Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Kunsten at finde lys i mørket

Efter hæsblæsende stigninger i juli, som sendte globale aktier op med 9,7 pct., skiftede stemningen i august. Aktiemarkederne faldt med 2,5 pct. og fortsatte dermed årets negative trend [1]. Aktierne faldt, fordi centralbankerne – anført af den amerikanske – har skærpet deres kamp mod inflationen. Således står investorerne tilbage med bekymring for stigende renter, da den økonomiske vækst stagnerer i flere lande.

Samtidig stiger frygten for recession, idet forbrugerne er begyndt at skære i deres udgifter som konsekvens af stigende priser på energi og fødevarer. Tilliden er faldet til niveauer, som vi sidst har set i verdensøkonomien under finanskrisen (se grafen), hvilket uundgåeligt vil lægge en dæmper på virksomhedernes forventninger.

Men et pessimistisk klima som det aktuelle er ofte positivt nyt for de investorer, der har en lang investeringshorisont, forklarer Jonas Edholm, porteføljeforvalter i SKAGEN Focus:

"Tilliden er faldet de seneste måneder, og den dysterhed, vi ser i øjeblikket, er mere eller mindre regnet med ind i værdiansættelserne. Nu er selskaberne på tilbud. Mørke skyer kaster deres skygger over aktiemarkedet, men kigger man mod horisonten, kan man skimte blå himmel."

imagele5v.png

Topper inflationen?

Et muligt lyspunkt er, at den stigende inflation ser ud til at vende, lyder det fra Jonas Edholm:

"Prisen på mange råvarer – herunder olie – er allerede faldet, forsyningskæderne genvinder fodfæste efter COVID, og centralbankerne er begyndt at anerkende svagheden i økonomien," forklarer han og fortsætter:

"Aktiemarkederne har været drevet af ændringer i inflationen, der er begyndt at falde i USA. Dermed kan tilliden blive genoprettet i anden del af året eller i begyndelsen af næste år."

imagebxoik.png

Brede og dybe value-lommer

Kursfaldene i august betyder, at MSCI All Country World-indekset er nede med 7 pct. år-til-dato [2]. Det betyder, at priserne på de fleste aktier er faldet betydeligt, specielt på den anden side af Atlanterhavet. S&P 500-indekset, hvor man finder verdens største og historisk mest solide selskaber, er nede med 17,5 pct. i år, og det teknologitunge Nasdaq Composite er 25,3 pct. længere nede end ved begyndelsen af året.

Værdiansættelserne ligger stadig tæt på det historiske gennemsnit, men korrektionen i markedet har alligevel skabt nye købsmuligheder, forklarer Jonas Edholm:

"Den prisdrevne investors investeringsunivers er virkelig åbnet op. Teknologivirksomhederne og dem, med stærke brands i forbrugs- og modesektoren, der tidligere har været meget dyre, er det nu muligt at handle med en upside på 50 pct. med en investeringshorisont på to til tre år."

Endnu større værdi finder man, hvis man leder i mindre populære segmenter som fx vækstmarkederne – som kæmper mod en styrket dollar – og industrimetaller som fx kobber, hvor efterspørgslen på den korte bane måske nok er faldet, men hvor man samtidig udvinder et metal, som er aldeles essentielt i forbindelse med den langsigtede grønne omstilling, de kortsigtede udsving til trods.

Det kræver dog en kontrær tilgang, hvis man skal få mest muligt ud af muligheder som disse. Det er svært at tænke rationelt, når aktiemarkederne falder, da flokmentaliteten blandt investorerne bliver endnu stærkere i et sådant klima. Men det ikke desto mindre netop, når bølgedalene er dybe, at afkastet oftest er det største, hvis man leder aktivt, forklarer Jonas Edholm:

"Markederne er i stigende grad drevet af maskiner, der bruger passive, faktor- og momentumbaserede strategier, hvilket skaber spændende og lukrative muligheder for investorer, der ikke er bange for at gå mod strømmen."

For en value-drevet investor som SKAGEN stiger muligheden for at skabe værdi for vores kunder. Indtil vi har et mere tydeligt billede af inflationen, vil aktierne højst sandsynligt være volatile, men også attraktive i forhold til andre typer af investeringer. Vejen til et godt afkast er ikke uden udfordringer, men mulighederne kan være store.

[1] Kilde: MSCI: MSCI All Country World Index in EUR as at 31/08/2022
[2] Kilde: MSCI: MSCI All Country World Index in EUR as at 31/08/2022

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up