Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Beredt til et bear market: Perspektiv fra SKAGEN Fondene

1. Hvad sker der på aktiemarkederne?

S&P 500-indekset for de største amerikanske virksomheder faldt 3,9 pct. i mandags og er nu faldet med mere end 20 pct. fra det højeste niveau i januar – en tærskel kendt som et bear market eller bjørnemarked på dansk.

Bear-markeder er en regelmæssig begivenhed på aktiemarkederne. S&P 500 har oplevet 12 sådanne fald siden Anden Verdenskrig, hvor den seneste fandt sted i marts 2020 ved begyndelsen af ​​pandemien. Tærsklen på 20 pct. er symbolsk og en psykologisk markør for investorer – det har historisk set været et købssignal og et godt tidspunkt at investere, når aktiekurserne er nedsat.

2. Hvad med de andre internationale aktiemarkeder uden for USA?

De fleste internationale markeder har oplevet lignende fald (for eksempel har det teknologitunge NASDAQ Composite-indeks været i bear market i flere uger). MSCI All Country World Index er faldet 18 pct. år-til-dato.

Vækstmarkeder (-14 pct.) har klaret sig bedre end de udviklede markeder (-19 pct.) på trods af, at russiske aktier led store tab, og Moskva-børsen har været lukket for internationale investorer i det meste af året. Value-aktier (-10 pct.) har også klaret sig bedre end vækstaktier (-27 pct.). Mange vækstvirksomheder – især i tech-sektoren – blev handlet til dyre værdiansættelser, og de er særligt hårdt ramt af stigende renter, som reducerer nutidsværdien af ​​deres fremtidige overskud. [1]

3. Hvad har fået markedet til at falde? Er det bare højere renter?

Nej. Investorerne er bekymrede over inflationen, som er høj og fortsætter med at stige. USA annoncerede uventet fredag, at forbrugerpriserne steg 8,6 pct. i maj, hvor inflationen samtidig ser ud til at sprede sig gennem økonomien ud over brændstof og energi, fordi Ruslands invasion af Ukraine har fået priserne til at stige dramatisk. Dette skader forbrugernes tillid og forbrug, hvilket vil reducere virksomhedens overskud og kan forårsage en recession. De amerikanske detailhandlere Target og Walmart – af mange set som økonomisk toneangivende – annoncerede begge for nylig faldende overskud og gav inflationen skylden for øgede omkostninger og lavere salg, især af varer med højere priser som tv og møbler.

Investorer er også i stigende grad bekymrede for, at centralbankerne i deres forsøg på at bekæmpe inflationen kan hæve renten for stejlt og skubbe den internationale økonomi ud i recession. I USA vokser spekulationerne om, at Federal Reserve kan hæve renten med 0,75 pct. i denne uge, og markederne forventer nu, at lånerenterne vil nå 3,6 pct. ved årets udgang sammenlignet med 2,9 pct. før fredagens chok-inflationstal. I Europa, hvor renten har været negativ i over otte år, signalerede ECB for nylig en stigning på 0,25 pct. i juli og mulighed for yderligere renteforhøjelser i september.

3. Hvor længe varer et bear-marked, og hvor meget mere kan aktiemarkederne falde?

Tidligere har det i gennemsnit taget S&P 500 14 måneder at inddrive tab på mellem 20 pct. og 40 pct., og det har taget 58 måneder at genvinde fald over 40 pct., hvilket kun skete ved tre lejligheder (1973, 2000 og 2007). Bear-markeder falder ikke altid sammen med eller forårsager økonomisk recession. Faktisk stoppede adskillige tidligere efterkrigsudsalg ved omkring 20 pct., og recession blev undgået.

Der er opmuntrende tegn på, at inflationen begynder at toppe i nogle lande, og arbejdsmarkederne er generelt stærke, hvilket burde hjælpe økonomierne til at fortsætte med at vokse. Hvis centralbankerne med succes kan levere en blød økonomisk landing, bør vi forhåbentlig være tættere på slutningen af ​​det nuværende bjørnemarked end begyndelsen. I sin økonomiske udsigtsrapport, som blev offentliggjort i sidste uge, forventer OECD, at den økonomiske aktivitet vil falde globalt i løbet af de næste 18 måneder, men recession kan undgås.

4. Hvad gør SKAGEN Fondene?

Vi er heldige i SKAGEN at have et erfarent investeringsteam, der med succes har navigeret investerede midler gennem tidligere bear-markeder under pandemien og den globale finanskrise. Jeg har tidligere skrevet om, hvordan de anvender deres viden om investering i tider med markedsstress, og vores langvarige investeringsprocesser sikrer også, at kunderne får den bedst mulige porteføljebeskyttelse.

SKAGENs brede mandater giver os mulighed for at investere, hvor vi ser de bedste muligheder, og vores aktive tilgang sætter os i stand til at foretage investeringer hurtigt, når mulighederne opstår. Alle sektorer bortset fra energi er faldet i år, hvilket betyder, at attraktive virksomheder er tilgængelige til tilbudspriser, især inden for forbruger-, teknologi, fast ejendom og finansielle tjenesteydelser, der er faldet mest. Du kan læse om vores proteføljeforvalteres nye investeringer i de seneste månedsrapporter.

5. Hvad skal jeg gøre?

Historien har vist os, at det bedste tidspunkt at investere er, når markederne er mest pessimistiske, og den nuværende stemning er i den grad dyster. Bank of America beskrev det som "ekstremt bearish" i sin seneste månedlige investorundersøgelse og fandt de højeste kontantallokeringer siden 9/11.

Selvom det kan være fristende at gå over til kontanter, vil bankopsparinger uundgåeligt miste deres værdi i reelle termer med en inflation, der er tæt på tocifret. Markedsfald kan være smertefulde, men papirtab krystalliserer sig først økonomisk, når du sælger. Ved salg risikerer du også at være ude af markedet på positive dage, hvilket har været et træk ved den seneste volatilitet. En undersøgelse viste for nylig, at hvis man bare missede en håndfuld af de bedst ydende dage mellem 1970 og 2019, ville det reducere afkastet med over 35 pct., hvilket sætter det aktuelle markeds fald i kontekst.

image439te.png

[1] Kilde: MSCI i lokal valuta per 13/06/22. EM=MSCI EM Index, DM=MSCI World Index, Value=MSCI ACWI Value Index, Growth=MSCI ACWI Growth Index.

Mere om Globale aktiemarkeder

Andet kvartal: Flere lyspunkter i et udfordrende investeringsklima

Efter en stærk maj måned på det globale aktiemarked, var juni mere udfordrende. Usikkerhed præger ...

Træt af valg? Fokuser på de langsigtede fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Det amerikansk-kinesiske dilemma

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up