Gå til hovedindhold
Donald Trumps hænder
Den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina har en stor del af ansvaret for de urolige markeder i august. Foto: Bloomberg

Spændingerne mellem Kina og USA blev yderligere forstærket, da handelskrigen blev optrappet i løbet af måneden. Resultaterne af de to stormagters kamp begynder at vise sig. Den globale vækst er aftagende, og svingningerne i markedet er tilbage på samme niveau som tidligere år. Vækstmarkedsvalutaerne havde den værste måned i 20 år, og de økonomiske indikatorer er svækkede.

Nervøse investorer samles i de såkaldte trygge havne, og centralbankerne sænker renten i et forsøg på at holde vinden i sejlene.

SKAGEN Global fortsætter succesen

Mens august var en vanskelig måned i mange markeder, fortsætter SKAGEN Global med at levere særdeles gode resultater. Fonden slog sit referenceindeks i august og ligger solidt foran både år til dato og på en et-årig og tre-årig horisont.

Fondens bedste bidragydere var Unilever, Tyson Foods og Home Depot. Den amerikanske kødproducent Tyson Foods fik et løft, efter at Kina blev ramt af afrikansk svinefeber-virus. På den negative side finder vi Hiscox, JP Morgan og Mayr-Melnhof. Fonden gik ind i den globale producent af fitnessudstyr Baxter International i løbet af måneden.

En måned vi gerne vil glemme

August var en forglemmelig måned i vækstmarkederne. For SKAGEN Kon-Tiki var særlig modvinden i råvare- og energisektoren en ulempe. I State Bank of India fornemmede man den voksende økonomiske bekymring og oplevede en svag måned. På den mere positive front leverede den russiske dagligvarekæde X5 solide resultater, men China Unicom fik et kærkomment løft oven på et muligt samarbejde om 5G-netværk med konkurrenten China Telecom. På kort sigt forventer forvalterne, at en del politikere og centralbankchefer vil få stor indvirkning på den videre økonomiske udvikling på kort sigt.

Udnytter uroen

Den nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst slap heller ikke uden om uroen i august, selv om de nordiske markeder holdt sig noget mere stabile. Forvalterne benyttede urolighederne til at justere porteføljen. De solgte fra af bryggerigiganten Carlsberg efter en kursforøgelse på 50 procent i år til dato. Desuden blev posterne i Novo Nordisk og DSV reduceret, efter at begge selskaber oplevede kursfremgang i forbindelse med kvartalsregnskabsaflæggelsen. Forvalterne øgede eksponeringen i flere vækstmarkedsselskaber med stærk balance og solide forretningsmodeller, det største var mobiloperatøren China Mobile.

Gunstig tid for ejendomme

Ved udgangen af august var renten globalt blevet sænket 30 gange. Frygt for recession og eskalerende handelskrig gav sig positivt udslag for ejendomme generelt og SKAGEN m2 i særdeleshed. Fonden endte således også denne måneden foran referenceindekset.

Det japanske konglomerat Mitsui Fudosan var fondens bedste bidragsyder i august, og samtlige japanske porteføljeselskaber bidrog positivt. Det samme gjorde fondens finske succeshistorie Kojamo, som blev næstbedste bidragsyder efter at have leveret en solid kvartalsrapport. De Hong Kong-baserede selskaber led under den politiske uro i området. Ejendomssektoren er stadig yderst attraktiv på grund af sin stabile og bestandigt voksende toplinje, lave finansomkostninger og solide pengestrømme.

Betydeligt gap

Forvalterne i den koncentrerede globale fond SKAGEN Focus anslår, at der ikke har vært et så stort gap i værdiansættelsen mellem aktier med lav volatilitet og værdiaktier i mange år. Det giver store muligheder for en aktiv værdibaseret fond som SKAGEN Focus, når værdiaktier igen bliver eftertragtede. Til trods for urolige markeder var der flere lyspunkter i porteføljen i august. Det canadiske mineselskab Roxgold steg til nye højder og er nu blandt de ti største poster. Forvalterne købte sig også ind i Fortuna Silver, et mineselskab med solide regnskaber og gode udsigter. På den anden siden fik sukker- og etanolproducenten Sao Martinho de faldende sukkerpriser at føle, men aktien handles alligevel til attraktive priser.

Hårdt for aktivisterne

August var også en vanskelig måned for aktivistinvestorerne. Eskalering af handelskrigen havde en negativ effekt på porteføljeselskaberne i skyggeaktivistfonden SKAGEN Insight. Ikke desto mindre er porteføljeforvalterne optimistiske, til trods for at værdiansættelsen af porteføljen er på et yderst lavt niveau. Driftsresultaterne er nemlig i tråd med forventningerne. Markedsusikkerheden har også gjort flere af selskaberne mere modtagelige for aktivisternes ændringsforslag, og på mellemlangt sigt kan det bidrage til gode resultater for fonden. Den bedste bidragsyder i august var canadiske Roxgold, og den dårligste var Conduent. Generelt er porteføljeselskaberne undervurderet og misforstået af markedet, og det giver potentiale for fremtidig vækst.

Læs mere

Statusrapport for fondene

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.