Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
5 min læsetid

Opdatering fra CEO'en: På vej mod normalisering

Over hele Europa ser vi mennesker, som endelig slipper fri fra nedlukningens strenge restriktioner. Det er mærkeligt at tænke tilbage på, hvordan det var at give hånd, eller give nogen uden for vores nærmeste familie et kram. Livet bliver naturligvis anderledes, især frem mod at vi får en effektiv vaccine i stor skala. Måske længere. Vi bliver nødt til at hjælpe hinanden med at tilpasse os denne nye hverdag og samtidig holde nye bølger af infektion i ave.

Nu er det tid til selvransagelse og evaluering. Mange lande er allerede begyndt at diskutere, hvor effektive deres tiltag har været. Sandheden er, at hvert land gik ind i krisen med helt forskellige styrker og svagheder. Nogle havde på smertelig vis erfaring fra tidligere pandemier, andre havde solide sundhedsvæsener, mens andre igen havde en lydhør befolkning eller kulturelle eller geografiske fordele. Det, vi ved, er, at der har været et kollektivt sammenbrud i den globale ledelse. Globale og regionale organisationer er snublet, delvist fordi de ikke har gjort noget, og oftest fordi vi ikke har givet dem nok ressourcer eller fuldmagt. Nationale tiltag er fine nok, men hvis ikke vi bliver bedre til at kordinere og samarbejde i fremtiden, vil vores evne til at håndtere sådanna pandemier fortsat være sårbar. Ebolapandemien i Vestafrika gav os the Coalition for Epidemic Preparedness and Innovation (CEPA) - en organisation, som støttes af både Norde og Storbritannien. Måske vil denne pandemi sikre øget støtte og finansiering til CEPA, WHO og tilsvarende organisationer. Jeg håber det.

Nu er udfordringen at lære at skabe en bedre og mere bæredygtig verden - sammen. Det er vi i SKAGEN glade for at forpligte os til. 

Kundeservice i SKAGEN

Også i SKAGEN vil de ansatte returnere til kontorerne under kontrollerede forhold i maj. Vi følger myndighedernes retningslinjer og vores egne sikkerhedsrutiner. Vi vil lidt efter lidt tillade en skifteholdsordning, hvor ansatte kan være på kontoret i den udstrækning, det er muligt. Det betyder, at vi igen kan møde vores kunder - under kontrollerede forhold og kun efter aftale, forstås. Vi ved, at ikke alle vores kunder er lige begejstrede for udelukkende at have virtuel kontakt med deres rådgivere, og vi kommer med mere information snart.

Naturligvis vil vi fortsat udvikle vores digitale kundekontakt, og vi ønsker at kommunikere ofte og med forbedret kvalitet, efterhånden som vores digitale værktøjer udvikles yderligere. Perioden med restriktioner har virkelig sat fart under udviklingen af et mere sofistikeret digitalt forhold til kunderne, og det glæder os at være med i denne udvikling.

Tilbage til en ny normal

Nu hvor den globale økonomi begynder at starte op igen, vil mange sikkert revudere deres porteføljer. Den internationale valutafond IMF anslår en 12 pct. tilbagegang for den globale økonomi dette kvartal, men forventer, at vi er tilbage på niveauet fra før krisen i slutningen af 2021. Som en langsigtet investor har SKAGEN ikke særlige forudsætninger for at forudse markedsbevægelserne. Men det, vi ved, er, at kapitalmarkederne ligger foran realøkonomien. Dem med en kort investeringshoristont må træde varsomt, for der vil fortsat være svingninger i markedet fremover. For mere langsigtede investorer er der helt klart muligheder. Mit råd er derfor fortsat: Søg rådgivning hos SKAGEN. Hvis du hører til dem, der synes, det er vanskeligt at vurdere, om det er en god ide at investere lige nu, så kan det være en månedlig spareaftale er en god løsning for dig. Under alle omstændigheder: Søg råd.

COVID-19-pandemien er langt fra overstået. Det er vigtigt, at vi alle er opmærksomme på, at der kan komme nye bølger, og at vi beskytter både sundhedsvæsenet og dem, som er særligt udsatte for smitte. Det er ikke sandsynligt, at jeg får min aldrende far i Yorkshire at se i nærmeste fremtid. Her i Norge kan vi lige nu ønske os selv tillykke med, at vi mødte første bølge på en kompetent måde, mens vi samtidig kommer de tragedier i hu, der har ramt mange af os. Nu er udfordringen at lære at skabe en bedre og mere bæredygtig verden sammen. Det er vi i SKAGEN glade for at forpligte os til. 

Tal med os

Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet store op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende. I en periode som denne med høj volatilitet og stor usikkerhed anbefaler vi altid, at du tager en snak med os, før du handler.

Du er meget velkommen til at kontakte vores rådgiverteam, hvis du har spørgsmål til dine investeringer.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.