Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Nyt perspektiv på Emerging Markets

26. februar 2016

Hvorfor skal vi tro på, at udviklingen i Emerging Markets vender i 2016 med forbedrede afkast i forhold til de seneste år?

- Der er afgjort mulighed for, at 2016 bliver bedre end 2015. Vi skal helt tilbage til de sene 1990'ere for at finde et lignende scenario. De globale vækstmarkeder handles i øjeblikket med en betydelig rabat på 40 procent på indtjening og halv pris mod bogført egenkapital i forhold til de industrialiserede markeder.

- Der er rigtig gode muligheder for at finde interessante kvalitetsselskaber, der er attraktivt prisfastsat i Emerging Markets. Vi leder fortsat efter de selskaber, der er førende på sit markedsområde, og som er godt i rustet til at stå i mod udefrakommende påvirkninger og makroøkonomiske forhold.

Hvorfor tror du så, at Emerging Markets stadig er omgærdet af stor pessimisme lige nu?

- Usikkerheden i Kina, korruptionen i Rusland, Sydafrika og Brasilien samt de fortsat faldende råvarepriser er nogle af hoveårsagerne til, at pessimismen stadig præger den negative stemning omkring Emerging Markets. Vækstmarkederne bliver på gammel kolonialistisk vis stadig betragtet som råvareleverandører, hvorimod de 'etablerede' markeder bliver kategoriseret som råvareforbrugere. Men i det seneste årti har mange globale vækstmarkeder bevæget sig fra at være råvareeksportør til at være importører.

- Demografien er stadig voksende i de nye markeder med stigende befolkningstal og forudsætningerne for øget vækst er stærke i disse regioner. Det betyder bl.a. at servicesektoren kommer til at spille en stadig større rolle på disse markeder bl.a. i takt med at velstanden stiger.

Hvor ser I største bekymring omkring Emerging Markets i øjeblikket?

- Kina er stadig det helt store spørgsmålstegn. Den industrielle vækst i Kina vil formentlig forblive lav, da der savnes en større hjælpepakke fra landets myndigheder. Til gengæld ser det ud til, at den høje vækst inden for forbrugs- og servicesektoren vil fortsætte og måske endog accelerere.

-Grundlaget synes at være til stede; opsparingen er høj, husholdningernes gæld er lav, og lønningerne er stigende. Mange er bekymrede for, at industriproduktionens svage momentum vil føre til, at landet foretager en devaluering. Men dette synspunkt er efter vores vurdering ikke umiddelbart logisk. Landet har verdens største overskud på handelsbalancen, og bytteforholdet er allerede ved at blive stærkt forbedret som følge af det globale prisfald på råvarer. En devaluering vil desuden være i modstrid med målsætninger som øget produktivitet og forbedret købekraft.

Antallet af selskaber i SKAGEN Kon-Tiki er faldet i 2015. Hvad er årsagen til dette?

- Efter det svage investeringsresultat i 2014, tog vi i 2015 en runde med fornyet vurdering af risikoprocesserne, gennemgang af købs- og salgsdisciplinen og strammere formulerede investeringshypoteser. Det betyder ikke, at vores veletablerede investeringsfilosofi har ændret sig, men at vi har evalueret og justeret de processer, som er forbundet med udførelsen. Vi har som resultat af gennemgangen sagt farvel til over 30 selskaber i 2015. Porteføljens koncentrationsgrad svarer nu til, hvad den var i fondens tidelige år.

- SKAGEN har i løbet af 2015 også strammet op omkring udførelsen og fokuseret på miljømæssige, sociale og selskabsledelsesmæssige faktorer, også kendt som ESG. Det er vores skøn, at større vægt på disse faktorer i vores investeringsanalyse har reduceret selskabsrisikoen. Vi mener, at effekten allerede har været positiv.

Vækstmarkeder

Engagement i Asien: Indsigt fra tre dynamiske markeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Fem grunde til at investere i vækstmarkederne nu

Vekstmarkedene tilbyr spennende investeringsmuligheter som åpner for god langsiktig avkastning. Her ...

Pres på selskaberne giver bedre afkast

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up