindekset nemlig 5,3 pct. Ej heller på en femårig horisont når fonden sit benchmark – her har SKAGEN Focus leveret 10,5 pct. i afkast mod 13,4 pct. i indekset.

Fondens bedste bidragsyder er kobberproducenten Ivanhoe Mines, som på grund af en solid driftsøgning fortsætter med at overstige markedets forventninger. En anden positiv bidragsyder var biludlejningsfirmaet Sixt, som fortsat nyder godt af et højere prisniveau.

I den anden ende af skalaen står spiludvikleren Ubisoft for det største negative bidrag. Markedet er bekymret på grund det kortsigtede fokus på de seneste spiludgivelser i stedet for at kigge på det langt lysere langsigtede billede.

SKAGEN Focus købte sig yderligere ind i en eksisterende position i det undervurderede japanske konglomerat Panasonic. Markedet begynder så småt at anerkende rekonstrueringen samt selskabets EV batteri.  Fonden købte sig også ind i et nyt selskab, nemlig det amerikanske Textainer, som er en verdens førende udlejere af skibscontainere. På grund af den øgede efterspørgsel har selskabet kunnet øge prisen betragteligt. Det borger for gode langsigtede indtjeninger.

Læs rapporten.

SKAGEN Vekst

Vores overvejende nordisk-fokuserede fond SKAGEN Vekst nåede ikke sit benchmark i den forgangne måned og leverede 4,4 pct. i afkast mod 5,5 pct. i referenceindekset. Målt over fem år er billedet det samme: Her har fonden præsteret et afkast på 11,6 pct., mod 13,9 pct. i indekset.

Fondens værste præstation står det koreanske it-selskab Samsung Electronics for. Markedet er bekymret for faldende priser på hukommelseskort, men det er ikke en bekymring, som fonden deler.

Helt i front finder vi danske Novo Nordisk, som for tredje gang i år kunne opjustere sine forventninger til overskuddet. De historiske høje energipriser giver os fondens anden højdespringer, det norske konglomerat Bonheur, som har øget sin indtjening på vedvarende energi.

Læs rapporten.

SKAGEN m2

Ejendomsfonden SKAGEN m2 leverede 3,3 pct. i afkast i oktober og underpræsterede således sit benchmark, der sluttede måneden med 5 pct. i afkast. Pænere ser det imidlertid ud over en femårig periode, hvor SKAGEN m2 har leveret 9,4 pct. mod 5 pct. i indekset. Det amerikanske ejendomsmarked klarede sig bedre end i Europa og Asien. Kontorbygninger halter stadig bagud verden over, mens inflationen skaber volatilitet i øjeblikket, men vil med tiden gavnlig for ejendomsmarkedet.

Fondens toppræstation tilhører norske Self Storage Group, der havde en virkelig god oktober måned. Logistikbranchen giver os både fondens andenplads i form af svenske Catena og sidstepladsen, Log fra Brasilien. Sidstnævnte havde en solid kvartalsrapport, men bliver straffet af markedet på grund af de makroøkonomiske tendenser.

SKAGEN m2 solgte ud af franskejede Icade på grund af den udsatte IPO. Situationen på det kinesiske ejendomsmarked betyder et farvel til Chinese CR Land. Til købte fonden sig ind i et enkelt nyt selskab, US Hudson Pacific Properties, som mestendels har ejendomme på den amerikanske vestkyst.

Læs rapporten.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up