Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Det koreanske selskab Haitai Honey Butter Chips er blevet så populært, at det har skabt chipsfeber hos sydkoreanerne. Illustration: Haitai

Det er rendyrket værdibaseret investering at forvalte en højkoncentreret portefølje med blot 35 selskaber. Det kræver disciplin at skulle vælge de absolut bedste investeringsideer. SKAGEN Focus hovedforvalter Filip Weintraub beskriver det som at lægge alle æg i én kurv, der bevogtes meget strengt.

– Det gør ondt, hvis man tager fejl. Der er ikke mange forvaltere, som stiller op til det pres. Men det er efter vores mening det bedste for kunderne og den rigtige måde at investere på, siger han.

Efter Filip Weintraubs mening er alle investeringsfilosofier i virkeligheden meget enkle. I SKAGENs tilfælde går det kort og godt ud på at købe billigt og sælge dyrt.

– Det handler om at forstå, hvilke risici der er på spil. Og så sørge for at få betaling for det. Men de fleste selskaber er ikke så billige, som de ser ud til. Højst ét selskab ud af hundrede er virkelig interessant og værd at undersøge til bunds. Hvert nyt selskab konkurrerer desuden med de positioner, som allerede findes i porteføljen. Mentalt køber vi vores portefølje endnu en gang hver eneste dag.

Aktivt år med investeringer

SKAGEN Focus har de seneste fire måneder overgået sit referenceindeks med over 8 procentpoint*. Men egentlig var det det ikke optimalt timet, at fonden blev lanceret i slutningen af maj 2015. Værdibaserede investeringer havde længe været upopulære i det daværende investeringsklima. Indeksfonde, som per definition køber flest af de højest værdifastsatte selskaber, var til gengæld mere populære. Selskabernes fundamentale forhold og god gammeldags aktieudvælgelse var gledet i baggrunden på et marked, som var ekstremt påvirket af lave renter og spekulationer om, hvad centralbankerne ville foretage sig med renten og pengepolitikken. Situationen tillod på den anden side langsigtet opbygning af en portefølje med gode afkastmuligheder i forhold til risikoen.

– SKAGEN Focus har allerede været på lidt af en rejse. Starten var forfærdelig midt under frygten for kinesisk kollaps i sommeren 2015. Vores eksponering mod Asien blev hårdt ramt og sektorer som råvarer og finans var meget påvirkede. SKAGEN Focus har derefter fungeret godt, selv om vi endnu ikke er helt i mål. Men kunderne har stolet på os hele vejen, og vi har haft en stabil tilgang af nye investorer, siger Filip Weintraub.

Fonden bevæger sig som lovet ikke i takt med referenceindekset. Men paradoksalt nok har SKAGEN Focus leveret lavere volatilitet end gennemsnitligt i markedet trods sin høje koncentration. Fondens selskaber har ellers bevæget sig betydeligt. Det første år har været et af de mest aktive handelsår i Filip Weintraubs karriere.

– I 1970'erne ejede man i gennemsnit sine aktier i 2,2 år. Højhastighedshandelen på New Yorks børs er i dag nået ned på utrolige 2,2 sekunder. Man kan dårligt nok sige, at investorer ejer aktier. De låner dem bare. Langsigtede investorer får derved endnu bedre muligheder, men det kræver tid og tålmodighed.

Råvarer og aktivister

En række råvareselskaber har lyst klart op på stjernehimlen det første år, heriblandt det canadiske mineselskab Pan American Silver. Forvalterne solgte aktien igen, efter at den nåede sit kursmål på 15 dollar efter at være steget 120 procent siden årsskiftet. Råvareeksponeringen er dermed blevet betydeligt mindre.

Det amerikanske vidtforgrenede forsikringsselskab AIG (vægtning på 7,22 procent) er en anden bidragyder, som gav godt afkast i 2015. Aktien faldt med 12 procent i lokal valuta i første kvartal i år trods godt bidrag i 2015. Selskabet er dog fortsat interessant. Blandt andet fordi den amerikanske milliardær og investor Carl Icahn sammen med andre aktivister et stykke tid har forsøgt at få selskabet splittet op i tre uafhængige selskaber. Icahn ejer over 44 millioner aktier i AIG. En sådan opsplitning vil formentlig reducere selskabets regulatoriske belastning og kapitaldækningsgrad samt udløse store værdier til aktionærerne.

