Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
6 min læsetid

Der var medvind i fondene i april – isoleret set

Selv om COVID-19-pandemien stadig raser, løsnede frygten alligevel sit jerngreb om markedet i april. Regeringer og centralbanker verden over lancerede måneden igennem med både hurtig og sikker hånd støtteinitiativer. Det bidrog til, at en lang række markeder faktisk oplevede deres bedste måned siden 1987. Men det, der på overfladen kan ligne et flot comeback med vækstrater i SKAGENs fonde på mellem syv og hele 20 pct., hvis man ser isoleret på april, afspejler ikke de massive fald i den globale økonomiske aktivitet, som markedet stadig kæmper med.

I SKAGENs fonde slog SKAGEN Focus sit referenceindeks med flotte fem procent og havnede med en fremgang på 20,06 pct. i april. Også SKAGEN Kon-Tiki lå på den rigtige side af sit indeks og sluttede måneden med en fremgang på knap 13 pct., mens SKAGEN Global lukkede april knap et procentpoint efter sit indeks. SKAGEN m2 og SKAGEN Vekst havnede henholdsvis ca. 4,5 pct. og 3,5 pct. bag deres referenceindekser.

Selv om vi står midt i en turbulent tid, kan en historisk dyb og brat korrektion med efterfølgende fremgang, som vi har set dette forår, ikke desto mindre føre til nye strømninger i markedet, hvilket kan komme et value-hus til gode.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus nød i april godt af sin store position – porteføljens største – i Roxgold. Det canadiske guldmineselskab kunne nemlig præsentere en robust fremgang i et af gruppens nyere opkøb, det vestafrikanske mineprojekt Séguéla i Elfenbenskysten, som Roxgold overtog for et år siden. Roxgold steg imponerende 50 pct. under rallyet i april, men forvalterne mener stadig, at aktien er undervurderet.

De generelt svækkede aktiekurser har afdækket en række muligheder for at etablere nye positioner i SKAGEN Focus. Blandt andet har fonden købt sig ind i den regionale amerikanske bank Citizens Financial, som lige nu handles til en ubegrundet attraktiv pris, når man sammenligner med aktiens reelle værdi. Også den nordamerikanske papirvareproducent UPM er en ny position i fonden. UPM udnytter nemlig lige nu virksomhedens cashflow til at finansiere en innovativ udvikling af forretningen i håbet om at blive en international spiller inden for felterne papirpulp, labels og specialvarer.

SKAGEN Global

SKAGEN Globals absolutte top-performer blev i april Microsoft, den amerikanske software- og teknologikoncern, der vel nærmest ikke behøver yderligere introduktion. Netop under COVID-19 har Microsofts produkt-suite demonstreret sin brugbarhed, og i SKAGEN Global er man overbevist om, at koncernens produkter de kommende år vil blive yderligere forfinet og tilpasset den tiltagende digitale verden, vi i stigende grad befinder os i.

Anskuet i absolutte termer stod specialforsikringsselskabet Hiscox for fondens dårligste præstation i perioden. Uvisheden og forventningen om flere erstatningskrav er ikke just blevet mindre, efter at COVID-19 har gjort sit indtog, og investeringscasen tager sig nu fundamentalt mindre attraktivt ud.

SKAGEN Global hverken forlod eller købte sig ind i nye positioner i april.

SKAGEN m2

I SKAGEN m2 blev de bedste positioner i april to defensive poster, nemlig de selvbetjente lagerhoteller Self Storage Group og Shurgard, der begge fremviste flotte indtjeningsrater. Periodens største nedtur stod Adapteo for. Det finske selskab udlejer modulbyggeri og lagerfaciliteter til blandt andet en lang række offentlige kontorer, og koncernen led i april under, at Finlands regering udsatte deres kontraktforhandlinger for i stedet at fokusere på coronakrisen. De fleste af SKAGEN m2's porteføljeselskaber viste, som forventet, pæne Q1-regnskaber. Ejendomssektoren gik nemlig i vid udstrækning ram forbi krisen i første kvartal, fordi de fleste lejeaftaler er underskrevet på forhånd. Derimod kan andet kvartal vise sig mere kritisk.

Ejendomssektorens langsigtede potentiale er kun blevet desto mere attraktivt oven på markedskorrektionen. Aktiv forvaltning og -aktieudvælgelse er nemlig vigtige faktorer, når indtjeningen er så polariseret inden for forskellige segmenter, som den er lige nu. Lige meget hvad der sker på den korte bane, vil urbanisering og en forandret demografi med flere ældre give et hjælpsomt skub i ryggen til aktivklassen 'global ejendom'. Takket være et bredt mandat, en klar investeringsfilosofi og en disciplineret aktieudvælgelsesproces er SKAGEN m2 godt rustet, lige meget hvad fremtiden bringer.

SKAGEN Kon-Tiki

I SKAGEN Kon-Tiki brugte man især tid på at tilpasse fondens finansielle prognoser til de usikre fremtidsudsigter. Fonden klarede sig pænt i april, i høj grad fordi den indiske koncern UPL, der fremstiller kemiske produkter til landbruget, præsenterede godt nyt om selskabets nedgearingsproces og aktuelle salg. Også Ivanhoe Mines kom flot igen parallelt med råvarepriserne, idet koncernen bekræftede, at deres centrale mineudvikling Kamoa-Kakula i Den Demokratiske Republik Congo i Centralafrika stadig fortsætter på samme spor frem mod 2021. Også den norske landbaserede lakseproducent Atlantic Sapphire er atter på ret køl og bekræftede, at de bevæger sig i retning mod en komplet notering på børsen i Oslo, hvilket øger selskabets potentielle investorbase.

Det var energisektoren, der trak SKAGEN Kon-Tiki mest ned i perioden, for denne sektor lider stadig under aftalen om nedsat produktion og lavere oliepriser. Naturgasrederiet Golar faldt som et resultat af, at BP, selskabets partner i Tortue LNG-projektet – den hidtil dybeste offshore-naturgasboring i Afrika ud for Senegals kyst, trak i force majeure-bremsen for projektet. Fonden solgte sin position i Shell fra i perioden på grund af en markant reduceret forventning til udbyttet.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst mærkede tydeligt de positive konsekvenser af børs-rallyet i april. Fondens stærkeste positioner blev to investeringsvirksomheder: Det norske holdingselskab Bonheur og det svenske investeringsselskab Kinnevik, der især har fokus på digital investering. Begge oplevede pæn fremgang, da der atter kom fokus på deres solide balancer.

De selskaber, der trak mest ned i perioden var dem, der fortsat er udfordret af de lave energipriser. Energiselskabet Royal Dutch Shell stod for fondens største fald, efter at de for første gang siden anden verdenskrig skar i udbytteudbetalingen, hvilket førte til, at aktiekursen dykkede massivt. SKAGEN Vekst har været gennem nogle hårde måneder men er stadig pænt positioneret, når den globale finansielle stemning vender igen.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.