Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
5 min læsetid

God august - tre af SKAGENs fonde slog indekset

Pæne tal for den økonomiske globale vækst som et resultat af, at flere lande så småt åbner op, bidrog til, at markedet fortsatte opad i august. S&P 500-indekset præsterede endda sit flotteste august-afkast siden 1986, mens det europæiske STOXX 600-indeks havde den bedste august i 11 år. Det faktum, at den amerikanske centralbank The Fed fornyede sine forpligtelser til at holde renten på et lavt niveau, bidrog naturligvis også til den gode stemning på verdens børser.

Også i SKAGENS fonde tager måneden sig pænt ud. Tre ud af vores fem aktiefonde slog deres respektive indeks, og helt fremme finder vi SKAGEN Focus, der præsterede 2,5 pct. bedre end sit indeks.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus leverede et stærkt absolut afkast i august og sluttede med et afkast på 7,7 pct. for måneden – hele 2,5 pct. foran sit indeks. Særligt japanske Hitachi hjalp afkastet pænt på vej. Selskabet er nemlig frontløber i den bæredygtige udvikling i Japan og dermed godt positioneret til at drage nytte, når den globale økonomi atter er på bedringskurs. Også den kinesiske telecom-kæmpe China Unicom var blandt fondens positive bidragydere.

I den modsatte ende af spektret var det især en af fondens tidligere guldæg, mineselskabet Roxgold med blandt andet store projekter i Vestafrika, der måtte levere lidt af afkastet tilbage denne måned. Det kunne mærkes, idet selskabet har en vægt på 7,75 pct. i fonden.

SKAGEN Focus-teamet har foretaget flere tilpasninger denne måned. Blandt andet er der foretaget yderligere opkøb i den japanske elevator-producent Fujitec efter lovende meldinger om en gennemgang af selskabets kapitalallokeringer. SAF-Holland, der leverer komponenter til lastbiler, er også blandt de selskaber, Focus-teamet ser en fremtid i. SAF-Holland vil nemlig nyde godt, når transportsektoren kommer sig, og handles lige nu i forvalternes øjne til en overdrevet pessimistisk rabatpris.

Læs mere i månedsrapporten for SKAGEN Focus

SKAGEN Kon-Tiki

Vores emerging markets-fond SKAGEN Kon-Tiki sluttede også – med et afkast på 3,1 pct. – august foran sit referenceindeks, der havnede på 1,4 pct. Hyundai blev periodens bedste performer. Den sydkoreanske bilproducents aktie fik nemlig rygvind af en god indtjening såvel som øget fokus på selskabets potentiale i fremtidens billandskab. Også LG – både Electronics-division og Chem-divisionen – bidrog positivt til fremgangen i SKAGEN Kon-Tiki. LG Chem er i gang med en omlægning af produktionen fra kemikalier til batterier og leverede et bedre resultat end forventet.

Den eksperimentale lakseopdrætter Atlantic Sapphire ydede negativt bidrag denne måned, fordi COVID har lagt en dæmper på selskabets byggeaktiviteter og dermed de kortsigtede "fangst"-muligheder. I SKAGEN Kon-Tiki mener man dog stadig, at Atlantic Sapphire er en solid investerings-case, fordi selskabet er tættere end nogensinde på decideret at revolutionere lakseopdræt med sine landbaserede anlæg.

Læs mere i månedsrapporten for SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Global

Også vores globale aktiefond SKAGEN Global slog sit referenceindeks – med en enkelt procent – i august. Fondens toppræstation kom fra Adobe, for midt i pandemien har den amerikanske softwaregigant formået at vinde terræn med sit digitale sortiment, fx programmer som Photoshop, Acrobat og InDesign, der stadig et langt stykke hen ad vejen betragtes som markedets bedste.

Blandt de positioner, der trak i modsat retning i august, finder vi helt i top amerikanske Marsh & McLennan, der leverer en lang række rådgivningsydelser til erhvervslivet. Aktieprisen kunne ikke følge med den bratte opgang i markedet i august, men i fondens forvalterteam er der stadig stor tiltro til, at selskabets grundfortælling er intakt.

I august købte SKAGEN Global sig ind i finansselskabet MSCI, der især er kendt for sit flagskibsprodukt: MSCI-indekserne. MSCI har gode skaleringsmuligheder og er fint positioneret i et marked med øget fokus på bæredygtighed. Fonden solgte sig i perioden ud af bankkoncernen JP Morgan og af forsikringsselskabet Ageas, efter at en længere periode med modvind som følger af COVID-19 har svækket selskabernes potentiale.

Læs mere i månedsrapporten for SKAGEN Global

SKAGEN m2

Vores ejendomsfond SKAGEN m2 sluttede august med et afkast på 1,3 pct., hvilket er 0,5 pct. efter referenceindekset. Blandt månedens positive bidragydere finder vi helt i top de to japanere Keihanshin Building Co, der leaser kontorbygninger og andet kommercielt byggeri, og Mitsui Fudosan, Japans største ejendomsinvesteringsvirksomhed. I modsat ende blev det det brasilianske logistikselskab LOG, der trak mest fra med et negativt bidrag på -0,58 pct. til det samlede månedsregnskab fr SKAGEN m2.

SKAGEN m2 købte sig i august ind i en ny position, nemlig det canadiske selskab Allied Properties Real Estate, der har specialiseret sig i udvikling og drift af urbane kontorlokaler tæt på erhvervsdistrikterne i de større canadiske byer til en lavere belægningsomkostning end i de traditionelle skyskrabere. Allied Properties Real Estate ejer desuden tre datacentre i Toronto.

SKAGEN m2 har fortsat fokus på modstandsdygtige selskaber i en række undersegmenter af ejendomssektoren, der drives af megatrends som fx befolkningstilvækst og -alder. Samtidig anerkender forvalterne, at ej heller ejendom er immun over for de enorme udfordringer, som den aktuelle forværring i det makroøkonomiske klima, indebærer.

Læs mere i månedsrapporten for SKAGEN m2

SKAGEN Vekst

I SKAGEN Vekst bød august på pæn fremgang, men fonden nåede imidlertid ikke sit referenceindeks og sluttede måneden med 3,6 pct. i afkast mod 4,5 pct. afkast i indekset.

Periodens pæneste bidrag kom især fra selskaber med fokus på vedvarende energi – fx det norske energi-holdingselskab Bonheur og danske Vestas, der producerer vindmøller. Der har nemlig lydt positive signaler om yderligere investering i denne sektor på det seneste.

Verdens største elektronikselskab, sydkoreanske Samsung, hørte omvendt til blandt de dårligste positioner i august, selv om selskabet har vist pæne præstationer gennem andet kvartal. Faldet skyldes, at en af Samsungs største konkurrenter var ude og advare om hårdere fremtidsudsigter for RAM-industrien, hvilket smittede af på forventningerne også til Samsung.

Læs mere i månedsrapporten for SKAGEN Vekst

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.