Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
6 min læsetid

Flot fremgang i maj trods spekulation om inflation

En smule uro om stigende inflation midt på måneden ændrede ikke på, at maj overordnet bød på flot fremgang på de globale aktiemarkeder. Makroøkonomiske data bliver ved med at overraske positivt, efterhånden som vaccinen rulles ud verden over og genåbningen i større og større grad er en realitet.

Rotationen mod value fortsatte også den forgangne måned, hvilket kun bidrog til yderligere medvind i fondene. På ejendomsmarkedet nyder man godt af den stærke vækst og de lave renter, mens man slikker sårene ovenpå pandemiens negative effekter. Og i en sektor, der blandt investorer også ses som et solidt værn mod inflation, byder man muligheden for øget inflationspres og deraf følgende højere huslejepriser velkommen.

For som en langsigtet investor som SKAGEN siger: Volatilitet på den korte bane er jo blot den larm, der er prisen, hvis man vil opnå attraktive afkast på den lange bane.

SKAGEN Focus

Vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus generede solide afkast, både absolut og relativt anskuet. Igen var det især minedrift, der drev fonden opad. Guldminen Roxgold stod således for et af periodens bedste bidrag blandt andet på grund af, at den igangværende købsproces, hvor Fortuna Silver opkøber Roxgold. Også biludlejningsfirmaet SIXT bidrog pænt, efter meldinger om, at omsætningen sandsynligvis normaliseres før forventet oven på coronakrisen.

I maj tilpassede SKAGEN Focus sin andel i Ivanhoe Mines og solgte delvist fra, da omprisningen af selskabet nu går hurtigt som resultat af, at vi nærmer os første produktionsdag, hvorfor kursmålet snart er nået. Den spanske papirpulpproducent Ence, der ellers har været en solid investering, måtte i maj levere lidt af det vundne tilbage, da pulppriserne så småt har stabiliseret sig på nuværende niveau.

SKAGEN Focus solgte sig ud af affaldsgenanvendelsesvirksomheden Befesa, da aktien nåede kursmålet – i stedet øgede fonden sin position i grafitelektrodeproducenten Graftech.

SKAGEN Focus slog med et afkast på 1,75 pct. sit indeks, der havnede med et rundt nul i afkast i maj. På den femårige bane halter SKAGEN Focus dog bagud med 10,67 pct. i afkast mod 12,03 pct. i referenceindekset.

SKAGEN Global

I SKAGEN Global tager man den megen snak om inflation med ophøjet ro, da forvalterteamet har positioneret fonden til at klare en lang række makroøkonomiske scenarier uden skrammer på den længere bane. Selv om SKAGEN Global ikke nåede sit benchmark i maj er fonden stadig foran hidtil i år og på en treårig horisont.

Fondens toppræstation i maj kom fra den franske luksusvarekoncern Hermès, der kunne fremlægge endnu et flot kvartalsregnskab med lovende strategiske initiativer på horisonten. Værst gik det det amerikanske forsikrings- og analyseselskab Verisk Analytics, der ikke levede op til forventningerne i kvartalsregnskabet. Forsikringsbenet af virksomheden klarer sig fint, mens koncernens andre divisioner har lidt hårdere slag.

SKAGEN Global sluttede maj med et negativt afkast på -0,41 pct. mod 0,31 pct. i indekset. Også på en femårig horisont er fonden en smule bagefter indekset med et afkast på 11,27 pct. mod 12,14 pct. i indekset.

SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Kon-Tiki sluttede måneden på niveau med sit indeks – en fremgang der i høj grad blev drevet af det indiske agroservice-virksomhed UPL, der kunne fremvise et stærkt årsresultat. UPL er godt positioneret til at høste frugten af forbedret økonomi i landbruget med stigende råvarepriser.

I modsat ende trak delingen af det koreanske holdingselskab LG Corp nedad, da ingen af de to nye selskaber – hverken LG Corp eller LX Holdings – kunne holde kadencen, da handlen i selskaberne blev genoptaget.

Også i SKAGEN Kon-Tiki mærkede man stabiliseringen af papirpulppriserne, hvilket desværre smittede negativt af på den brasilianske pulpproducent Suzano, der faldt som følger af frygten for, at aktien havde nået et cyklisk prishøjdepunkt.

I perioden forlod fonden Bank of China og skiftede endvidere fokus fra én eksponering mod energisektoren til en anden: Således solgte fonden sig ud af shippingsselskabet Euronav, for i stedet at købe sig ind i det kinesiske olieudvindingsselskab CNOOC.

SKAGEN Kon-Tiki leverede i maj 0,68 pct. i afkast mod 0,75 pct. i referenceindekset. Målt over fem år halter SKAGEN Kon-Tiki efter med 9,17 pct. i afkast mod 11,71 pct. i indekset, mens fonden med et afkast målt siden start på 11,76 pct. slår indeksets afkast på 8,05 pct. ganske pænt. pænt

SKAGEN m2

Vores ejendomsfond SKAGEN m2 fik en særligt flot maj. Toppræstationen i fonden blev det svenske infrastrukturselskab Adapteo, som modtog et bud med en overkurs på mere end 50 pct. Også en gammel kending i SKAGEN m2, nemlig Deutsche Wohnen trak opad efter annonceringen af en fusion med et anden tysk ejendomsselskab, Vonovia.

Amerikanske Americold, der driver temperaturregulerede transport- og lagerfaciliteter blev fondens største nedtur i maj.

SKAGEN m2 købte sig ind i en række nye selskaber i maj, heriblandt flere kontoroperatører som Paramount Group, Great Portland Estates og Tokyu Fudosan, og fonden holder fortsat fokus på modstandsdygtige selskaber i subsegmenter af ejendomssektoren, drevet af megatrends.

SKAGEN m2 leverede 4,25 pct. i afkast sammenlignet med et svagt negativt afkast på -0,04 pct. i referenceindekset. Målt over fem år tegner billedet sig også pænt – her er afkastet i fonden 8,59 pct. og i referenceindekset 3,21 pct. Målt siden start er forskellen mindre – men stadig til SKAGENs fordel: 7,0 pct. i fonden mod 6,57 pct. i indekset.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst lagde maj bag sig med et stærkt absolut afkast et stykke foran sit benchmark. En af fondens mange stærke bidrag kom fra naturgasshippingselskabet Flex LNG, der endelig er begyndt at få fornuftige langsigtede kontrakter i hus.

Mindre positivt så det ud for den kinesiske e-handelsgigant Alibaba, der havde en svær måned oven på meldingen om, at selskabet behøver nye investeringer for at stå mål med konkurrenterne.

Efter en lang periode med omstruktureringer i det norske lavprisflyselskab Norwegian deltog SKAGEN Vekst i emissionen i maj med udsigt til lavere omkostninger, en langt bedre balance i selskabet og i øvrigt en stærk position sammenlignet med sin nærmeste konkurrent SAS. Også i finans-, råvare og industrisektoren ser fonden stadig god upside, idet denne type virksomheder vil kunne klare skærene også i et økonomisk klima med højere inflation.

SKAGEN Vekst sluttede maj med et afkast på 3,03 pct. mod 0,96 pct. i indekset. Målt over fem år ligge fonden dog bag sit indeks med 10,07 pct. i afkast mod 11,87 pct. i fonden. Ser man siden start klarer SKAGEN Vekst sig dog pænt med et afkast på 12,74 pct. mod 10,06 pct. i indekset.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.