Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

April: Mere af det samme

Uroen på markederne ser ikke ud til at forsvinde med det samme. Forventninger om højere inflation og højere renter betyder, at typiske vækstaktier som teknologi kæmpede i april. Derudover er situationen forvirrende med en tragisk krig i Ukraine. Kina lukker millioner af mennesker inde for at begrænse spredningen af ​​coronavirus. Samlet set oplevede aktiemarkederne et frasalg i april, og Nasdaq noterede sin værste måned siden 2008.

SKAGEN Global

SKAGEN Global endte efter indekset i april. Med et fald på 4,6 pct. for fonden i april, endte indekset MSCI World AC ”foran” med et fald på 3,0 pct. SKAGEN Global har over de seneste ti år givet 8,1 pct. i gennemsnitligt årligt afkast mod indeksets 10,0 pct.

Fondens bedste bidragydere var Waste Management, Nordamerikas største udbyder af affalds- og miljøtjenester. Den værste bidragyder var den amerikanske teknologigigant Alphabet (Google). Vi mener, at begge virksomheder er på rette vej, og de er begge på fondens top10 liste over største investeringer. Hvis vi foretager ændringer i porteføljen, vil vi kommentere det i slutningen af ​​kvartalet.

Starten på året har været udfordrende i forhold til afkast, men kvartalsrapporterne fra de fleste porteføljeselskaber har været opmuntrende. På en 3-5-årig investeringshorisont og længere vurderer forvalterne, at udsigterne for fondens positioner er lyse. Mange af dem vil formentlig blive endnu mere dominerende i deres områder. Efter det seneste fald er SKAGEN Global meget attraktivt prissat med en betydelig gevinst i hele porteføljen for langsigtede investorer.

Læs månedsrapporten her (på norsk)

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki slog sit benchmark-indeks MSCI Emerging Markets i april, godt hjulpet på vej af fondens energieksponering. Fonden sluttede måneden med en stigning på 1,1 pct. mod indekset på -0,4 pct. De seneste ti år har SKAGEN Kon-Tiki givet 1,4 pct. i årligt gennemsnitligt afkast, mens indekset har givet 3,6 pct. i samme periode.

Det kinesiske energiselskab CNOOC havde en succesfuld børsnotering på Shanghai-børsen og leverede gode kvartalsresultater samt et ekstraordinært udbytte for 2021. Hyundai Motor rapporterede også stærke resultater på trods af at have kæmpet med forsyningskædeproblemer. Efterspørgslen efter premium- og xEV-modeller er fortsat høj. Den indiske landbrugsvirksomhed UPL klarede sig også godt takket være en god udvikling i branchen og det igangværende aktietilbagekøbsprogram.

De værste bidragydere var det landbaserede fiskeopdrætsselskab Atlantic Sapphire, som rapporterede økonomiske tab for 2021. Papirmasseproducenten Suzano faldt også på linje med resten af det brasilianske marked. Forsikringsselskabet Ping An faldt på grund af den negative effekt af den kinesiske nedlukning.

Forvaltere diversificerede deres energieksponering ved at tilføje Shell og TotalEnergies til porteføljen, delvist finansieret ved at reducere positionen i CNOOC. Det ungarske lægefirma Richter Gedeon blev solgt fra for at finde bedre muligheder andre steder.

Læs månedsrapporten her (på norsk).

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus klarer sig fortsat godt med sine investeringer i små og mellemstore virksomheder. I april opnåede fonden et lille fald på 1,3 pct., mens indekset MSCI World AC faldt 3,0 pct. i løbet af måneden. De fleste udviklede markeder er påvirkede af krigen i Ukraine, inflation og stigende renter. De seneste fem år har SKAGEN Focus giver givet et gennemsnitligt afkast på 7,0 pct. mod indeksets 8,9 pct.

Månedens bedste bidragyder var spilproducenten Ubisoft. Strategiske købere har cirklet omkring virksomheden i nogen tid, og aktiekursen er nu på et niveau, hvor vi ser en markant gevinst samt katalysatorer for en højere pris på mellemlangt sigt. Derudover var de to papirmasseproducenter Ence og Canfor Pulp gode bidragydere i denne måned. Kobberminegiganten Ivanhoe Mines faldt en smule på grund af faldende kobberpriser i denne måned. Porteføljeforvalterne solgte ud af nikkelproducenten Vale Indonesia, da aktien nåede sit kursmål.

Læs månedsrapporten her (på engelsk).

SKAGEN Vekst

På trods af betydelig modvind på markederne lykkedes det den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst at slå indekset i april. Fonden opnåede et afkast på 1,4 pct., mens indekset MSCI Nordic/MSCI AC ex. Nordic faldt 2,1 pct. De seneste ti år har SKAGEN Vekst givet et gennemsnitligt afkast på 6,1 pct.., mens indekset har givet 9,0 pct.

Der var gode kvartalsrapporter fra flere af porteføljeselskaberne i løbet af måneden. Danske Novo Nordisk leverede en fantastisk kvartalsrapport, der viste stærk vækst inden for de vigtige forretningsområder diabetes og fedme. Den amerikanske it-virksomhed Broadcom var blandt månedens dårligste bidragydere. Hele it-sektoren generelt havde en dårlig måned.

Det svenske investeringsselskab Kinnevik kom igen i porteføljen i løbet af april efter et markant kursfald. Porteføljeforvalterne mener, at selskabet handler med en betydelig rabat i forhold til de underliggende værdier. Energi og finans er sektorer, som forvalterne fokuserer på, og som vil klare sig godt i en periode med højere inflation og højere renter.

Læs månedsrapporten her (på engelsk).

SKAGEN m2

Eiendomsfonden SKAGEN m2 holder fast i sin strategi og investerer i robuste børsnoterede ejendomsselskaber, der er godt positioneret til højere inflation og højere renter. I april faldt fonden 1,7 pct., mens indekset MSCI All Country World Index Real Estate IMI steg 0,5 pct. SKAGEN m2 har de seneste fem år givet andelshaverne 6,8 pct. i årligt gennemsnitligt afkast, mens indekset har givet 3,2 pct.

Månedens bedste bidragyder var det Singapore-noterede administrationsselskab CapitaLand. Opløftende nok var den amerikanske hotelkoncern Sunstone Hotel Investors månedens næstbedste bidragyder. På minussiden finder vi den brasilianske logistikoperatør LOG, efterfulgt af svenske Catena.

I løbet af måneden sluttede lederne sig til CBRE - et amerikansk ejendomsservicefirma. I et turbulent makromiljø giver CBREs solide balance mulighed for nye tiltag og konsolideringer.

Læs månedsrapporten her (på engelsk)

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up