Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Året startede med kursstigninger på de globale aktiemarkeder, der ikke er set lignende i 30 år. Foto: Bloomberg

2018 startede med kursstigninger i de globale aktiemarkeder, der ikke var set lignende de foregående tre årtier. De stigende kurser bundede bl.a. i glæden over den amerikanske skattereform, en synkron global vækst samt fortsatte lave renter. Opturen sluttede dog brat, da usikkerheden satte ind sidst måneden med mærkbare kursfald til følge.

SKAGEN Global fulgte med udviklingen

Den globale aktiefond SKAGEN Global blev som resten af markedet trukket lidt ned af usikkerheden i slutningen af måneden. Fonden endte med et afkast i januar måned på 1,5 procent i danske kroner, hvilket var marginalt mindre end referenceindekset. Månedens tre bedste bidragsydere blev Autoliv, Microsoft og Waters Corp. På negativsiden finder man Hiscox, Unilever og Red Electrica. Porteføljeteamet fortsatte arbejdet med at implementere Intercontinental Exchange i porteføljen ligesom de fortsatte med at øge beholdningerne i Capgemini og Schindler. Der blev ikke tilføjet nogle nye selskaber i januar måned.

Aktivitetsfyldt start på året i SKAGEN Kon-Tiki

Januar bød på en del porteføljeaktivitet i SKAGEN Kon-Tiki, hvor der blev tilføjet fire nye spændende navne. Sinotrans er den førende logistikudbyder i Kina og handles i øjeblikket med en stor rabat. Ruslands førende flyselskab Aeroflot blev også tilføjet, hvor porteføljeteamet netop nu ser et attraktivt forhold mellem risiko og afkast. Det samme gælder for Bank of China, hvor teamet forventer en revurdering af selskabet i takt med, at den finansielle situationen i Kina lysner. Månedens sidste nyhed, Beijing Enterprise Water er en af de førende leverandører af vand- og miljøbeskyttelse i Kina. Den seneste kapitaløgning kombineret med bedre indtjening bør, ifølge forvalterne, føre til en revurdering af selskabet. Måneden endte med at blive udfordrende for SKAGEN Kon-Tiki, der satte lidt til i forhold til referenceindekset og endte med et afkast på 0,7 procent i danske kroner.

Tiltro til Japan virker for SKAGEN Focus

Den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus, har igennem en længere tid haft en væsentlig overvægt i japanske investeringer i forhold til referenceindekset. Ind til videre, ser det ud til at teamet har set rigtigt og udvalgt de rette selskaber i solens rige. Således var tre af januar måneds topti performere fra Japan. Det gælder internetkonglomeratet Softbank, finanskonglomeratet SBI Holdings samt Bank of Kyoto, hvor investeringscasen holder med flotte bidrag til følge. Teamet har fortsat stor tro på, at Japan er et af de mere attraktive markeder at gå på aktiejagt i for den globale værdibaserede forvalter. Januar måned blev desuden brugt til at bygge tre nye positioner op i porteføljen, hvilket der vil komme mere om i løbet af februar måned. Fonden endte måneden med et afkast på 1,5 procent i danske kroner, hvilket ligger tæt op af referenceindekset.

Samsung og Broadcom bidrog negativ til SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst blev også ramt usikkerheden sidst på måneden, hvilket brød den gode relative og absolutte udvikling fonden har været inde i det seneste periode. Fonden med det delte nordiske og globale mandat endte måneden med et afkast på 0,3 procent i danske kroner, hvilket var 1,3 procent dårligere end referenceindekset. SKAGEN Vekst blev i særdeleshed påvirket af et par store relative negative bidragsydere. Det var bl.a. Broadcom og Samsung, der trak det relative afkast ned. På positivsiden var det fortsat russiske Sberbank, der leverede særdeles gode resultater. TeliaSonera gjorde det også godt efter nyheden om styrkede cash flow og bedre kontrol med omkostningerne i andet halvår af 2017. Fonden gik ind i det hollandske olie- og gasselskab Royal Dutch Shell, der bl.a. drager fordel af den øgede oliepris i øjeblikket samt styrket fokus på omkostningerne.

Modvind til amerikanske og europæiske ejendomsaktier i SKAGEN m2

Efter et par særdeles gode år mødte ejendomsaktiemarkedet noget modvind i januar. Det var særligt i USA og Europa, at ejendomssektoren kom under pres i løbet af måneden. Til gengæld havde de asiatiske ejendomsmarkeder en særdeles stærk start på året med Kina og Japan i førertrøjen, hvilket SKAGEN m2 udnyttede gennem sin globale tilstedeværelse. Teamet i fonden bliver tit stillet spørgsmålet om, hvordan man forbereder sig på stigende renter og eventuelt faldende boligpriser i en ejendomsaktiefond. SKAGEN m2 har valgt overvejende at fokusere på selskabernes grundlæggende evne til at øge indtægterne og kontantstrømmene, så fonden ikke er afhængig af, hvilken vej renterne eller boligpriserne går. Desuden er mandatet globalt, hvorfor det er muligt at gå ind og ud af markederne rundt om i verden, alt efter hvor de mest attraktive ejendomsselskaber befinder sig.

Travl start for SKAGEN Insight

Januar blev en travl måned for nyheden SKAGEN Insight. Fonden har allerede omkring 240 mio. norske kroner under forvaltning, heriblandt flere større institutionelle investorer. SKAGEN Insight bygger på et nyt unikt koncept, der er sin første af sin slags i Europa. For første gang er det nu muligt at investere side om side med de mest attraktive aktivistkampagner i verden. Aktivister er en gruppe investorer – typisk en fond – som køber en større andel i selskabet og via denne andel bruger de deres indflydelse på udviklingen af selskabet. I samarbejde med selskabets ledelse laver de en plan for, hvordan selskabet kan forbedre værdien af selskabets aktier. Dette arbejde kommer selskabet og alle selskabets aktionærer til gode. Investeringer i aktivistkampagner har hidtil kun været forbeholdt store institutionelle investorer, men bliver nu tilgængeligt for en bredere målgruppe, da fonden skygger de bedste aktivister og investerer side om side med dem. I løbet af februar og marts bliver der afholdt informationsmøder rundt om i landet, hvor det er muligt at tilmelde sig.

Bliv opdateret på udviklingen i alle fondene

Husk at du på vores hjemmeside løbende kan følge med i udviklingen i de forskellige fonde i SKAGEN. Her kan du også læse om obligationsfondene i SKAGEN, der alle ligger komfortabelt foran deres sammenligningsindeks efter årets første måned. Ønsker du at vide mere om mulighederne, er du velkommen til at kontakte en af vores formuerådgivere.

 

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.