Aktivister spiller også en vigtig rolle for den fortsatte udvikling i fiskeolieselskabet Omega Protein. Selskabets aktiekurs steg med over 70 procent i dollar i 2015, og forvalterne halverede derefter beholdningen som følge af kursstigningerne. Forvalterne købte så aktien tilbage til en betydeligt lavere kurs, da den faldt igen i 2016. Aktivister presser nu selskabet til at optimere virksomheden og stiller spørgsmålstegn ved ledelsens evne til at diversificere selskabets indtægtsbase.

– Jeg vil understrege, at vi ikke opsøger konflikter. Vi har investeret i selskaberne på forhånd, og derefter har aktivister fået øje på dem. Aktivister er ofte også valueinvestorer. Dermed bekræfter de blot vores investeringshypotese og fremmer den forandring, vi mente ville komme, siger Weintraub.

Potentiale for ny værdifastsættelse
I øjeblikket udspilles endnu et aktivistscenarie med chancer for ny værdifastsættelse af den centraleuropæiske vodka- og spiritusproducent Stock Spirits. Selskabet blev introduceret på Londonbørsen i 2013. Aktien har haft det hårdt efter toppen i 2014, efter at skattestigninger i Polen, der er det største marked, har forandret klimaet omkring selskabet. Stock Spirits har også tabt markedsandele på trods af gruppens stærke varemærker, gode distributionsnetværk og solide finanser.

Stock Spirits meldte om svage tal for tredje kvartal 2015. Kurserne faldt, og de største aktionærer udfordrede selskabets bestyrelsesformand og administrerende direktør. Den portugisiske entreprenør Louis Amaral gik forrest. Efter SKAGEN Focus opfattelse er der en god chance for, at selskabet opnår ny værdifastsættelse på mellemlang sigt med udsigt til positiv forandring og en prisfastsættelse med kæmpe rabat.

Chipsfeber

Det sker sjældent, at SKAGEN Focus deltager i børsintroduktioner. Men porteføljeteamet fik ved hjælp af gode kontakter i Sydkorea chancen for at deltage i slik- og snackproducenten Haitais børsintroduktion i maj. Haitai er kendt for sine Honey Butter Chips. Et produkt, der er blevet så populært, at det har skabt chipsfeber hos unge sydkoreanere. Haitais fabrikker har arbejdet i døgndrift, men chipsene er alligevel udsolgt i butikkerne. Priserne er presset op på 50 dollar pr. pose på eBay.

Børsintroduktionen blev overtegnet, men SKAGEN Focus erhvervede en stor post, idet forvalterne har en god og lang historik som ejere af koreanske småselskaber. Kursen blev fastsat til 15.000 won og steg i løbet af kort tid til kursmålet på 64.000 won, og aktien blev solgt ud af porteføljen. – Vi udnyttede en virkelig unik mulighed. Chancer som denne opstår måske hvert femte år, siger Filip.

Proteinboost

Fondens største samlede positioner er i dag den brasiliansk noterede kødproducent JBS og USA's største kyllingeproducent Pilgrim's Pride. JBS ejer 76 procent af Pilgrim's Pride. Tilsammen står JBS og Pilgrim for over otte procent af Focus' portefølje.

Midt i maj meldte JBS om svage tal for kvartalet, men kom med en nyhed, som lover godt for fremtiden. Selskabet skal opsplittes i to. JBS Foods International, som skal noteres i USA, og resten i JBS Brasil. Efter forvalternes opfattelse er der mulighed for, at JBS-aktien opnår en fornyet værdifastsættelse som følge af opsplitningen. Det kan blive lettere for investorer at sammenligne selskabet med andre, som for eksempel Tyson Foods, der handles til betydeligt højere multipler end JBS' nuværende værdi. Andre fordele kan blive øget likviditet. JBS-aktien steg over 21 procent i løbet af en dag (fra et lavt niveau) efter nyheden og har stadig potentiale på mellemlangt sigt, mener forvalterne. Udviklingen påvirker også SKAGEN Focus relaterede position i Pilgrim's Pride, der også er noteret i USA.

* SKAGEN Focus A genererede fra 25. januar til 25. maj et afkast på 14,02 procent, og referenceindekset (MSCI All Country World Index) 5,18 procent.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up