Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Aktiemarkederne gik i rødt i februar måned og satte årets stærke start over styr. Det gav til gengæld muligheder for den aktive forvalter. Foto: Bloomberg.

2017 blev et udsædvanligt stabilt år for aktiemarkederne uden de store udsving. Det blev der ændret på i januar og februar, hvor fornyet usikkerheden og tocifrede kursfald skabte stor uro. Udsigten til stigende renter de kommende år, var formentlig en af de udløsende faktorer. Selv om markederne stabiliserede sig i løbet af måneden endte de fleste markeder i minus. På trods af, at udsving som disse kan være smertefulde på kort sigt, åbner det også op for muligheder, for den aktive og værdiorienterede forvalter.

Nye muligheder for SKAGEN Global

SKAGEN Global var en af de fonde, der udnyttede turbulensen i februar måned til at påbegynde investeringerne i tre nye spændende selskaber. Når positionerne er opbygget, vil der kommer mere information om dette. Selvom fonden kom stærkt tilbage sidst på måneden endte månedsafkastet i -2,1 procent i danske kroner, hvilket var lidt dårligere end referenceindekset.

Fondens tre bedste bidragsydere i absolutte tal blev Microsoft, Sony og Marsh & McLennan. I den modsatte ende, stod CK Hutchison, Unilever og Comcast for månedens svageste afkast. Porteføljeteamet gik ud ad den amerikanske skotøjsproducent Skechers i februar måned, efter at aktien har gjort det særdeles godt, med en fordobling i kursen på bare 17 måneder.

De nye markeder blev ramt af uroen

De nye markeder blev også ramt af korrektionen og kom dårligere ud af måneden end de udviklede markeder med et afkast i februar på -2,5 procent var marginalt bedre end SKAGEN Kon-Tiki på -2,7 procent i danske kroner.

SKAGEN Kon-Tiki blev i februar måned bedst hjulpet på vej af den brasilianske bank Banrisul, den kinesiske lægemiddelproducent China Shineway og den svenske telegigant Ericsson, der gik frem godt hjulpet på vej af investeringer fra aktivistfonden Cevian. Februar måneds tre dårligste bidragsydere var State Bank of India, den brasilianske dagligvarekæde CBD og Samsung Electronics. Måneden gav anledning til at øge investeringerne i Aeroflot, Sinotrans og Bank of China, der alle er forholdsvis nye i porteføljen.

SKAGEN Vekst satser på Maersk

SKAGEN Vekst udnyttede også markedsuroen ved bl.a. at købe sig yderligere op i Maersk, der i øjeblikket byder på attraktiv værdifastsættelse, stabile afkast og en god eksponering mod et stadig stærkere containermarked. Applied Materials, der producerer halvledere, Vestas Wind, Russiske Sberbank og transportselskabet Golden Ocean Group stod for de bedste afkast i perioden.
Selvom, der ikke var nogle af selskaberne, der underpræsterede markant i løbet af måneden, leverede Lonza og Samsung dårligere end forventet. Teamet solgte sig ud af urproducenten Swatch efter, at aktien nåede kursmålet, som porteføljeteamet havde sat.

SKAGEN Focus gik ind i Viacom

Den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus benyttede også måneden til at gå ind i et nyt selskab. Det amerikanske konglomerat Viacom har længe været presset i markedet som traditionelt kabel-tv som følge af vores nye medievaner. Forvalterne tror på, at markedet undervurderer Viacoms evner til et comeback. Den nye ledelse har reduceret gælden og omkostningerne i de senere år, og er i fuld gang med at omstille sig til den nye medievirkelighed.

Fila Korea blev måneden bedste bidragsyder. Koreanske Hanil Cement var den største negative bidragsyder, hvilket overvejende skyldtes annonceringen om, at de vil splitte selskabet op i et holdingselskab og et operationelt selskab. Dette er dog ikke nødvendigvis dårligt, da det vil hjælpe med at synliggøre de underliggende værdier i selskabet.

SKAGEN m2 fokuserer på selskabernes indtjening

Uroen på ejendomsaktiemarkedet fortsatte ind i februar måned, hvilket påvirkede månedsafkastet i SKAGEN m2, der endte på -2,95 procent i danske kroner. I øjeblikket skaber inflationsfrygten og forventninger til renteforhøjelser fornyet interesse for obligationerne frem for de sektorer, der opfattes på linje med obligationer. Ejendomssektoren er dog meget mere end et alternativ til obligationer. Det skyldes bl.a. den indbyggede vækst i ejendomsaktierne, der er drevet af udviklingen i de lokale ejendomsmarkeder, hvor bl.a. det stigende behov for kvadratmetre i byerne og stigende lejeindtægter skaber vækst og øget afkast. Det gør sig særligt gældende i SKAGEN m2, der fokuserer på virksomhedernes grundlæggende evne til at øge omsætningen og forbedre kontantstrømmen uanset, hvordan obligationsprisen går.

SKAGEN Insight byder på en balanceret portefølje

SKAGENs nyeste fond SKAGEN Insight fyldte et halvt år i februar måned, og har skabt en unik portefølje. Fonden består af en nøje udvalgt række af selskaber, der alle er eksponeret mod nogle af de mest attraktive aktivistkampagner globalt. SKAGEN Insight giver en lavere risiko end den, der er forbundet med traditionelle aktivistfonde. Det skyldes bl.a. den gode geografiske risikospredning i fonden. Således er godt en tredjedel af fondens aktiver i øjeblikket investeret i selskaber i Europa, hvilket afspejler den stigende andel af aktivistkampagner i vores del af verden.

Amerikanske selskaber, der traditionelt har været de selskaber, som aktivistinvestorerne overvejende har interesseret sig for, tegner sig for næsten halvdelen af fondens aktiver. De resterende 20 procent af porteføljen er investeret i selskaber med hjemsted i Asien og Stillehavsområdet. De ti største investeringer i fonden vurderes til at kunne levere kursstigninger på op imod 55 procent henover en investeringshorisont på de næste to til tre år.

Bliv opdateret i statusrapporterne

På vores hjemmeside, kan læse mere om alle bevægelserne og performance i alle aktiefondene. Her kan du også læse om obligationsfondene i SKAGEN Fondene og hvordan februar måneds uro, har påvirket porteføljerne. Du er altid velkommen til at kontakte en rådgiver, hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.