Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Afdæmpede forventninger til Kina giver bedre muligheder

Som vi har set det så mange gange før på de andre markeder, og som det er sket i det forløbne år i Kina, kan kombinationen af høj værdifastsættelse og svagere udsigter føre til dramatiske fald i aktiemarkederne. Under sådanne omstændigheder kan en aktivt forvaltet portefølje udnytte situationen til sin fordel. Det gælder om at fokusere på de selskaber, der kan modstå det eksterne pres og vinde nye markedsandele. SKAGEN Kon-Tiki har i de seneste år været tålmodig i sin tilgang til investeringer i Kina netop på grund af opskruede forventninger fra markedet. Når disse kommer ned på et mere realistisk niveau, ser vi igen større og nye attraktive investeringsmuligheder. Denne opfattelse blev bekræftet, da en del af forvalterteamet i SKAGEN Kon-Tiki besøgte Kina i januar.

Fornyet styrke efter kursfaldet

Men hvad er det, som har medført, at forventningerne til Kina er blevet dæmpet? Det står først og fremmest klart, at det udefrakommende pres, især i form af handelskrigen med USA, har haft en negativ indvirkning på både de eksporterende selskaber, især i Guangdong-provinsen, men også på forbruget hos især middelklassen i storbyerne.

Hertil kommer, at Kinas økonomiske og politiske klima er blevet strammet som følge af den offentlige indsats for at overvinde en ukontrolleret kreditvækst, der ligger ud over de traditionelle kanaler som banker og offentlige institutioner. Det har ført til, at likviditeten i landet er blevet ringere, især for små og mellemstore ikke-statslige virksomheder. Det har igen ført til lavere aktivitetsniveauer, højere finansieringsomkostninger og i flere tilfælde betalingsproblemer i værdikæden for mange virksomheder. Når større ejere af mange børsnoterede selskaber også har pantsat egne aktier for at frigøre likviditet, er prisfaldet i mange virksomheder blevet yderligere forstærket.

Fortsat positiv udvikling på forbrugersiden

På forbrugersiden har den strammere finansiering ført til en svækkelse af køb af biler, elektronik, husholdningsapparater og i nogen grad luksusvarer. Det interessante er, at dette ikke afspejles i forbrugsgoderne, hvor væksten stadig er relativt stærk, især i de mindre byer, hvor indtægterne stadig stiger i forhold til de vestlige standarder. Det ses også ofte, at lokale virksomheder tager markedsandele fra udenlandske aktører gennem en kombination af bedre forståelse af lokale præferencer og nye innovative kinesiske koncepter. I Shenzhen med 13 mio. indbyggere, 15 minutter med tog fra Hong Kong, oplevede forvalterne at vente 40 minutter på et bord i Haidilao (en Sichuan fastfoodkæde) på en onsdag aften, mens der ikke var nogle vestlige fastfoodkæder at spore i nærheden.

Elbilerne dominerer

En anden tankevækkende ting er den utrolige udvikling af elbiler i storbyerne. Selv om Elon Musks annoncering af Tesla's nye fabrik i Shanghai har stjålet de fleste af overskrifter i de vestlige medier, har Kina allerede udviklet en enorm elbilindustri. Med over 1,2 millioner elbiler solgt i 2018, og med planer om at dette tal skal stige med 30 procent om året, er udviklingen af elbiler strategisk vigtigt for Kina. Landet er verdens største importør af olie og mange af de store byer kæmper med luftforurening. I Shenzhen er de fleste taxier og alle busser allerede elektriske, og mange byer tillader kun, at det er antallet af bilregistreringer til elbiler, der stiger.

Selv om en stor del af væksten i det kinesiske elbilmarked stadig er drevet af offentlige tilskud, tror forvalter-teamet på, at væksten vil fortsætte. Det skyldes bl.a. den enorm stigning i udbuddet af mærker, modeller og motorvalg. Det er netop denne type vækst, som vi mener, at vores koreanske batteriproducenter (LG Chem og Samsung SDI) og vores kobberfabrikanter kan drage fordel af i de kommende år.

Kinas mest interessante finansselskab

På turen til Kina mødte teamet også flere virksomheder inden for finanssektoren. Det mest interessante selskab vi mødte, var efter vores opfattelse forsikringsgiganten Ping An Group, der kom ind i porteføljen i efteråret. Ud over at være en af verdens største livsforsikringsselskaber, har Ping An opbygget en imponerende portefølje af teknologiselskaber inden for finans og sundhedspleje. Med over 500 millioner registrerede brugere på tværs af deres teknologiplatforme, er selskabet kun lige begyndt at konvertere dem til kunder af alle deres bank- og forsikringsydelser. Med en værdifastsættelse på kun en gang ”embedded value”[1], afspejles intet af dette fremtidige krydssalg i dagens aktiekurs.


[1] Værdien af den nuværende markedsjusterede egenkapital plus forsikringens forventede nutidsværdi som selskabet sidder med i dag.


Vækstmarkeder

Engagement i Asien: Indsigt fra tre dynamiske markeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Fem grunde til at investere i vækstmarkederne nu

Vekstmarkedene tilbyr spennende investeringsmuligheter som åpner for god langsiktig avkastning. Her ...

Pres på selskaberne giver bedre afkast

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up