Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Er den høje inflation kommet for at blive?

Den lave inflation de seneste år har været et udtryk for globaliseringen, som har sikret, at der har været rigeligt med billig arbejdskraft og produktionsmaterialer fra vækstmarkederne. Drivkraften bag tesen om "høj inflation over længere tid" er de store multinationale selskaber, som forventes i højere grad at flytte produktionen hjem efter en lang periode med udflytning.

Der er tre faktorer, som driver denne proces:

1.       Sårbare leverandørkæder

Virksomhederne indså under COVID-pandemien, at selvom det har været billigt og effektivt at få ressourcer fra vækstmarkederne, så har leverancerne været ustabile, da verden gik i stå. I et håb om at eliminere denne svaghed er virksomhederne nu villige til at betale de højere produktionsomkostninger tættere på deres kunder, og samtidig satse på, at de kan få finansieret det gennem højere priser hos slutbrugeren.

 

2.       Øgede geopolitiske spændinger

Et årti uden store globale konflikter betydet, at man har prioriteret nationale udgifter over forsvarsudgifter, hvilket har skabt et "fredsudbytte". Nu, hvor de geopolitiske spændinger stiger, slutter det. Selv inden Ruslands invasion af Ukraine var de protektionistiske narrativer på vej frem i USA og Kina. Samtidig har dette også givet et skub mod at arbejde med lokale industrier frem for importere, hvilket forventeligt er dyrere.

 

3.       Grøn omstilling koster

Produktionen af bæredygtig energi kræver betydelige investeringer, som bliver ekstra dyrt, når det sker over en kort tidshorisont. Den nuværende påtrængenhed er drevet af et ønske om at reducere afhængigheden af russisk gas i Europa, hvilket igen har skabt stigende priser inden for benzin, gas og el.

Hvad bliver konsekvensen?

Set ud fra et socialt perspektiv, kræver medarbejderne højere lønninger, så de kan betale de stigende leveomkostninger. Højere lønninger øger omvendt priserne for produktion ude hos virksomhederne, hvilket igen finansieres gennem højere priser på produkterne og dermed fortsætter spiralen. I samme ombæring skal regeringerne afveje prisen af den stigende støtte til sociale ordninger, behovet for øgede forsvarsudgifter, og de investeringer den grønne omstilling kræver. Disse kommer højst sandsynligt til at give et øget pres på de langsigtede renter.

Bevare og skabe værdier

Det leder os frem til investeringsperspektivet. For aktieinvestorer er det vigtigt at finde de virksomheder, der formår at sende de stigende produktionsomkostninger videre til kunderne, så de kan bevare deres margin og undgå det finansielle pres. Paradigmeskiftet har øget investorernes fokus mod sociale faktorer relateret til, hvordan selskaberne behandler deres medarbejdere og interessenter. Hos SKAGEN Fondene har vi altid disse overvejelser in mente, når vi investerer og bygger porteføljer, som både kan fastholde og skabe værdi for vores kunder.

Globale aktiemarkeder

Februar: Markedet overraskede på ny

De globale aktiemarkeder fortsatte fremgangen, drevet af robuste regnskaber og vedvarende optimisme ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Januar: De globale markeder fortsatte opturen

Optimismen på aktiemarkederne er fortsat høj, og det drev de globale aktier yderligere op i januar. ...

Alexandra Morris: Dette bliver vigtigt i 2024

Hva bør investorer tenke på og hva vil prege markedene i det nye året? Det er særlig en ting ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up